Koliko god ti život bio težak, jednu stvar trebaš imati na umu
Foto: Pixabay

„Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.“ (Lk 10,41–42)

U svakom trenutku svoga života mi prolazimo kroz više ili manje teško razdoblje ili smo se iz njega upravo izvukli ili su problemi tek pred nama. U svakom slučaju, svi se nalazimo u jednoj od tih triju faza.

Od problema ne možemo pobjeći, ali možemo odabrati kako ćemo se s njima nositi. Problemi su dio života. Oni su neizbježni jer su utkani u tkanje ovoga palog svijeta.

Moj je problem sljedeći, a vjerujem da se i mnogi od vas muče s istim: kada nastupe problemi, doslovno navalim rješavati ih, kao da sam sposoban sve riješiti. Tako obično reagiram i to činim toliko automatski da preskačem fazu svjesnog promišljanja. Ova moja navika ne samo da smeta Bogu nego me i udaljuje od njega.

Rješavanje problema ne bi trebalo biti naš prioritet. Raspolažemo vrlo ograničenim sposobnostima za rješavanje svega što je krivo u svijetu oko nas i moramo paziti da si ne namećemo odgovornosti koje nam nisu namijenjene. Umjesto toga, najviše se trebamo brinuti o svom odnosu s Bogom.

Razgovarajmo s Njime o svemu što nas tišti pitajući ga za mišljenje o određenoj situaciji. Umjesto da pokušavamo popraviti sve što privuče našu pažnju, njega trebamo moliti da nam pokaže što je uistinu bitno.

Uvijek trebamo imati na umu da smo ovdje samo na putu za nebo i da trebamo pustiti da se naši problemi izgube pred Sjajem vječnosti.

„Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jar sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.“ Mt 11,28-30

Štogod da te tišti, štogod da se događa oko tebe, štogod da krade tvoje misli, tvoje vrijeme, tvoju radost, jedno imaj na umu.

Imaj na umu odakle ti dolazi pomoć. Imaj na umu čiji je jaram sladak, a breme lako. Imaj na umu tko je onaj koji ti daje radost, mir i utjehu.

Vjeruj mi, znam da to nije lako. Ponekad nam je svega dosta. No u tim trenucima, kada osjećate veliku težinu na svojim ramenima, imajte na umu onoga koji je raskinuo okove grijeha. Imajte na umu onoga koji je pobijedio smrt, umro na križu i uskrsnuo treći dan.

Imajte na umu da niste sami. Imajte na umu da je sve ono s čime se suočavate prošao sam Isus. Imajte na umu da je njegova snaga u našoj slabosti, da je njegova nada u našem beznađu, da je njegovo opraštanje u našem neuspjehu. Imajte na umu da nas On ljubi i onda kada mi ne pronalazimo razloga da sami sebe ljubimo.

Isus te ljubi. To znam. Jer to mi Sveto pismo govori. Imajte na umu njegovu milost. Njegovo milosrđe. Njegovu ljubav. Nikada to ne zaboravite. (Marty Stubblefield)

Autor: John Grant