Komponente ljubavi
Foto: Pixabay

Ljubav sadrži tri komponente! Kada one postoje u našim osjećajima za drugu osobu, tada osjećamo besprijekornu ljubav za tu osobu.

‘Ljubav je osjećaj koji osjećate kada osjetite osjećaj koji nikada ranije niste osjetili.’

Zvuči duboko, zar ne? Citirao sam ga godinama dok po prvi puta nisam doživio električni šok. Bio je to osjećaj koji nikada ranije nisam osjetio, ali garantiram vam kako to nije bila ljubav, piše autor Joe Beam na portalu Heartlight.

Problem riječi ljubav je što je koristimo kako bi izrazili toliko emocija ili situacija za koje nekada ne znamo značenje. Pa što je to onda? Što je ta stvar, zvana ljubav?

Postoje tri komponente ljubavi

Dr. Robert Stenberg na sveučilištu Yale zasigurno je dao najbolju definiciju. Izjavio je kako ljubav sadrži ti komponente: 1) odluka/predanje; 2)intimnost; i 3)strast. Kada sve tri stvari snažno postoje u našim osjećajima za drugu osobu, kaže da tada osjećamo besprijekornu ljubav za tu osobu. Što navedene komponente znače?

1. Odluka/predanje ima kraći i duži smisao pojma. Kraća dimenzija se javlja kada donesemo svjesno odluku da ćemo nekoga voljeti. Duža dimenzija se javlja kada se predamo održavanju te ljubavi. Zanimljivo, neki se ljudi odluče na održavanje ljubavi, bez da su se ranije odlučili učiniti to.]

2. Intimnost znači prisnost, neodvojivost, toplinu i vezanost. Ono ima veze s razumijevanjem jedno drugoga, prihvaćanjem jedno drugoga, u otvorenoj i intimnoj komunikaciji jedno s drugim.

3. Strast je tjelesna privlačnost, seksualna čežnja, te ostale snažne tjelesne privlačnosti prema drugoj osobi.

Spomenute tri komponente ljubavi bile su prepoznate u Isusovo vrijeme. Predanje ima veze s agape ljubavi koje možemo naći u Mateju 5,44. Intimnost ima veze s philia koju nalazimo u Titu 2,4. A strast je povezana s erosom. Dr. Sternberg nije pronašao ništa novoga u svom istraživanju; jednostavno je kvantificirao kako ove komponente procjenjuju ljubav.

VIDI OVO: 7 dokaza da je Bog autor ljubavi

Pa što onda ovo vama znači?

Neprestano čujem ljude koji govore: ‘Nisam siguran volim li svog supruga,’ ili ‘ne znam voli li me moj suprug.’ Pa, možete znati. Umjesto pokušavanja procjene i davanja nejasne definicije, neopipljivog osjećaja, pokušajte shvatiti koliko svaka od ove tri komponente postoje u vašem braku. Najbolji način da to učinite je imati otvoreni razgovor s vašim supružnikom. Sljedeća vježba nije budalasta, već vam može dati uvid u ljubav unutar vaše veze. Morate vježbati zajedno i biti potpuno iskreni.

Neka svaka strana objasni/definira što predanje znači njemu ili njoj.

Koristeći partnerovu definiciju, neka svaka strana ocijeni njegovo ili njeno predanje drugome na ljestvici od jedan do deset. Budite sigurni da znate objasniti izabranu ocjenu.

Neka svaka osoba tada odogovori na ovo pitanje: Koliko sam zadovoljan razinom predanja koje imamo?

Neka svaka strana objasni/definira što intimnost znači njemu ili njoj.

Koristeći partnerovu definiciju, neka svaka strana ocijeni njegov ili njen osjećaj intimnosti prema drugome na ljestvici od jedan do deset. Budite sigurni da znate objasniti izabranu osjenu.

Neka svaka osoba tada odgovori na ovo pitanje: Koliko sam zadovoljan razinom intimnosti koju osjećamo?

VIDI OVO: Je li moja ljubav prava ili sam se samo zaljubio/la?

Neka svaka strana objasni/definira što strast znači njemu ili njoj.

Koristeći partnerovu definiciju, neka svaka strana ocijeni njegov ili njen osjećaj strasti prema drugome na ljestvici od jedan do deset. Budite sigurni da znate objasniti izabranu ocjenu.

Neka svako osoba tada odgovori na pitanje: Koliko sam zadovoljan razinom strasti koju osjećamo?

Sada, zajedno ocijenite ljubav koju osjećate te se odlučite što svatko od vas može učiniti kako bi razvili više predanja, intimnosti i strasti. Postoje li ove komponente ljubavi u vašem odnosu?