Koronavirus uzrokuje iznenadne moždane udare kod mlađih osoba

Koronavirus uzrokuje iznenadne moždane udare kod nekih osoba u tridesetim i četrdesetim godinama koje nisu prethodno bile lošeg zdravstvenog stanja, objavio je CNN pozivajući se na izvještaj američkih liječnika.

Liječnici tvrde da imaju sve više dokaza da COVID-19 uzrokuje i to da se krv neprirodno zgruša, a moždani udar posljedica je toga.

Dr. Thomas Oxley, neurokirug pri njujorškom Mount Sinai zdravstvenom sustavu je zajedno s kolegama dao detalje o pet pacijenata koje su imali. Svi su imali manje od 50 godina i imali su blage ili nikakve simptome COVID-a.

Koronavirus uzrokuje zgrušavanje krvi

“Virus uzrokuje povećano zgrušavanje u velikim arterijama što vodi do težih moždanih udara”, kazao je Oxley za CNN.

VIDI OVO: 6 znakova upozorenja da vam prijeti moždani udar

“Naš izvještaj pokazuje povećane slučajeve iznenadnih moždanih udara kod mlađih pacijenata u posljednja dva tjedna. Većina ovih pacijenata nije imala prethodnu medicinsku povijest i bili su kod kuće s blagim (dvoje nije imalo nikakve) simptomima COVID-a”, rekao je on.

Kaže da su poslije dolaska u bolnicu svi testirani i svi su bili pozitivni na koronavirus. Liječnici navode da je rijetko da tako mlade osobe imaju moždane udare, pogotovo udare u velikim žilama u mozgu.

“Usporedbe radi, naša ustanova je u proteklih 12 mjeseci tretirala, u prosjeku, 0.73 pacijenta mlađa od 50 godina svaka dva tjedna od moždanog udara u velikim žilama”, tim je napisao u pismu za New England Journal of Medicine. Ovo je, dakle, manje od dvoje ljudi mjesečno.

Ugrušak u velikoj krvnoj žili uzrokuje veliku štetu ako se odmah ne ukloni.

VIDI OVO: Kako prepoznati moždani udar?

NAJNOVIJE!