Pronađen najtraženiji biblijski predmet: Kovčeg s deset Božjih zapovijedi je skriven u ovoj crkvi?!

Je li to Kovčeg Saveza opisan u Bibliji?

Kovčeg saveza je jedna od najtraženijih biblijskih predmeta, jer sadrži Deset zapovijedi koje je Bog predao Mojsiju na planini Sinaj. U Bibliji piše da je napravljen od drveta i optočen zlatom, a između ostalog sadrži dvije kamene ploče sa zapovijedima.

Šef istraživačkog instituta koji se bavi biblijskim relikvijama kaže da se Kovčeg saveza i Deset zapovijedi može nalaziti u crkvi u Etiopiji. Institut za arheologiju i istraživanje Biblije (BASE) nalazi se u Colorado Springsu, SAD.

Osnovan od strane bivšeg policijskog istražitelja Boba Cornukea, BASE “je posvećen potrazi za arheološkim dokazima koji bi pomogli potvrditi istinitost Biblije”.

Kornuk je u blogu 2018. godine napisao da ga je istraga odvela u Etiopiju, gdje tradicija kaže da je Kovčeg saveza odnijet nakon događaja opisanih u Starom zavjetu. BASE tvrdi da je otkrio posljednje počivalište legendarnog Kovčega saveza – rekavši da je sveta relikvija najvjerojatnije prokrijumčarena iz Izraela u Afriku, prenosi britanski Express.

Oni otkrivaju da postoje snažni dokazi da se u Starom zavjetu opisano mjesto gdje se nalazi kovčeg.

“Iako je tema kontroverzna i zamagljena, jedna nova teorija ukazuje na to da je Kovčeg saveza prebačen iz drevnog Izraela i danas može biti u Etiopiji. BASE tim je otkrio dokaze da je Kovčeg mogao biti prenesen preko rijeke Nil do mjesta u udaljenim planinama drevnog Kuša – današnje Etiopije”, kaže on.

Kovčeg je navodno smješten u crkvi Sv. Marije od Siona u Aksumu, gde “Čuvar kovčega” svoj cijeli život provodi uz njega. “Taj čovjek, navodno, živi u samoj crkvi”, rekao je Coruke.

Istraživački tim je tvrdio da su pronašli dokaze da je Kovčeg saveza prenesen iz Jeruzalema u Egipat prije nego što je krenuo niz Nil do Etiopije, gdje se vjeruje da je danas pod stražom.

Čuvar ne napušta svoje mjesto do smrti kada ga mijenja novi čuvar. “Pronašli smo i intervjuirali dvoje ljudi koji su tvrdili da su vidjeli objekat u Svetoj Mariji od Siona”, kaže on.

Prvi je bio 105-godišnji svećenik koji je nekada bio upravitelj u crkvi. U dva navrata, rekao je on, kada je čuvar kovčega umro, a novi čuvar još nije promoviran, on je vidio kovčeg. Svećenik je opisao “Kovčeg kao zlatnu kutiju s dva krilata stvorenja na vrhu” sa “24 manje anđeoske figure koje oblikuju kalup oko vrha, s dva zelena kamena na oba kraja”.

“Je li to Kovčeg Saveza opisan u Bibliji? U ovom trenutku, ne možemo sa sigurnošću reći da jeste, ali ni [mi] možemo sa sigurnošću reći da to nije”, kaže Cornuke.

Osnivač BASE-a je također ukazao na mogućnost da Kovčeg može igrati ulogu u kraju svijeta. “U knjizi proroka Izaije, 18. poglavlju, prorok zapisuje poruku od Boga u vezi s Etiopijom”, napisao je on.

“Ne bavi se samo prošlošću Etiopije, već i budućnošću Božjeg Mesije.”

Stihovi 3-4 glase: “Svi stanovnici kruga zemaljskoga, i vi, žitelji zemlje, kad se zastava na brdu digne, gledajte; kad rog zatrubi, slušajte. Jer ovako mi govori Jahve: “Mirno ću gledati s mjesta svojega, k`o prozirna žega podnevna, k`o rosan oblak za vrućine žetvene.”

NAJNOVIJE!