Može li kremirana osoba ići u raj?

Može li kremirana osoba ići u raj? Je li kremacija moguća među kršćanima ili je veliki grijeh odlučiti se za tako nešto?

Kremiranje je posljednjih godina postalo popularna alternativa tradicionalnim ukopima. Međutim, mnogi kršćani izražavaju zabrinutost oko toga je li kremiranje održiva opcija za one koji žele ući u raj. Nudi li Biblija ikakve smjernice o ovom pitanju? Pogledajmo pobliže.

Prvo, važno je razumjeti da Biblija ne daje posebne upute o kremiranju. Biblija sadrži mnogo primjera pokopa, ali kremacija nije bila uobičajena praksa u biblijska vremena. Međutim, to ne znači da je kremiranje zabranjeno ili da se ne gleda na njega u Bibliji.

Neki kršćani vjeruju da tijelo mora biti netaknuto pokopano kako bi moglo uskrsnuti na sudnji dan. Međutim, u Bibliji postoje primjeri uništavanja ili spaljivanja tijela, kao što je slučaj u Sodomi i Gomori (Postanak 19,24-25) i u knjizi Otkrivenja (Otkrivenje 20,14).

VIDI OVO: Kremiranje pokojnika: Zabranjuje li Biblija tu praksu?

Kremiranje ne određuje nečiju vječnu sudbinu

Naposljetku, Biblija uči da ono što je najvažnije nije fizičko stanje tijela, već stanje duše. Drugim riječima, to hoće li netko biti kremiran ili pokopan ne određuje hoće li ući u raj.

Dakle, možete li ići u raj ako ste kremirani? Odgovor je da. Biblija uči da će oni koji istinski vjeruju u Isusa Krista imati vječni život, bez obzira na to što se događa njihovim fizičkim tijelima.

U 1. Korinćanima 15, 42-44, apostol Pavao objašnjava da će se naša fizička tijela preobraziti u proslavljena tijela kada uskrsnemo. On piše: “Tako i uskrsnuće mrtvih: sije se u raspadljivosti, uskršava u neraspadljivosti; sije se u sramoti, uskršava u slavi; sije se u slabosti, uskršava u snazi; sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno. Ako ima tijelo naravno, ima i duhovno.”

Ovaj odlomak sugerira da naša fizička tijela nisu ista kao naša duhovna tijela i da će naša duhovna tijela biti savršena u uskrsnuću. Stoga, hoće li netko biti kremiran ili pokopan, to u konačnici ne utječe na njegovu sposobnost da uđe u raj.

U konačnici, Biblija ne zabranjuje niti obeshrabruje kremiranje. Ono što je najvažnije nije fizičko stanje tijela, već prije stanje duše.