Foto: Enrica Garroni/Freeimages.com

Danas brojni kršćani masturbiraju bez ikakvog osjećaja krivice govoreći: bolje masturbirati, nego gorjeti.

Propovjednici iz starih vremena osuđivali su je kao opasnu i grešnu. Mlade su ljude upozoravali na njezine strašne posljedice; to ih upozorenje nije spečavalo da masturbiraju, ali je vodilo k tjeskobi i dubokom osjećaju krivice. Danas, međutim, brojni kršćani mastrubiraju bez ikakvog osjećaja krivice. Njih su naučili da je seksualna napetost neizbježna te da je masturbacija prirodan način olakšanja. Gotovo da bismo mogli sročiti maksimu: bolje masturbirati, nego gorjeti.

Drago mi je da je mladi naraštaj lišen tereta krivice i straha, koji je toliko od nas svojedobno tištao. Neki su ljudi bili opsjednuti borbom protiv masturbacije. Molili su se i postili, plakali i ”pouzdavali se u Boga da će pobijediti”. ”Predavali su se Svetom Duhu”. Pokušavali su s tjelovježbom, ”korisnim aktivnostima” i ranojutarnjim pobožnostima. Ponekad su se zanosili time što su ostvarili ”pobjedu”, da bi se kasnije survali ustanovivši da ponovno masturbiraju.

Kao i kod svake druge ovisnosti, i ovdje kao da se vodi borba između dvaju čovjekovih dijelova – ono što žudi za seksualnim uzbuđenjem, i onoga što teži k oslobođenju. A čežnja za oslobođenjem slabi kad čežnja za seksualnim uzbuđenjem jača.

Što da kažemo? Je li masturbacija nešto ispravno ili loše?

Ako vi osobno masturbirate, ima nekoliko stvari koje biste smjesta trebali saznati. Prije svega, ne morate nastaviti s masturbacijom. Ništa vam se strašno neće dogoditi ako prestanete. Nijeistina da će seksualni porivi, poput pare u bojleru, eksplodirati kad tlak dostigne stanovitu točku.

Možete mi, međutim, prigovoriti da je moja teorija, doduše, lijepa, ali da vas iskustvo uči da je upravo obrnuto. ”U nekim trenucima jednostavno ne mogu ništa drugo”, kažete. ”Pritisak je prevelik.” Ljiepo. Prihvaćam to što ste rekli. Vi se doista tako osjećate. No vaše vas tijelo vara.

Ne govorim vam ni ovo: ”Ne morate masturbirati, pa stoga odmah prestanite!” Iz iskustva znam da to nipošto nije jednostavno. U ovom trenutku govorim vam samo to da niste bespomoćna žrtva nesavladivih poriva, ma koliko se snažno osjećali upravo suprotvno. Odgovorni ste za svoje postupke.

Moja druga točka je upozorenje na pravu prirodu seksa. Njegova je prvotna svrha okončanje osamljenosti. Seks je tjelesna građa kojom se dvoje ljudi, čije su puti postale jedno, služe u gradnji kuće postojanog odnosa. Iza samog osjećaja koji vas muči leži žudnja da upoznate i budete upoznatim, da ljubite i budete ljubljeni. U doba engleske kraljice Elizabete I izrazom ”upoznati” muškarca ili ženu označavao je snošaj.”

Masturbacija frustrira upravo onaj instinkt koji zadovoljava

Ovo je jedan od razloga zbog kojim masturbacija nikad ne dovodi do istinskog zadovoljenja. Orgazam je tek dijelak veće i osobnije cjeline. Ne morate (kao što John Donne tvrdi) biti otok, ni u smislu da na otoku živite sami. Vaša seksualna čeznuća povezana su s dubljom potrebom – da netko s vama podijeli vaš otok i vašu usamljenost privede kraju. Frustrirani ste dok koračate njime. Svuda oko vas je pusto more, a veliki se valovi beživotno lome na žalu. Vaše oči žude da ne obzoru ugledaju dim, a uši za glazbom ljudskog govora. Masturbacija znači biti sam na otoku. Ona frustrira upravo onaj instinkt koji zadovoljava.

No rekavši to, nema se tu što reći. U Bibliji se nigdje ne spominje masturbacija. Katolici obično osuđuju masturbaciju kao onaniju, nezvanu po Onaju (Post 38,4-10), koji sjeme ”ispuštaše… na zemlju.”

Onan nije masturbirao. On je s udovicom svoga brata imao snošaj, i to onog tipa što ga nazivamo prekidni spolni odnos. Razlog Božjeg nezadovoljstva Onanom nije bio taj prekidni snošaj nego Onanova namjera da ispuštanjem sjemena na zamlju izbjegne stvaranje djece u bratovo ime. Osuđen je motiv, a ne sam akt. Sva djeca koja bi rodila bratova udovica, a koju bi začeo Onan, smatrala bi se djecom Onanova mrtvog brata. Čitav problem sa službenim katoličkim pogledom na seks sastoji se u tome što se prenaglašava razmnožavanje, a potcjenjuje seks kao uzajamna povezanost.

Masturbacija je autostimulacija, ne seksualna stimulacija druge osobe. Ona je intrapersonalna, ne interpersonalna. Njezina je manjkavost upravo u ovome: uzima ono što je zamišljeno da bude moćan poriv za prisnu osobnu vezu,  ali ga izjalovljuje. Ono što je zamišljeno da se dijeli, profućka se u samoći. No koliko god to bilo tužno i čemerno, teško da se time može opravdati porazna krivnja koja satire neke ljude.

Autor: John White; iz knjige ”Drugo lice erosa”