Što kršćani trebaju znati o Katru?

Katar je država na Arapskom poluotoku u jugozapadnoj Aziji. Što kršćani trebaju znati o Katru?

Svima nam je poznato da će se Svjetsko prvenstvo u nogometu održati u Katru. To će biti drugo svjetsko prvenstvo na azijskom kontinentu, nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu 2002., prvo u arapskom svijetu te posljednje izdanje Svjetskog prvenstva na kojem nastupaju 32 reprezentacije, među kojima je i Hrvatska.

Što kršćani trebaju znati o Katru?

Katar ima skoro 3 milijuna stanovnika. Iako je riječ o prostorno relativno malenoj državi, jer njezina je širina otprilike u sredini poluotoka 80 km, financijski je vrlo moćna zbog bogatih izvorišta nafte, o čemu govori podatak da je BDP po glavi stanovnika 2018. bio gotovo 69 tisuća dolara, čime je ispred Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, piše Glas Koncila.

Muslimani s oko 68 posto najbrojniji su jer uz domaće Katarce velik je broj muslimanskih inozemnih radnika iz Pakistana i drugih islamskih zemalja, a slijede kršćani s oko 14 posto. S istim su postotkom i hindusi, zatim budisti s malo više od 3 posto i ostali.

Kršćani u Katru prvenstveno su stranci koji su uglavnom radnici migranti. Ti strani kršćani puno su slobodniji živjeti svoju vjeru u Kataru od domaćih kršćana. Upravo mali broj izvornih obraćenika s islama na kršćanstvo čini drugu skupinu kršćana u Katru. Ti se vjernici suočavaju s ekstremnim pritiskom svojih muslimanskih obitelji i zajednice. Zemlja službeno ne priznaje obraćenje s islama, što uzrokuje pravne probleme i gubitak statusa, skrbništva nad djecom i imovine, piše Open Doors.

Katar je na 18. mjestu po progonu kršćana

Prema Indeksu progona kršćana, kojeg svake godine objavljuje svjetska organizacija Open Doors, Katar između 100 zemalja zauzima ove godine 18. mjesto. Radi se prvenstveno o represiji od strane radikalnih islamističkih skupina, klanovskom nasilju i ograničenjima od strane režima vlasti u Kataru. Ovim oblicima progona osobito su pogođeni obraćenici s islama na kršćanstvo, a ograničenja osjećaju i strani radnici kojima se nerijetko krše i osnovna ljudska prava.

PROČITAJTE: Priopćenje za javnost o kršenju vjerskih sloboda u Kataru

Jedan kršćanski pastor koji služi u Kataru je izjavio: “U ovoj muslimanskoj zemlji ograničeni smo u previše otvorenoj evangelizaciji. Ali nitko nas ne može spriječiti da razgovaramo sa svojim suradnicima i svjedočimo im u svakodnevnom životu. Svaki dan Bog nam daje prilike da pokažemo Njegovu ljubav drugima.”, prenosi Open Doors.

Prava obraćenika s islama na kršćanstvo masovno se zanemaruju. U kontekstu arapske plemenske kulture, promjena vjere se ne gleda samo kao izdaja islamske vjere, već i kao raskid s obitelji, plemenom i arapskim etničko-nacionalnim identitetom. Svatko tko se okrene od islama smatra se otpadnikom i kriv je za zločin koji je kažnjiv u Kataru. Ovi obraćenici su diskriminirani i maltretirani od strane društva, a neki i ubijeni.