Je li u redu da kršćani slave blagdane?

Nigdje u Bibliji ne postoji zapovijed koja kaže da kršćani moraju slaviti određene blagdane. Trebaju li kršćani slaviti blagdane?

Zato što nigdje u Bibliji ne stoji zapovijed da moramo slaviti blagdane, neki zagovaraju suprotno stajalište: kršćani bi se trebali suzdržati od proslave bilo kakvih blagdana. To posebno naglašava kult Jehovinih svjedoka, koji slave samo Isusovu smrt i zalažu se protiv slavljenja drugih blagdana. Druge tradicije slave samo ono što se smatra “kršćanskim” blagdanima, poput Božića ili Uskrsa.

Trebaju li kršćani slaviti blagdane?

Prije svega, čitamo u Bibliji da su Izraelci slavili određene svete dane ili blagdane i da im je to bilo naređeno. To je uključivalo Pashu, blagdan Sedmica, Purim i druge. Rani židovski kršćani nastavili su slaviti ove blagdane i tu praksu nisu smatrali problemom za svoju vjeru. Zapravo, crkva je započela na židovski blagdan – Duhove (Djela apostolska 2).

Nadalje, Biblija očito uči slobodi u pogledu obilježavanja posebnih dana.

Netko razlikuje dan od dana, nekomu je opet svaki dan jednak. Samo nek’ je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje. Tko na dan misli, poradi Gospodina misli; i tko jede, poradi Gospodina jede: zahvaljuje Bogu. I tko ne jede, poradi Gospodina ne jede i – zahvaljuje Bogu. (Rimljanima 14, 5-6)

Jasno je da obilježavanje posebnog dana, poput rođendana ili državnog praznika nije nužno loše, već je stvar osobnih preferencija. Ali, kršćani bi dobro trebali razmisliti je li obilježavanje određenog blagdana u skladu s Božjom Riječju. Na primjer, mnogi se kršćani suzdržavaju od proslave Noći vještica zbog povezanosti sa zlim duhovima. Postoje i blagdani nekih svetaca koji nemaju uporište u Bibliji.

Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir:

  1. Promiče li blagdan na bilo koji način lažnu doktrinu ili nemoral?
  2. Možemo li zahvaliti Bogu na onome što je u fokusu blagdana?
  3. Hoće li obilježavanje blagdana umanjiti vaše kršćansko svjedočanstvo?

Kršćani imaju slobodu izbora

Kao Isusovi sljedbenici, trebamo razmisliti kako iskoristiti blagdane za Božju slavu. Božić, Uskrs i Duhovi prilika su da se prisjetimo važnih biblijskih istina o našemu Spasitelju Isusu Kristu. Na te blagdane obično više ljudi dođe u crkvu. To je prigoda da čuju Evanđelje i poziv da svoj život predaju Bogu.

Ukratko, kršćani imaju slobodu da slave ili ne slave blagdane. Za kršćane blagdanske proslave nisu obvezne.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!