NaslovnicaŽivotJe li u redu da kršćani budu u vezi s nekršćanima?

Je li u redu da kršćani budu u vezi s nekršćanima?

Odluke koje donesemo će odrediti kakav ćemo život imati!

Znam da ste govorili o tome koliko je bitno da se vjenčamo za nekog “tko voli Boga više nego nas”, ali to je brak. Pa, je li u redu da kršćani budu u vezi s nekim tko to nije?

Ukucajte riječ “hodanje” u pretragu za Bibliju, i što će vam izaći? Ništa.

Dok sam bila sama, sjećam se da sam htjela da postoji cijela knjiga u Bibliji posvećena ovoj temi, ili makar poglavlje. Znam da nisam sama u ovom problemu, jer kao profesionalni savjetnik, i savjetnik za veze, dobivam e-mailove od stotine samaca diljem zemlje, koji traže neko vodstvo kada se radi o toj ludoj stvari zvana “hodanje”.

Iako mnogi počnu sa željom da nađu pobožnog partnera, sa svakom godinom koja prolazi čekanje je duže, a nadanje teže. Polako, preispitujemo naše standarde, pitajući se jesmo li bili previše ekstremni ili nerealni. U toj borbi, pitanje se postavlja: Mogu li kršćani hodati s kršćanima?

Biblija opisuje nedaće koje dolaze onima koji se vjenčaju s nevjernom osobom, pa je to prilično jasno. Ali kršćani onda mogu reći: “Pa ništa ne piše o vezana. Možemo li onda imati vezu s nevjernom osobom?”

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, važno je da se vratimo korak unatrag i pogledamo u neka načela koji se nalaze u Pismu. U pismu novoj skupini vjernika, Pavao odgovara na njihova pitanja o tome što smiju, a što ne smiju činiti kao vjernici u Krista. Pavao im odgovara izazivajući njihovo mišljenje, podižući ga na sljedeću razinu. Kada odgovara na njihovu listu, on izaziva crkvu ne samo da se pita je li to “dopušteno”, već da se pita “je li na korist”? 1. Korinćanima 10,23

Kao vjernici, možemo dosta toga naučiti iz ovog koncepta dok donosimo odluke vezane za život, osobito kada su u pitanju ljubavne veze. Hoće li izbori koje donesemo u zabavljanju koristiti našem životu i približiti nas Isusu, ili ćemo ostati isti? Ako jednostavno gledamo je li u redu hodati s nevjernom osobom, onda je osnovni, nelegalističan odgovor: da, u redu je. Ali postoji nešto još više o čemu se ovdje radi, od jednostavnog da ili ne.

Jer ono što je lijepo o Bogu, je da nas kao svoju djecu ne poziva da jednostavno idemo za onim što je prihvatljivo u životu, već za onim što je najbolje u životu.

Iako Božja riječ ne govori mnogo o vezama, ispunjena je načelima koji mogu voditi i čuvati naš pristup zdravim vezama. 2. Korinćanima 6,14 nas podsjeća na važnost da budemo ujarmljeni zajedno s vjernicima. Ne postoji iskustvo koje više povezuje nego kada dvoje postaju jedno, u ovom odnosu koji se zove brak (Postanak 2,24).

Bog zna koje poteškoće dolaze kada dvoje postaju jedno, i On ohrabruje svoju djecu da budu pod istim “jarmom” s osobom s kojom se mogu u potpunosti sjediniti – tjelesno, emocionalno i duhovno. Mi smo holistička bića, a da bi se zaista povezali s nekim, potrebno je da nađemo nekog s kim se možemo povezati na svakoj razini.

Ali ponekad, čekanje na ljubav može biti teško. Sa svakim danom koji prolazi, čekanje postaje teže. Lako je postati umoran od čekanja, i pokušati uđemo u vezu s nekim s kim se možemo povezati fizički i emocionalno, ali ne i duhovno – vjerujući da je to najbolje što možemo, i zadovoljimo se nečim što nije najbolje. Ako ovo opisuje vas, bitno je da se sjetite razloga zbog kojeg čekate.

Veza je preduvjet za brak, jer ćete se na kraju vjenčati za osobu s kojom ste se hodali – a brak vas dovodi u najranjivije stanje u vašem životu. Biti vjenčan i otvoriti se za ovakvu vrstu ljubavi, daje osobi s kojom ste mogućnost da vas povrijedi na daleko dubljoj razini nego što bi itko na ovom svijetu mogao, i postoji vrijeme kada se takva ozljeda događa. I sama sam udana, i mogu svjedočiti da je ovo istina. Ali tada ljepota našeg odnosa s Isusom Kristom sja jače nego ikad prije.

Upravo u toj ranjivosti, taj odnos s Isusom je onaj koji nas održava. To je glas koji nas motivira da volimo, oprostimo te stavimo u stranu sami sebe kako bismo proslavili Boga kroz našu vezu. U tome, mi nalazimo ljubav kojoj možemo vjerovati, jer nije ukorijenjena u nama samima, već u Bogu koji djeluje u nama. U Bogu koji je dao svoj život, da bi nas naučio kako i mi da damo naš. Naš odnos s Bogom nas povezuje duhovno, ali nam također omogućuje da volimo bezuvjetno – nešto što sami po sebi ne možemo učiniti.

Ako se pitate trebali li ući u vezu s osobom koja nije kršćanin, zapamtite kako se ne radi o tome da morate ući u vezu s nekim s kim se možete povezati na svakoj razini – već jeste li na to pozvani.

A pozvani ste pronaći pravu ljubav i iskusiti privilegiju u imanju partnera s kojim se možete povezati u najdubljem dijelu svog bića. Ali kao i uvijek, vaša je odluka. Odluke koje donesemo će odrediti kakav ćemo život imati.

Moja molitva je da vam Bog da hrabrosti da odaberete dobro.

Autorica: Debra Fileta; Prijevod: Ivana R.; Izvor: truelovedates.com