Kršćanka uhićena u Ukrajini
Ilustracija: Canva

Žena u ranim pedesetima uhićena je početkom 2024. i možda se već suočava s kaznenim suđenjem na Regionalnom sudu u Zaporizhzhia pod ruskom kontrolom u okupiranoj Ukrajini.

Uhićena je zbog sudjelovanja u molitvenom susretu u srpnju 2023. održanom u privatnoj kući u gradu Melitopolu (jugoistočna Ukrajina) pod okupacijom Rusije.

Prema skupinama za ljudska prava Forum 18, ženu ruske okupacijske snage gone zbog davanja “svjesno lažnih informacija” o ruskim oružanim snagama. Prijeti joj do 10 godina zatvora ako bude osuđena.

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) uključena je u slučaj, a protestantkinja, koja je bila uhićena više od pet mjeseci, optužena je prema članku 207.3 ruskog Kaznenog zakona.

Samo u regiji Zaporizhzhia najmanje su tri crkve zabranjene, a sva njihova imovina zaplijenjena od strane ruskog nametnutog guvernera Jevgenija Balitskog.

Prema Forumu 18, to su protestantska crkva Grace, kršćanska crkva Melitopol i protestantska crkva Riječ života. Vjerske zajednice proruske vlasti optužuju za povezanost sa stranim “specijalnim službama”.

U veljači 2024. nove vlasti u ovom području Ukrajine pod ruskom kontrolom izrazile su cilj “zaustaviti rad vjerskih sekti koje su sudjelovale u organiziranju masovnih nereda i antiruskih aktivnosti”.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare