Kuhani kukuruz je zdrav: Ako ovo radite, uništit ćete njegovu ljekovitost!

Kuhani kukuruz je omiljena ljetna namirnica kod mnogih i vrlo je zdrav. No, trebate voditi računa da ne uništite njegova ljekovita svojstva. 

Kada ga kuhamo, svi pravimo jednu grešku – s klipova skidamo kukuruznu svilu, one “dlačice” koje je gotovo nemoguće sve počupati.

No, postoje dobri razlozi zašto s kukuruzom trebate pojesti i svilu:

  • Sprječava nastanak kamenja u bubrezima;
  • Djeluje kao prirodan diuretik i potiče izbacivanje viška tekućine iz organizma;
  • Snižava razinu šećera i lošeg kolesterola u krvi;
  • Obiluje kalijem koji regulira krvni tlak.

U svježem stanju, kukuruzna svila u sebi sadrži masno i eterično ulje. U ovim vlaknima (klipa kukuruza) pronalazimo smolu, gumu, alkaloide, klorofil, fosfornu kiselinu i znatne količine kalija i mangana.

Ako ne možete jesti kukuruznu svilu zajedno sa kukuruzom, konzumirajte je na sljedeći način – odvojite je od kukuruza i prokuhajte u malo vode. Procijedite, pa kad se ohladi, popijte kao čaj.

Zbog kombinacije elemenata u sebi, kukuruzna svila, kada se konzumira u obliku čaja, postaje jedan od najjačih prirodnih diuretika.

Već i nakon kratkog konzumiranja čaja, u ljudskom se organizmu znatno povećava količina izlučene mokraće i to bez štetnih posljedica, piše Geek.

Također, čaj od kukuruzne svile pojačava cirkulaciju i čisti krv. Kada se primjenjuje na koži, isti pomaže da se izliječe rane i čirevi na koži.

Napomena: Ovaj čaj se ne preporučuje se trudnicama, jer može dovesti do preranih kontrakcija.