NaslovnicaDuhovnost7 lekcija iz Psalma 119 koje će pomoći svakom srcu

7 lekcija iz Psalma 119 koje će pomoći svakom srcu

Psalam 119 sadrži prekrasne lekcije koje mogu pomoći svakom srcu u produbljivanju odnosa s Bogom i rastu u vjeri.

Psalam 119 najveći je Psalam u Bibliji, a sastoji se od 176 stihova. Ovaj psalam izvrsno će poslužiti za meditaciju o ljepoti, istini i važnosti Božje riječi i potiče čitatelja na čvrsto pouzdanje u istinitost Božjih zapovjedi.

Psalam 119 isto tako govori i o važnosti traženja Boga cijelim srcem, o važnosti ustrajanja na Njegovome putu i o pamćenju Božjih, dragocjenih obećanja.

U nastavku članka slijedi sedam lekcija iz Psalma 119, koje svakome od nas mogu pomoći u produbljivanju našeg odnosa s Bogom, u rastu u vjeri i u pronalasku utjehe i nade u razdobljima izazova.

1. Blagoslovljeno je srce koje traži.

Blaženi oni koji čuvaju propise njegove, čitavim srcem njega traže;“ (Psalam 119, 2)

Traženje Boga cijelim srcem jest veliki blagoslov, koji nam omogućuje iskustvo Božjeg milosrđa, ljubavi i prisutnosti u našim životima. Kada tražimo Boga svim svojim bićem, Bog nam se počinje otkrivati na načine za koje smo prethodno smatrali da nisu mogući. U konačnici, traženje Boga cijelim srcem ključ je života koji je blagoslovljen radošću, mirom i svrhom.

Molitva za srce koje traži:

„Gospodine Bože, pomozi mi da Te mogu nastaviti tražiti svim svojim srcem i da mogu držati Tvoje svete zakone. Hvala Ti na Tvojim moćnim blagoslovima i na Tvojim dragocjenim obećanjima. U Kristovo ime, amen.“

2. Čestito srce daje slavu.

Slavit ću te u čestitosti srca kad naučim sudove pravde tvoje.“ (Psalam 119, 7)

Ovaj stih iz Psalma 119 prekrasan je podsjetnik na važnost posjedovanja čestitog srca, koje je usredotočeno na slavljenje Boga. Biti čestit znači pristupati životu iskreno i s integritetom, bez skrivenih motiva i sebičnih namjera. Zahvaljujući ovom mentalnom sklopu postajemo manje zabrinuti zbog naših osobnih želja i postajemo više usredotočeni na življenje na način, koji proslavlja i uzdiže Boga. Kada su naša srca istinski čestita, možemo slobodno i radosno slaviti Boga, jer znamo da Onaj u koga vjerujemo može ispuniti ono što je obećao.

Molitva za čestito srce:

„Sveti Bože, molim te podsjeti me na to da Te slavim čestitim srcem, dok nastavljam učiti Tvoje pravedne zapovjedi. U Isusovo sveto ime, amen.“

3. Posvećeno srce uživa u Božjim zapovijedima.

Nalazim nasladu u naredbama tvojim, ne zaboravljam riječi tvojih.“ (Psalam 119, 16)

Biti posvećen Bogu znači da smo posvećeni slijediti Ga, bez obzira na sve. To znači potpunu poslušnost naše volje Njegovoj; to znači da Bog postaje središte naših života.

Posvećeno srce uživa u slijeđenju Božjih zapovijedi i želi držati Božje standarde; ne iz stava ponosa, nego iz stava ponizne poslušnosti. Neprestano održavanje odnosa s Bogom, kroz čitanje Biblije i kroz molitvu, ključno je za naš hod s Bogom. Oni koji uživaju u Božjim zapovijedima pronalaze radost u slijeđenju Božjih zapovijedi i posjeduju iskustvo obilnog života, kojeg je Bog obećao.

Molitva za posvećeno srce:

„Nebeski Oče, pomozi mi da Ti mogu ostati posvećen/a u molitvi, proučavanju Biblije i u štovanju. Neka Tvoji zakoni postanu užitak moga srca. U Isusovo sveto ime, amen.“

VIDI OVO: Psalam 119: 5 molitvi koje će nahraniti vašu dušu

4. Vjerno je ustrajno srce.

Putem zapovijedi tvojih idem, jer raširuješ srce moje.“ (Psalam 119, 32)

Ovo je moj omiljeni stih iz Psalma 119, jer nas ohrabruje na trčanje utrke, koju je Bog odredio za svakoga od nas. Kada čitam ovaj stih, zamišljam utrku koja oblikuje srce i koja se nastavlja proširivati kako sudjelujemo u ovoj utrci koja se zove život. Kao što nas Hebrejima 12, 1-2 uči: „Zato i mi, okruženi tolikim oblakom svjedoka, odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčimo u borbu koja je pred nama! Uprimo pogled u Početnika i Dovršitelja vjere, Isusa, koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi zdesna prijestolja Božjega.“ Neka naša srca budu vjerna i ustrajna i neka Bog poveća naša srca, kako bismo mogli u cijelosti prigrliti Njegove zapovijedi i kako bismo mogli rasti u ljubavi jedni prema drugima.

Slijedi molitva za ustrajno srce:

„Gospodine, pomozi mi da ostanem u ovoj utrci vjere. Pomozi mi da moj pogled bude usmjeren na Krista, dok povećavaš moje srce. Amen.“

5. Srce koje vjeruje dobiva utjehu.

U nevolji sva mi je utjeha što mi život čuva riječ tvoja.“ (Psalam 119, 50)

U pedesetom stihu Psalma 119, pisac objavljuje da su u trenucima nevolje Božja obećanja za njega utjeha. Kakav prekrasan primjer srca koje vjeruje!

Pronalazimo utjehu u Gospodinovim obećanjima, znajući da su ona nepromjenjiva i čvrsta, bez obzira na iskušenja. Srce koje vjeruje uvijek može pronaći mir i počinak u istini Božjih obećanja. Zapamtite, Bog je Bog utjehe i On nas drži u dlanu svoje ruke. Možemo potpuno vjerovati da će ostvariti svako obećanje koje je dao.

Molitva za srce koje vjeruje:

„Oče, molim Te pomozi mi da mogu vjerovati Tvojim obećanjima i da mi ona mogu biti utjeha u danima koji slijede. U Isusovo dragocjeno ime, amen.“

6. Srce koje slijedi Boga neće se posramiti.

Srce moje neka bude savršeno u naredbama tvojim, ne daj da propadnem u sramoti.“ (Psalam 119, 80)

Tužno je samo pomisliti na to koliki broj kršćana živi život u sramoti i krivnji. Kristovo dovršeno djelo na križu daje nam oprost za sve naše grijehe i neuspjehe. Radosna vijest jest da su Božja milosrđa nova svakoga jutra i da smo pozvani doći k Bogu u kajanju.

Psalam 119, 80 uči nas da se nećemo posramiti ako budemo slijedili Božje odredbe, ne savršeno nego svim srcem svojim. Zapamtite, pozvani smo na to da dođemo k Bogu i priznamo naše grijehe, vjerujući da će nam ih on oprostiti i da će nas očistiti od svake nepravednosti. (1. Ivanova 1, 9)

Molitva za srce koje slijedi Boga:

„Dragi Bože, molim Te podsjećaj me na Tvoje pravedne odredbe i pomozi mi da ih mogu slijediti svim svojim srcem. Predajem svoju sramotu i svoju krivnju Tebi danas, znajući da si vjeran i da si pravedan te da ćeš mi oprostiti. U Isusovo moćno ime, amen.“

7. Slatko je srce koje prima Božju Riječ.

Kako su slatke nepcu mom riječi tvoje, od meda su slađe ustima mojim.“ (Psalam 119, 103)

Slatkoća Božje Riječi više zadovoljava od bilo čega što bismo mogli pojesti ili popiti. Biblija je poput iscjeliteljskog balzama, koji djeluje poput melema na ranu naših srdaca i koja nas podiže u vremenima nevolje. Kada bismo barem uživali u Božjoj Riječi, uzimanjem vremena za mariniranje nad njezinim istinama! Primajmo Božju Riječ kao najslađu poruku koju bismo mogli primiti i dopustimo joj neka omekša naša srca i usmjeri ih prema Njegovoj volji i načinima.

Molitva za srce koje prima Božju Riječ:

„Nebeski Oče, pomozi mi u pronalasku zadovoljstva u Tvojoj Riječi, jer ona jest život. Svako obećanje koje su nam dao je kao med za moje usne, a ja uživam u Tvojim svjedočanstvima. U ime Tvoga Sina Isusa, amen.“

Autorica: Jennifer Waddle; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com