Nakon ženine smrti, Bog mi je otvorio oči: Evo najvećih lekcija koje sam naučio

Pišem ovo pismo nakon trideset i dvije godine braka s izvrsnom ženom. Tri važne lekcije sam naučio nakon njezine smrti.

Pišem ovo pismo nakon trideset i dvije godine braka s predivnom ženom. Ona je bila razumna, brižna i naučila me puno toga. Volio sam kako je bila posvećena meni i našem braku.

Na početku našega braka, bio sam glupan, najblaže rečeno. Nisam znao kako se odnositi prema ženi i potratio sam mnoge godine uzimajući je zdravo za gotovo. Nisam shvaćao koliko truda ulaže u odgajanje djece i vođenje domaćinstva. Nisam razumio koliki dar mi je bila sve te godine.

Hvala Bogu na tome što mi je otvorio oči i što sam mogao promijeniti način na koji se odnosim prema njoj. Gledanje unatrag na ono kako sam se odnosio prema njoj ponizilo me je, no imao sam vremena za promjenu. I promijenio sam se.

Počeo sam gledati druge muškarce i pitati se što to oni pobogu rade. Jednostavno nisu shvaćali. To je očigledno stvar kod nas muškaraca. No prva stvar koju vi trebate učiniti jest izvući glavu iz pijeska i vidjeti svoju ženu onako kakva ona jest i što čini za vas, dok još imate vremena.

VIDI OVO: 10 stvari koje muževi mogu moliti Boga za svoje žene

Nažalost, meni je brzo ponestalo vremena. Konačno sam shvatio kako da cijenim svoju suprugu Janice, no nedugo nakon toga umrla je od raka. No, hajdemo to gledati na drugačiji način; nisam je izgubio, otišla je u svoj dom. No prije nego što je otišla, pokazala mi je kako izgleda ljubav.

Evo najvećih lekcija koje sam naučio.

1. Žaljenje je grozna stvar.

Ne želite pogledati unatrag i željeti da ste stvari činili drugačije. Počeo sam shvaćati koliko se moja supruga trudi. Na primjer, njezin posao nikada nije bio gotov. Dok sam ja radio u smjenama, ona je radila neprekidno. Dvadeset i četiri sata dnevno, sedam dana u tjednu. Siguran sam da i vaše supruge tako rade. Budne preko noći s djecom, rade na poslu, kuhaju, daju i daju.

VIDI OVO: 5 načina na koje muževi uništavaju ženu i brak, a toga nisu svjesni

Nitko nam ne duguje ovakav oblik posebnog tretmana. Cijenite ih zbog onoga što čine za vas. Ne želite se vratiti unatrag i bičevati se zbog potraćenog vremena. A vrijeme prolazi brzo.

Pogledajte svoje supruge i zapitajte se ponašate li se prema njima na ispravan način, da vam kasnije ne bude žao. Bit će vam drago što ste se promijenili, jer se malo toga može usporediti sa dobrim brakom. Kada svemu dođe kraj, željet ćete reći: „Volio sam te i nisam te uzimao zdravo za gotovo“.

2. Ženi ne treba puno da bi bila sretna. Radi se o malim stvarima.

Otkrio sam da, ako supruzi pružim malo, ona će mi vratiti sa jako puno toga. Ponos je ono što sprječava muškarca od predanja svojoj supruzi. Boljet će vas oboje kada odbijete dati se u odnos. Naočigled male stvari su one koje su važne. Lako je! Ne trebate o tome puno mozgati! Želim vikati na neke muškarce i reći im: „Probudite se! Odnosite se prema svojim suprugama s poštovanjem“! Da to čine, bili bi zapanjeni s onime kako bi njihove supruge reagirale.

No uvidio sam da ovo obično ne pali. Muškarci ne slušaju jer su previše usredotočeni na sebe. Oni misle da su savršeni i da znaju sve odgovore. Oni su idioti. Kao što sam i sam bio.

VIDI OVO: Iskrena ispovijest jednog muža: Borim se za moju ženu!

Gledam sve te brakove i pitam se zbog čega je dopušteno da njihovi brakovi traju, usprkos tomu što se jedno prema drugome loše odnose, dok je moj brak prestao. Moje supruge nema. No ona je i dalje u mom srcu. Barem znam da sam se prema njoj odnosio s poštovanjem prije nego što je bilo prekasno.

Naučio sam da ju čine sretnom maleni pokazatelji ljubavi. Biti pažljiv i posaditi njezino omiljeno cvijeće u dvorištu, pomaganje s poslovima oko kuće ili kada joj donesem kavu u njezinoj omiljenoj šalici. Kada sam joj rekao da mi znači sve. Shvatio sam prije nego što je bilo prekasno.

3. Muškarci, niste sve shvatili.

Razmislite o ovome. Jeste li tvrdoglavi sveznalica? Slušate li je? Niste savršeni i definitivno nemate sve odgovore. Ne radi se o tome da je ona dosadna s potrebama. Radi se o tome da joj trebate vi, ali vi ste u svome svijetu.

VIDI OVO: 7 načina kako muž može pokazati svojoj ženi da je voli

Učite od mene, muškarca koji je činio mnoge stvari na pogrešan način i koji je konačno shvatio kakav dar mi je moja supruga bila. Otkrio sam kako da se ponašam prema njoj, no sada nemam privilegiju toga da je ona sa mnom.

Možda će vam moje riječi pomoći da se probudite. Nemojte ono što imate uzimati zdravo za gotovo.

Izvor: Nittygrittylove.com; Prijevod: Ivan H.