NaslovnicaZanimljivostiJe li liječenje bioenergijom od Boga ili od đavla?

Je li liječenje bioenergijom od Boga ili od đavla?

Biblija nigdje ne spominje riječ “bioenergija” ili nešto što bi ličilo na praksu liječenja nekom energijom. Je li liječenje bioenergijom u redu ili ne?

Vrlo je jasno da svi opisi iscjeljenja u Bibliji nisu ni nalik onome što danas prakticiraju bioenergetičari ili magnetičari, iako oni uvijek žele između svoje i biblijske prakse staviti znak jednakosti.

U Bibliji se sva iscjeljenja događaju ili pripisuju osobnom Bogu i kao izraz Njegove suverene volje – iza svakog iscjeljenja Bog jednostavno stavlja svoj ​​jasan potpis.

Liječenje bioenergijom: O kakvoj “bioenergiji” se radi?

Danas među pristalicama liječenja energijom ne postoji zajednička definicija o kakvoj to energiji ili energijama se radi, ili kako liječenje treba provoditi.

Dakle, pojam bionergija, kako ga koriste “bioenergetičari” je posve nejasan. Općenito, prema njima to je nekakva životna “energija” ili “životna sila”. Čini se, da je riječ o nekoj misterioznoj i nevidljivoj supstanci koja održava život svakog bića. Po njima, tijelo je samo “ljuštura” a “život” je zapravo manifestacija “bioenergije”, bez bioenergije nema života.

Opet dalje, bioenergija se uglavnom opisuje kao univerzalna kozmička energija (koja ima svijest, ali nije osobna!?) I koja je prisutna u svakom živom biću, ova univerzalna energija opet energizira svako živo biće i tako ono posjeduje izvjesnu bioenergiju. Bioenergija je dakle neka univerzalna energija koja ima snagu i moć da pokrene cijeli organizam, tj. funkcije u tijelu. Dakle, svako živo biće je ujedno i energetsko biće. Oko svakog živog bića – čovjeka, životinja i biljaka – postoji prožet sustav među ovisnih energetskih polja. A svaku našu emociju, misao, osjećaj ili djelo možemo promatrati kao pražnjenje energije iz nekog od polja. A pošto su sva bioenergetska polja potekla iz kozmičkog energetskog polja, onda kada su ona ispražnjena ili poremećena trebaju biti vraćena u harmoniju s ovom energijom kosmosa, jer u protivnom funkcije organizma bivaju poremećene.

PROČITAJE: Koje su posljedice odlaska bioenergičarima?

Treba razumjeti, da pošto nema neke točne definicije energije, svaki energo-iscjelitelj jest sam po sebi autoritet i djeluje po nekoj svojoj (višoj ili duhovnoj) objavi. Naravno, znanost i ozbiljna medicina njihovu praksu stavlja pod alternativnu medicinu – praksu liječenja iza koji ne stoje nikakve čvrste znanstvene i medicinske činjenice.

Dalje, treba znati i to da ova ideja o liječenju bioenergijom, tj. o dobrim i lošim energijama nije ništa novo, i da to ima korijene u učenju budizma, u tzv. Reikia, koji su razvili japanski budistički monasi, i da u moderno doba s ekspanzijom New agea je ovo učenje našlo svoj ​​put i u zapadni svijet, gdje se ovo učenje razvilo u bezbroj varijacija. Reiki uči kako se uporabi energija (kosmosa ili živih bića) u svrhu liječenja. Reiki uči kako se uklone prepreke koje blokiraju protok energije u cijelom tijelu. Ove prepreke su navodno posljedica negativnih misli, djela ili osjećaje, za koje ujedno vjeruje da su osnovni uzrok bolesti.

Opasnost od New Age filozofije
Foto: Pexels

Opasnost od New Age filozofije

Tako, bioenergija ili liječenje energijom (magnetizmom) jeste još jedan produkt New Age filozofije koja se predstavlja kao vrlo “moderan i naučan” odgovor koji donosi harmoniju i zdravlje ljudskom biću – čovječanstvu.

PROČITAJTE: Što je New Age pokret?

Suština prakse bioenergetskog liječenja jest takva da potiče čovjeka da se fokusira na samog sebe ili (energiju) drugog čovjeka (iscjelitelja) ili na neku od energija prisutnih u svemiru. Kroz ovo se navodno negativna energija, koja je uzrok problema, bilo da je u domeni fizičke, emocionalne ili duhovne oblasti, mijenja, tj. ispravlja u pozitivnu energiju i čovjeku donosi boljitak – stavlja ga u sklad s “energijom” svemira i s drugim živim bićima.

Praksa bioenergetskog iscjeljivanja ohrabruje čovjeka da stavi potpuno povjerenje u sebe i svoje tijelo, drugog čovjeka ili nekakvu nepoznatu energiju a što nije ništa drugo već obožavanje stvorenja a ne Stvoritelja. Većina onih koji propagiraju bioenergetsko liječenje, poriču osobnog Boga (i Krista kao Njegovog Sina – Božanstvo), niti biblijskom Bogu daju zahvale za “iscjeljenje”, koje se dogodi najvjerojatnije zbog čiste auto-sugestije bolesnika – vjernika u liječenje energijom.

IZVOR:Siont.net