Liječnici uspješno razdvojili trogodišnje sijamske blizance koji su bili posebni zbog jedne stvari

Izvanredan uspjeh liječnika: uspješno razdvojili trogodišnje sijamske blizance koji su bili posebni zbog jedne stvari.

Bernardo i Arthur Lima trogodišnja su braća iz Brazila koja su posljednjih dana privukla pozornost cijelog svijeta. Ovi blizanci dijelili su mozak pri rođenju, ali sada su uspješno razdvojeni.

Više od 100 stručnjaka uključeno u razdvajanje braće – operacija ušla u povijest

Više od 100 stručnjaka radilo je kako bi dječaci ostali živi. Bili su podvrgnuti sedam operacija, a posljednja je trajala čak 27 sati.

Zahtjevan zahvat u jednoj od bolnica u Rio de Janeiru vodio je britanski dječji kirurg Noor ul Owase Jeelani iz londonske bolnice Great Ormond Street, a asistirao mu je Gabriel Mufarre, voditelj dječje kirurgije Instituta Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer.

Dječake su prije toga dvije i pol godine pomno pratili u bolnici, a kako je rekao dr. Mufarre, zahvat će im “promijeniti živote”.

Ova operacija je posebna zbog iznimnih postignuća zato što su trogodišnji Bernardo i Arthur najstariji sijamski blizanci na svijetu kojima je uspješno izvršeno odvajanje mozga.

Blizanci, koji su podvrgnuti šestomjesečnom programu liječenja, već se uspješno oporavljaju u bolnici.

Prvi eksperimenti u virtualnoj stvarnosti

Tim kirurga iz Londona i Rio de Janeira proveo je nekoliko mjeseci testirajući nove tehnike pomoću virtualne stvarnosti.

Budući da su već isprobane različite tehnike, životi malih pacijenata tijekom zahvata bili su puno manje ugroženi, što je inače najviše zabrinjavalo voditelja operacije.

Dr. Jeelani je za britanske novine Evening Standard objasnio: “Sjajno je moći vidjeti anatomiju i izvesti operaciju bez izlaganja djece opasnosti.” Dodao je: “Možete zamisliti koliko je to umirujuće za kirurge. Na neki način, te se operacije smatraju najtežima u ovom trenutku.”

Priznao je da je nakon operacije bio fizički “shrvan”, a tijekom zadnje operacije napravio je četiri pauze od po 15 minuta kako bi nešto popio i pojeo. Sretan je što je sve prošlo bez većih komplikacija. Ovo mu je šesta operacija razdvajanja sijamskih blizanaca.

Imajući u vidu slične slučajeve, spomenuti liječnik je 2018. godine osnovao dobrotvornu organizaciju Gemini Untwined uz pomoć koje prikupljaju novac za operacije blizanaca koji su spojeni glavama.

NAJNOVIJE!