LOKACIJA PAKLA: Gdje je uistinu smješten pakao?

Razne teorije se iznose u vezi lokacije pakla. Tradicionalno je gledište da je pakao u središtu zemlje. Drugi pretpostavljaju da se pakao nalazi u svemiru u crnoj rupi.

U Starom zavjetu, riječ koja se prevodi „pakao“ je Šeol; u Novom zavjetu je Had (što znači „neviđen“) i Gehena („Dolina Hinom“). Šeol se također prevodi kao „jama“ i „grob“. I Šeol i Had se odnose na privremeno obitavalište mrtvih prije suda (Psalam 9,17; Otkrivenje 1,18). Gehena se odnosi na vječno stanje kazne za zle koji su mrtvi (Marko 9,43).

PROČITAJTE: Hoće li pakao trajati vječno?

Ideja da je pakao ispod nas, možda u središtu zemlje, dolazi iz stihova poput Luke 10,15: „I ti, Kapernaume, što si se do neba uzvisio, do Podzemlja ćeš se strovaliti“ (VB). Također, u 1. Samuelovoj 28,13-15, vračara iz En-Dora vidi duh Samuela kako „uzlazi iz zemlje“. Međutim, trebamo napomenuti da se nijedan od ovih stihova ne bavi zemljopisnim položajem pakla. Kapernaumova „strovaljenost“ vjerojatno se odnosi na prokletstvo, a ne fizički smjer. A vračarina vizija Samuela je bila samo to: vizija.

Efežanima 4,9 kaže da prije nego što je Isus uzašao na nebo, „najprije i siđe u donje dijelove zemlje“ (I. Šarić). Neki kršćani uzimaju „donje dijelove zemlje“ kao referencu za pakao, za kojeg kažu da je Isus tamo proveo vrijeme između svoje smrti i uskrsnuća. Međutim, jedan bolji prijevod kaže: „…najprije i siđe u donje krajeve zemlje“ (VB). Ovaj stih jednostavno kaže da je Isus došao na zemlju. To se odnosi na Njegovo utjelovljenje, a ne Njegovu lokaciju nakon smrti.

PROČITAJTE: 24 razloga zašto vjerovati da je pakao stvaran

Ideja da je pakao negdje u svemiru, možda u crnoj rupi, temelji se na spoznaji da su crne rupe mjesta velike vrućine i pritiska, iz kojih ništa, čak ni svjetlost, ne može pobjeći. Druga špekulacija kaže da će sama zemlja biti „jezero ognjeno“ o kojem se govori u Otkrivenju 20,10-15. Kada zemlja prema teoriji bude uništena ognjem (2. Petrova 3,10; Otkrivenje 21,1), Bog će koristiti goruću sferu kao vječno mjesto muke za bezbožne. Ponavljamo, ovo je samo špekulacija.

Ukratko, Biblija ne govori o geološkoj (ili kozmološkoj) lokaciji pakla. Pakao je doslovno mjesto prave muke, ali ne znamo gdje se nalazi. Pakao može imati fizičku lokaciju u ovom svemiru ili može biti u sasvim drugoj „dimenziji“. U svakom slučaju, lokacija pakla daleko je manje važnija od potrebe da se izbjegne tamošnji odlazak.

Izvor: Gotquestions.org