Majci prije samog poroda ponudili pobačaj sina s Downovim sindromom

Jedna je majka odlučila progovoriti o pritisku liječnika da pobaci svog sina, čak i kada je bila pred porod, samo zato što ima Downov sindrom.

Cheryl Bilsborrow javno je progovorila nakon objave informacije da je broj beba rođenih s Downovim sindromom opao za 30% u bolnicama koje testiraju za Down.

Majka je rekla: „Ovi testovi i strašan, negativan način na koji se rezultate predstavlja roditeljima su glavni uzrok zbog kojeg trudnice pobacuju djecu koju su jako željele”.

Nastavila je: „Moj dvogodišnji sin Hector je predivna beba. Ima predivnu bijelu kosicu i plave oči, uvijek se smije, šalje puse i daje zagrljaje. No, kada sam bila trudna liječnici su pokušali učiniti da se osjećam kao da njegov život nije vrijedan i kao da ga trebam pobaciti. Zašto? Zato što ima Downov sindrom.”

Cheryl je imala 43 godine kada je zatrudnjela s četvrtim djetetom. Zbog njezinih godina liječnici su joj predložili test za Downov sindrom, prenosi Christian Today.

Tada je otkrila da je vrlo velika mogućnost da njezino dijete ima Down tako da su njezin suprug i ona odlučili platiti privatnoj klinici da potvrde te rezultate.

Par je dobio odgovor telefonskim pozivom tijekom kojeg je liječnik rekao: „Žao mi je za loše vijesti, ali je 99% moguće da ćete imati bebu s Downovim sindromom”.

VIDI OVO: Djevojčica s Downovim sindromom dva puta pobijedila rak

Cheryl je rekla da je od samog početka liječnikova percepcija Downovog sindroma bila negativna te da su ju neprestano ohrabrivali da pobaci.

Majka je rekla: „Nije bilo ponude za savjetovanje, nije bilo diskusije o tome kako će to dijete obogatiti moj život. Činilo se kao da je jedini odgovor pobačaj.”

No par je snažno odlučio zadržati svoju bebu.

Ckeryl je rekla: „Što da me je babica nazvala i rekla mi da ne budem uznemirena. Da ću imati bebu s Downovim sindromom. Da mi mogu ponuditi savjetovanje i pomoći mojoj obitelji da upozna dijete s Downovim sindromom kako bismo naučili više. No, umjesto toga, oni su od toga stvorili najgoru moguću stvar na svijetu. Čak i kada sam u 38.-om tjednu išla na pregled rečeno mi je: ‘Znate da možete pobaciti dijete s Downovim čak i pred sam porod…’

Poruka je bila jasna: život beba s Downovim sindromom nije imao nikakvu vrijednost. Sada, kada sam rodila Hectora znam da se nemam čega bojati…

VIDI OVO: Dala je uplakanu bebu dječaku s Downovim sindromom – ugledala je čudo

Srce mi puca kada pomislim da tako mnogo beba sličnih njemu možda neće dobiti priliku živjeti sretnim životom”.

U Ujedinjenom Kraljevstvu pobacuje se 90% beba s Downovim sindromom, što je uzrokovalo pobunu nekih organizacija kao što je Right to Life. Njihova glasnogovornica, Catherine Robinson je rekla: „Naš trenutni zakon dopušta pobacivanje beba s Downovim sindromom čak i neposredno prije rođenja. Današnja statistika pokazuje da testiranje na Downov sindrom dovodi do toga da sve više osoba pobacuje svoje bebe. Vlada ne bi trebala dopuštati izvođenje tih testiranja ako to znači da će žene više pobacivati bebe s Downovim sindromom. Sada kada postoji dokaz da je to zapravo tako, vrijeme je da vlada počne poduzimati neke mjere”.