Tko je bila majka Abrahama Lincolna? Zna li netko kako se ona zove? Kako se zove majka Martina Luthera Kinga? Ili Martina Luthera, koji je pokrenuo reformaciju, postavivši 95 teza na vrata crkve u Wittenbergu?

Kako se zove majka Jonathana Edwardsa, koji je propovijedao “Grješnici u rukama gnjevnog Boga” ili George Whitefielda, koji je došao iz Engleske, a zajedno su donijeli prvo veliko probuđenje Ameriku?

Priča li netko o majkama Marije i Josipa, Pavla ili drugih apostola?

Često mislimo da se samo priča o važnim ljudima – ljudima koji imaju važan posao i koji mijenjaju svijet – primjerice, Steve Jobs ili Bill Gates.

Biblija je samo kratko spomenula Mojsijevu majku. Znamo njeno ime i da je bila spremna sve učiniti kako bi ga spasila, čak ga i dati nekome. Princeza Egipta pristala je na to da ga njegova mama othrani – što je, mnogi kažu, trajalo do njegove dobi od 3-5 godina.

Fascinantno!

Majke koje su odgajale slavne ljude, koji su mijenjali svijet, i o kojima pričamo nakon stotinjak ili tisuću godina, odgajale su ih do barem 18. godine. No, Mojsijeva mama imala je samo 3-5 godina, a ipak je uspjela ostaviti u njemu temelj svoje baštine.

Uvijek je znao tko je i što je.

U dubini sebe, znao je da nije Egipćanin i branio je svoj narod.

Je li znala u tim kratkim godinama, koje je imala za odgoj sina, da će jednog dana osloboditi svoj narod? Vjerujem da nije. Vjerujem da je bila kao i svaka druga majka… umorna, nekad frustrirana, dok je već deseti put u 5 minuta govorila: “Mojsije! Nemoj to dirati!” Vjerujem da nije gledala svoju ulogu kao da je posebna, niti u njega kao da će o njemu govoriti u 2015. godini.

Draga majko, znam da si nekad iscrpljena. Znam kako ti je kada ponavljaš isti posao svaki dan – čak i više puta na dan. Znam da misliš da nije važan posao odvikavati sina od pelena ili govoriti kćeri zašto se mora vratiti kući do 22h.

Ali u tim svakodnevnim razgovorima ostavljamo tragove… tragove koji se skupljaju i postaju temelj. Temelj koji će odrediti kakvu će kuću sebi graditi – kuću koja traje ili ne traje. Život koji će proslaviti Boga ili ne. Život koji će dovesti ljude Isusu ili ne.

Svi ovi ljudi, koji su mijenjali duhovni temelj svoga naroda, nisu sami sebe odgajali. Ne – netko je stavio temelj u njih… glad i žeđ za pravednošću.

O njima se ništa ne govori ni ne piše, ali ipak bez njih, možda nitko ne bi oslobodio robove na jugu Amerike, promijenio način kako se odnosi prema crncima u Americi, pokrenuo reformaciju koja je promijenila cijelu Europu, pokrenuo veliko probuđenje koje je promijenilo cijelu Ameriku, podigao ranu crkvu koja je promijenila cijeli svijet u tom vremenu.

Draga mama, važna si i važan je tvoj posao. Ne znaš što će postati tvoje dijete – zato, ostani vjerna. Ostani prisutna u životu svoje djece.

“Što god radiš, zdušno činiš, kao Gospodinu”.

Autorica: Rosilind Jukić; Prijevod: Vesna L.

IZVORDobrjutrodjevojke.com