Je li Marija bila začeta bez grijeha?

Na jednom od blagdana i proslava na rimokatoličkom liturgijskom kalendaru ususret Božiću, rimokatolici diljem svijeta u petak su obilježili blagdan Bezgrešnog začeća, dan na koji sljedbenici religije slave Marijino začeče bez izvornog grijeha u utrobi svoje majke Ane.

Jorge Bergoglio, također poznat kao papa Franjo, izmolio je molitvu Anđela Gospodnjeg, tijekom koje je ustvrdio da je obraćanje anđela Gabriela Mariji kao „milosti punoj“ značilo da u njoj nema grijeha. Neki biblijski prijevodi koriste izraz „milošću obdarena“, dok drugi „milosti puna.“

Ovim stihom Gabriel „otkriva novo ime koje joj je Bog dao i koji joj odgovara više od onoga koje su joj dali njeni roditelji“, navodi Bergoglio.

Rekao je da „milosti puna“ znači da je „Marija bila puna Božje prisutnosti“.

„A ako je Bog potpuno prožima, u njoj nema mjesta za grijeh“, ustvrdio je Bergoglio. „Ovo je izvanredno, jer je nažalost cijeli svijet kontaminiran zlom.“

„Ona je jedina ‘uvijek zelena oaza’ čovječanstva, jedina nezagađena, stvorena bezgrešna kako bi mogla potpuno prihvatiti i odgovoriti ‘da’ Bogu koji dolazi na svijet“, nastavio je potvrdivši 163 godine staru doktrinu.

Kao što je već rečeno, rimokatolici vjeruju da Marija nije umrla, već je uzašla na nebo, i tijelom i dušom. Sljedbenici ove religije svakog kolovoza slave „Blagdan Uznesenja“.

Bergoglio je potom posjetio rimski Piazza de Spagna, gdje se pomolio Mariji pred kipom koji je postavio Pius IX. 1857. g., koji stoji povišen na stupu Bezgrešnog začeća i prikazuje Mariju koja je satrla glavu zmije.

„Bezgrešna Majko, peti put dolazim pod tvoje noge kao rimski biskup da ti odam posebnu čast u ime svih građana ovog grada“, molio je Bergoglio. „Želimo ti zahvaliti na stalnoj skrbi kojom nas pratiš na našem putu. … Hvala ti, jer čim naše misli ili kratki pogled usmjerimo prema tebi ili izgovorimo molitvu Zdravo Marija, osjećamo tvoju majčinsku prisutnost, nježnu i snažnu.“

Pozvao se na Alphonse Ratisbonne, koji je prema katoličkoj legendi imao viziju Marije 1842. godine i obratio se od ateizma. Bergoglio je u petak posjetio Crkvu sv. Andrije, gdje se Marija navodno ukazala Ratisbonneu.

„Ukazala si mu se kao majka milosti i milosrđa. Objavi se i nama, osobito u vremenima kušnje i iskušenja, kako bismo usmjerili pogled na tvoje otvorene ruke, ruke koje dopuštaju da Gospodnje milosti padaju na zemlju“, izjavio je Bergoglio.

„Neka stavimo svoju ruku u tvoje i dopustimo da nas dovedeš natrag k Isusu, našem bratu i Spasitelju, i našem Nebeskom Ocu, koji se nikad ne umara čekajući i opraštajući nam kad mu se vraćamo“, zaključio je. „Hvala ti, majko, jer nas uvijek uslišaš! Blagoslovi Crkvu u Rimu. Blagoslovi ovaj grad i cijeli svijet. Amen.“

Premda mnogi katolici slave blagdan pohađajući misu, evanđeoski kršćani vjeruju da ova doktrina nije biblijska i miče fokus s Krista.

„Smatrati da je Marija začeta bez grijeha, jer je pozdravljena kao ‘milosti puna’ je apsurdna i besmislena“, rekao je evanđelist Mike Gendron.

„Kao i u mnogim religijskim tradicijama koje poriču ili se suprotstavljaju Božjoj Riječi, ideja o bezgrešnom začeću Marije negira grešnost čitavog čovječanstva“, izjavio je. „Sve počinje s Adamom koji je bio naš predvodnik i predstavnik cijelog čovječanstva. Kada je sagriješio, „grijeh uđe u svijet i po grijehu smrt, tako i smrt prijeđe na sve ljude, zato što svi sagriješiše“ (Rim 5,12). Njegov grijeh rezultirao je osudom na sve ljude, uključujući Mariju (Rim 5,18). Kroz njegov čin neposlušnosti, svi njegovi potomci, uključujući Mariju, postali su grešnici (Rim 5,19).

Gendron zapaža da je doktrina „bezgrešnog začeća“ stvorila i druga krivovjerja o Mariji i izobličila pravu Mariju iz Svetoga pisma.

„Godine 1950. papa je proglasio da je Marijino tijelo uzneseno na nebo jer je živjela bezgrešnim životom“, ističe. „Katekizam uči da je Marija bezgrešna i da nam donosi darove spasenja. Uči da je ona uzrok spasenja za sebe i cijelu ljudsku rasu i da će izbaviti duše od smrti; te da je suposrednica s Isusom na nebu, što je čini još jednim putom do Boga. Rimokatolici se odnose prema njoj kao Majci Božjoj koja daje pomoć i utjehu svim narodima svijeta.“

Ali „Marija nije majka Božja više nego što je Josip Isusov otac“, rekao je Gendron.

Usporedio je Mariju rimokatoličke religije s onom koja se nekoliko puta spominje u Novom zavjetu.

„Biblija ima vrlo malo za reći o Mariji. Kad se pojavila s drugim vjernicima na dan Pedesetnice, ona nije bila objekt štovanja niti čak vođa u ranoj Crkvi“, istaknuo je Gendron. „Nikad joj se nitko nije molio, častio je ili štovao. Takvo što se nikada ne spominje ni u jednom od evanđelja.“

„Isus Krist je naš jedini Otkupitelj, Izbavitelj, Posrednik i Zastupnik. Jedino se njega treba štovati, obožavati, slaviti i hvaliti sada i za čitavu vječnost!“, izjavio je.

Budući da je bivši rimokatolik, Gendron je izrazio želju da rimokatolici preispitaju svaku papinsku doktrinu u svjetlu Božje Riječi i pokaju se za ono što naziva marijopoklonstvo, odnosno postavljanje Marije na preuzvišen položaj, čineći od nje idola.

„Božja Riječ razotkriva mnoge pogreške rimokatoličke religije“, rekao je, prenosi Christiannews.net.

NAJNOVIJE!