4 mentalno štetne rečenice koje često govorimo svojoj djeci

Ove naizgled bezazlene rečenice mogle bi utjecati na djetetovo mentalno zdravlje, sazrijevanje i odrastanje. Donosimo 4 štetne fraze koje djeca često čuju.

1. “Previše si osjetljiv.”

Prema mišljenju psihologa, mnoga djeca su jednostavno rođena s finije “podešenim” živčanim sustavom. Posljedica toga je da ona reagiraju naglo i snažno na sve moguće poticaje. Roditelji takve djece obično čine grešku pokušavajući suzbiti tu osjetljivost.

Vremenom, to će poremetiti ravnotežu kemikalija u djetetovom mozgu pa će ono postati manje sposobno suosjećati sa drugima. Napokon, ako djecu naučimo da njihovi osjećaji nisu važni, zašto bi ona smatrala da osjećaji nekoga drugog jesu?

2. “Takav je život.”

Kada vaše dijete dođe kući uzrujano jer je njegova simpatija odbila plesati s njim, možete biti u iskušenju reći: “Pa, takav ti je život.” Ono što ovom izjavom u stvari kažete je: “Hej, pa to se ne događa samo tebi i zato progutaj to.”

To može biti potpuno ispravno reći jednom 25-godišnjaku pod istim okolnostima. Ali, dječji mozak je fizički nesposoban prihvatiti činjenicu da njihovo iskustvo nije svojstveno samo njima. Kada djeci to kažete, ona će se osjećati krivom, frustriranom i zbunjenom.

Umjesto toga, trebali biste im pokazati da cijenite njihovo iskustvo, pa tek onda da ih posavjetujete kako da budu malo elastičnija.

3. “Zato što ja tako kažem.”

Mali Jimmy odbija otići na spavanje u 8 sati dok mu ne objasne zašto. Njegova mama bjesno odgovara: “Želiš da znaš zašto?! Zato što ja tako kažem!”

To je užasan odgovor! On će izazvati otpor kod djeteta, jer ga tjera da prihvati neko dogmatsko vjerovanje. To će neupitno dovesti do sukoba kada dijete nauči samo naći odgovore na svoja pitanja, nasuprot roditeljskom autoritetu.

Umjesto toga, ma koliko to frustrirajuće bilo, zašto jednostavno ne biste smisleno odgovorili na postavljeno pitanje. Mislim, vaše odluke kao roditelja se zasnivaju na logici – zašto ih onda ne biste razjasnili svom djetetu? To će mu pomoći da shvati da, ponekad, stariji zaista najbolje znaju što treba činiti.

4. “Umukni!”

Djeca još u najranijem dobu shvate da naredba “Umukni!” predstavlja jednu vrstu uvrede. Budimo iskreni – zadnja osoba na svijetu koja bi trebalo uvrijediti dijete je njegov roditelj. E sad, vrlo je vjerojatno da vi imate stvarno dobar razlog svom djetetu reći da umukne.

Taj razlog je vjerojatno to što vam je dosta svega. Događa se da se vaše dijete neće prestati izmotavati kada ga lijepo zamolite i to je zaista frustrirajuće. Ali, umjesto da mu kažete da umukne, zašto mu ne biste objasnili kako ste imali jako naporan dan, da ste vrlo umorni i kako biste zaista cijeli kada bi vam ono pružilo malo tišine?

Ili, još bolje, dajte svom djetetu priliku da napravi buku koju želi, ali da bude spremno da se u “to i to vrijeme” smiri i utiša.

Izvor: Viseodzivota.com/Themindsjournal