NaslovnicaDuhovnostMislite da vas Bog ne može poslati u pakao? Pazite da vas...

Mislite da vas Bog ne može poslati u pakao? Pazite da vas ne iznenadi!

Ako cijelog života mislite da vas Bog ne može poslati u pakao te nastavljate živjeti bez obraćenja, budite oprezni i pazite da vas ne iznenadi. 

Teško je zamisliti da naš Bog dopušta nekome trajni ostanak u paklu. Ipak, Biblija jasno kaže da je to mjesto gdje idemo ako nismo spašeni po Isusu Kristu od sudbine smrti koju grijeh zahtijeva (Ivan 3,16).

Bog nas je stavio u Eden, sa svime što nam je potrebno i bez srama (Postanak 2,15. 25). Đavao je lukav danas kao što je bio oduvijek (Postanak 3,1) i učinit će sve što može da ukrade, ubije i uništi nas (Ivan 10,10).

Strah je realan, ali ne i svršetak kojeg moramo odabrati. Isus se neće vratiti dok svako uho nema priliku čuti evanđelje (Matej 24,14).

1. Je li to doista rekao?

Je li Bog doista rekao da ne smijete jesti ni s jednoga drveta u vrtu?“ (Postanak 3,1).

Sramotan pad čovječanstva započeo je s time: „Je li Bog doista rekao…?“

Djeca se rađaju s time da upiru prst na krivca i tu osobinu prenosimo na odraslu dob. Kad je Bog upitao Evu što je učinila, njezin odgovor je bio vrlo blizu reakcije: „Natjerali su me!“, koja svakodnevno puni roditeljske uši.

„Zmija me prevarila pa sam jela“ (Postanak 3,13).

Svaki bi dobar roditelj rekao svom djetetu da ih nitko ne može „natjerati“ da učine nešto uz što ne pristaju. Konačni odabir postupaka je naš.

Koliko često sjeme sumnje, ono vječno „što ako“, nikne iz zemlje i naraste više nego što smo očekivali? Ponekad divlja van kontrole. Ne možemo uvijek vidjeti posljedice, ali Bog zna što će biti. Isto vrijedi i za Evu. Izjava: „Ali zmija mi je rekla!“ nije izbrisala njezinu pogrešku.

Onaj koji nas je stvorio poziva nas iz naše zadane destinacije da se spasimo po Isusu Kristu.

2. Prepredena laž

„Evo, čovjek postade kao jedan od nas, spoznavši dobro i zlo. Ali, da ne bi sada pružio ruku svoju te uzeo i s drveta života pa pojeo i živio dovijeka“ (Postanak 3,22).

Obećanje zmije bilo je barem djelomično istinito.

Đavao je lukav. Sama definicija riječi je „vješt u podmuklim ili zlim planovima; prepreden; prijevaran; prikriven.“ Ne baca samo okolo očite greške i laži. On je gospodar prijevare, igra se s dijelovima naših srca koji žele činiti dobro. Njegove laži imaju potencijal pojaviti se kao istinite bez Božje Riječi koja nas upozorava na njegovo zavaravanje.

Grijeh, koji uvijek rezultira smrću, odstranjuje grešnika od Božjeg dara vječnog života.

3. Kako pakao izgleda?

Najbolje mjesto za pronalaženje dokaza o postojanju pakla je Biblija:

I ovi će otići u kaznu vječnu, a pravednici u život vječni“ (Matej 25,46).

Svi oni koji žive u paklu bit će zauvijek odvojeni od ostalih. Zato je pogreb nevjernika osobito tužan; to stvarno može biti zadnje zbogom.

Oni će biti kažnjeni vječnom propašću, daleko od lica Gospodnjega i od slave snage njegove“ (2. Solunjanima 1,9).

Kad shvate da je Gospodin bio spreman odgovoriti na njihov vapaj za pomoć, bit će izbačeni iz Njegove prisutnosti.

„…i bačeni u peć ognjenu. Tamo će biti plač i škrgut zubi“ (Matej 13,50).

Peć je, prema biblijskom rječniku, „zatvoreni kamin od opeke ili kamena za domaću ili industrijsku uporabu. Rabljen figurativno, predstavlja Božju prisutnost, testiranje i osudu.“ Matej 13,50 koristi tu riječ u smislu Božjeg gnjeva, ali slika zatvorenog mjesta iz kojeg ne možemo pobjeći daje živopisnu stvarnost nevjernikove konačne destinacije.

Bez obzira je li pakao doslovno mjesto vatre, Isus je jasno izrazio nekoliko stvari: (1) Pakao je stvarno mjesto. (2) To je mjesto nepodnošljive muke. (3) Oni koji se tamo nalaze nemaju izlaz. (4) To je vječna destinacija onih koji nisu u Kristu Isusu. (5) Bog tamo ne prebiva.

4. Pozvani doma

Jer plaća je grijeha smrt, a dar Božji život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu“ (Rimljanima 6,23).

Pakao je zadana destinacija zbog grijeha. Ali Bog nas ljubi na način na koji ne možemo razumjeti. Po Kristu nam je popločao put natrag k sebi.

„Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to nije od vas, Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko pohvalio“ (Efežanima 2, 8-9).

Zaslužujemo sami platiti za naš grijeh, ali nismo dužni platiti ništa za oprost i obnovu – za spasenje. Isus je već sve učinio. Bog čeka da ga prihvatimo.

Kad shvatimo tko je On, što se postiže molitvom i proučavanjem Njegove Riječi nadahnuti Duhom Svetim u nama kao vjernicima, upoznat ćemo ga i uvidjeti nadu koja nas čeka u vječnome životu.

Jeste li ikad pokušali dati nekome dar, a oni su ga odbili prihvatiti? Bog nas ne traži ništa. Ne treba mu ništa od nas. Bog doista želi zajedništvo sa svakime, ali nas ne prisiljava. Nažalost, ako odbijemo, zadana destinacija je pakao.

Oče, hvala Ti što si nam osigurao put da budemo s tobom na nebu! Iznad svega što nastojimo otkriti, objasniti i razumjeti, odabiremo nebo! Oprosti nam što sumnjamo u ozbiljnost grijeha i njegovih posljedica, i obnovi nas dio po dio do dana kada dođemo doma. U Isusovo ime, Amen.

Autorica: Meg Bucher; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com