Zašto Biblija kaže da je mjesec svjetlo?

Razumijemo da mjesec sam ne proizvodi svjetlo. Biblijski opis mjeseca kao svjetla pitanje je semantike. 

Prvo mjesto u Bibliji koje opisuje mjesec jest Postanak 1,16: „I načini Bog dva velika svjetlila – veće da vlada danom, manje da vlada noću – i zvijezde.“ Druga mjesta u Bibliji koja opisuju mjesec kao svijetlo uključuju Izaiju 30,26, Izaiju 60,19, Ezekiela 32,7, i Marka 13,24. 

Mjesec daje svjetlo po noći, iako sam ne proizvodi tu svjetlost. Nazivanje mjeseca svjetlom slično je kao razgovor o izlasku sunca. Sunce fizički ne izlazi na istoku, ali rotacija zemlje nam daje dojam kao da izlazi. To se naziva fenomenološkim jezikom te ga često koristimo. 

VIDI OVO: Pun Mjesec – ima li duhovno značenje prema Bibliji?

U Postanku je jasno rečeno da su sva svjetla stvorena zajedno, ali nije točno rečeno da oba stvaraju svijetlost, jedino da daju svijetlost. Postanak 1 ne pokušava nazvati mjesec bilo čime osim onoga što on jest. 

Ne dajte se zavarati opisom mjeseca kao svjetla. Mjesec nam daje svijetlo, da, od sunca, ali još je uvijek potreban da osvijetli noć. To je kao da kažete da žarulja daje svijetlo u lampi, ali tvrdite da je struja ta koja to omogućava. Bog nam ne daje sve precizne znanstvene detalje Svog stvaranja. Nego, On komunicira na način koji možemo razumjeti i cijeniti. 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.

NAJNOVIJE!