Zašto kršćanske mladenke nose bijele vjenčanice?

Zašto kršćanske mladenke nose bijele vjenčanice? Jesu li obavezne nositi bijele vjenčanice ili mogu biti i druge boje?

Bijela haljina postala je simbolom kršćanskih vjenčanja, ali i vjenčanog prstenja i dijamantnog zaručničkog prstenja. Znači li to da je bijela haljina obavezna za kršćanske mlade? Haljine drugih boja su manje tradicionalne, no jesu li manje kršćanske? Bijele vjenčanice povezujemo s nevinošću i čistoćom, vrlinama koje su nekim kršćanima iznimno važne. Međutim, povezanost bijele haljine s nevinošću postoji tek od nedavno.

Tijekom srednjega vijeka i renesanse nikad se nisu nosile bijele vjenčanice. Bijela se boja povezivala sa žalovanjem, a kada je Marija, škotska kraljica, obukla bijelu vjenčanicu 1559. godine, optužili su ju da je bacila kletvu na svog supruga. Omiljena joj je boja bila bijela, ali vjerovalo se da je njezina kletva uzrokovala smrt njezinog supruga samo nekoliko godina kasnije.

VIDI OVO: Čestitke za vjenčanje: 80 najljepših želja i poruka mladencima

U to su se vrijeme nosile bogato obojane vjenčanice od svile, muslina, baršuna i krzna. Bile su ukrašene draguljima i drugim simbolima bogatstva. S obzirom da su se brakovi sklapali većinom iz političkih ili financijskih razloga, vjenčanice su prikazivale bogatstvo mladenkine obitelji.

Osim svega navedenog, bijela boja nije bila praktična u to vrijeme. Bijelu haljinu bilo bi nemoguće oprati, a na kraju vjenčanja bila bi prljava od hrane, pića i plesa. Vjenčanice su se u to doba nastavljale nositi kao dio ženine uobičajene garderobe pa bi upropaštena haljina bila neiskorištena.

Bijele vjenčanice postale su popularne tek sredinom 19. stoljeća. Do tada su vjenčanice većinom bile plave ili crvene boje.

Pročitajte cijeli članak