Mobilne aplikacije opasne i nasilne za djecu
Foto: Pixabay

Ove su aplikacije iznimno opasne je olakšavaju vršenje „online“ nasilja, a među djecom i mladima su iznimno popularne…

Aplikacije ASKfm, TBH i Sarahah funkcioniraju tako da ljudi šalju pitanja korisnicima aplikacije na koja im oni zatim odgovaraju. Premda se čini potpuno bezazleno, problem se krije u tome što se pitanja postavljaju anonimno i što aplikacije koriste uglavnom maloljetnici. Te anonimne aplikacije najčešće se koriste sa svrhom zlostavljanja i omalovažavanja vršnjaka.
U Hrvatskoj je u zadnjih deset godina zabilježeno dosta slučajeva elektroničkog nasilja.

Među djecom u Hrvatskoj vrlo su popularne društvene mreže Snapchat i Instagram. A za dopisivanje i dalje su među djecom najpopularnije aplikacije WhatsApp i Viber. Djeca puno više prate tehnološki i medijski razvoj i ponekad su potrebni mjeseci da bi roditelji uopće čuli za nove aplikacije koje su popularne među njima.

Upozoravamo na ove tri opasne aplikacije.

ASKFM

Foto: Behance
Foto: Behance

Jedna od prvih „iskrenih“ aplikacija – ASKfm funkcionira na principu socijalne mreže, a bazira se na postavljanju pitanja i odgovaranju. Korisnici upućuju pitanja drugim korisnicima, koja mogu biti anonimna, a odgovori mogu biti i u video-formatu.

ASKfm ima više od 150 milijuna korisnika diljem svijeta, a procjenjuje se da je 42% korisnika mlađe od 17 godina. Ovu se aplikaciju često povezuje s porastom samoubojstava u tinejdžera. Upozorite vašu djecu na opasnosti ove aplikacije i objasnite im da su njihovi profili na ovoj aplikaciji u potpunosti javni.

TBH

Foto: Nymag
Foto: Nymag

TBH je najmanje opasna aplikacija od sve tri. Radi na principu davanja opisa poput „uvijek ima najbolju manikuru“, a korisnici na osnovu tih opisa anonimno odabiru osobu među četvero ponuđenih imena prijatelja kojima najbolje odgovara pojedina tvrdnja. Strukturiranjem aktivnosti TBH želi zadržati pozitivan ton komunikacije umjesto pribjegavanja vrijeđanju prijatelja.

SARAHAH

Foto: ABC
Foto: ABC

Sarahah je vjerojatno najopasnija od sve tri aplikacije. Iako „sarahah“ na arapskom znači iskrenost, ovo je još jedna aplikacija koja olakšava online zlostavljanje. Aplikacija Sarahah ima skoro sto milijuna registriranih korisnika, a najpopularnija je u SAD-u.

Za razliku od ASKfm-a, gdje korisnici primaju anonimna pitanja, na aplikaciji Sarahah primaju anonimne poruke od prijatelja i drugih korisnika. I dok su česti anonimni komplimenti, česte su i anonimne prijetnje smrću i seksualno uznemiravanje.

Kako bi zaštitili svoju djecu od ovih i drugih opasnih aplikacija, možete isprobati ovu aplikaciju.

Izvor: Book.hr/Crosswalk.com