Bluetooth slušalice

Bežične Bluetooth slušalice postale su sveprisutne, nudeći praktičnost i slobodu od zapetljanih žica. Međutim, njihova široka upotreba potaknula je zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih rizika, posebice u vezi s rakom i drugim bolestima. Jesu li strahovi opravdani?

Razumijevanje Bluetooth tehnologije

Bluetooth tehnologija koristi niskosnažno radiofrekvencijsko (RF) zračenje za bežični prijenos podataka na kratke udaljenosti. Frekvencija Bluetooth uređaja obično se kreće od 2.4 do 2.485 GHz, što se klasificira kao neionizirajuće zračenje.

Neionizirajuće zračenje općenito se smatra manje štetnim od ionizirajućeg zračenja (kao što su rendgenske zrake) jer nema energiju za uklanjanje čvrsto vezanih elektrona iz atoma ili molekula, proces koji može uzrokovati oštećenje stanica i DNK.

Veza između RF zračenja i raka

Zabrinutost zbog bluetooth uređaja proizlazi iz šire rasprave o RF zračenju i njegovoj potencijalnoj vezi s rakom. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) klasificirala je RF elektromagnetska polja kao “moguće kancerogena za ljude” (Grupa 2B) 2011. godine.

Ova klasifikacija temeljila se na ograničenim dokazima iz ljudskih studija i nedostatnim dokazima iz studija na životinjama.

Foto: Canva

Studije o bluetoothu i zdravstvenim rizicima

1. Ljudske epidemiološke studije:

Opsežna studija Nacionalnog programa toksikologije (NTP) iz 2018. godine pronašla je neke dokaze o povećanom riziku od određenih vrsta tumora (maligni švanomi u srcima mužjaka štakora) izloženih visokim razinama RF zračenja. Međutim, razine izloženosti u ovim studijama bile su mnogo veće od onih koje emitiraju Bluetooth uređaji.

Studija iz 2019. objavljena u časopisu Environmental Research pregledala je razne epidemiološke studije i zaključila da nema jasnih dokaza koji povezuju niskorazinsko RF zračenje iz mobilnih telefona ili Bluetooth uređaja s povećanim rizikom od raka. Autori su naglasili potrebu za dugoročnijim studijama kako bi se donijeli konačni zaključci.

2. Studije na životinjama:

Nekoliko studija na životinjama istraživalo je učinke RF zračenja na zdravlje. Na primjer, studija objavljena u Bioelectromagnetics 2016. godine ispitala je učinke RF zračenja na štakore i nije pronašla značajno povećanje rizika od raka pri razinama izloženosti usporedivima s onima Bluetooth uređaja.

Druga studija, objavljena u Journal of Toxicology and Environmental Health 2020. godine, istraživala je potencijalne zdravstvene učinke dugotrajne izloženosti RF zračenju kod miševa i nije pronašla značajne negativne zdravstvene učinke, uključujući rak.

3. Stanične i molekularne studije:

Istraživanja na staničnoj razini istražila su može li RF zračenje uzrokovati oštećenje DNK ili druge stanične promjene. Studija objavljena u Radiation Research 2017. godine izvijestila je da izloženost RF zračenju na razinama tipičnim za Bluetooth uređaje nije uzrokovala značajna oštećenja DNK ili oksidativni stres u ljudskim stanicama.

Pregled iz 2021. u Electromagnetic Biology and Medicine zaključio je da, iako neke studije sugeriraju potencijalne biološke učinke pri visokim razinama izloženosti, dokazi ne podržavaju značajan rizik od svakodnevne upotrebe Bluetooth uređaja.

Regulatorni standardi i sigurnost

Regulatorne agencije, poput Federalne komisije za komunikacije (FCC) u Sjedinjenim Državama, postavljaju granice izloženosti za RF zračenje iz bežičnih uređaja.

Bluetooth uređaji moraju se pridržavati tih standarda, osiguravajući da njihovo RF zračenje ostaje znatno ispod štetnih razina. Specifična stopa apsorpcije (SAR), koja mjeri brzinu kojom tijelo apsorbira RF energiju, za Bluetooth uređaje obično je mnogo niža od granica koje postavljaju regulatorne agencije.

Zaključak

Trenutni znanstveni dokazi sugeriraju da je RF zračenje koje emitiraju Bluetooth slušalice malo vjerojatno da uzrokuje rak ili druge zdravstvene probleme. Razine izloženosti od ovih uređaja znatno su niže od onih povezanih s štetnim učincima u studijama.

Ipak, kontinuirana istraživanja i dugoročne studije ključne su za praćenje mogućih zdravstvenih utjecaja dugotrajne i široke upotrebe bežičnih tehnologija.

Za one koji su zabrinuti zbog potencijalnih rizika, jednostavne mjere mogu dodatno smanjiti izloženost, kao što je korištenje slušalica s nižim SAR vrijednostima, smanjenje vremena slušanja ili korištenje žičanih slušalica.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare