Mogu li se razvedene osobe ponovno vjenčati?

Mogu li se razvedene osobe ponovno vjenčati? Što o tome možemo pročitati u Svetom pismu? Svaki razvod posljedica je grijeha, bilo jednoga ili obaju supružnikâ. Oprašta li Bog razvod?

Bog mrzi razvod (Malahija 2,16). Prema Božjem naumu, bračni par treba ostati vjenčan dokle god oboje supružnika žive (Postanak 2,24; Matej 19,6).

Često primamo pitanja poput: »Razveden/a sam iz toga i toga razloga. Smijem li se ponovno oženiti/udati?» – ili – »Razvela sam se dvaput – prvi put zbog bračne nevjere moga supruga, a drugi put zbog neusklađenosti.

Trenutno se viđam sa čovjekom koji se triput razveo: prvi put zbog neusklađenosti, drugi put zbog preljuba s njegove strane a treći put zbog preljuba njegove supruge. Smijemo li se mi vjenčati?« Na pitanja poput ovoga jako je teško odgovoriti, jer Biblija ne govori puno o tome iz kojih razloga se ljudi smiju ili ne smiju ponovno udavati nakon razvoda.

VIDI OVO: Božja volja za razvod i ponovni brak

Evo što sa sigurnošću možemo znati – Bog mrzi razvod (Malahija 2,16). Prema Božjem naumu, bračni par treba ostati vjenčan dokle god oboje supružnika žive (Postanak 2,24; Matej 19,6). Jedino jasno dopuštenje za ponovnu ženidbu je u slučaju preljuba (Matej 19,9), no čak i o tome se raspravlja među kršćanima.

Druga mogućnost je kada nevjerni supružnik napusti vjernika ili vjernicu (1. Korinćanima 7,12-15). Ipak, ovaj odlomak ne govori jasno o ponovnoj ženidbi, nego samo o obvezi ostajanja u braku. Nadalje, čini se da bi fizičko, seksualno ili ozbiljno emocionalno zlostavljanje također bilo dovoljan razlog razvoda a možda i ponovne ženidbe ili udaje. Ipak, Biblija nije jasna po tom pitanju.

VIDI OVO: Razvod i kršćani: Ove su 4 situacije u kojima razvod može biti moguća opcija

Mogu li se razvedene osobe ponovno vjenčati 1

U ovom pitanju, zasigurno znamo dvije stvari:

(1) Ponovno, Bog mrzi razvod (Malahija 2,16).

(2) Bog je milosrdan i oprašta. Svaki razvod posljedica je grijeha, bilo jednoga ili obaju supružnikâ. Oprašta li Bog razvod? Svakako! Razvod nije ništa manje oprostiv od bilo kojeg drugog grijeha. Oproštenje za sve grijehe dostupno je kroz vjeru u Isusa Krista (Matej 26,28; Efežanima 1,7). Ukoliko Bog oprašta grijeh razvoda, znači li to da se smijete ponovno oženiti? Ne mora značiti. Bog ponekad poziva ljude da ostanu sami (1. Korinćanima 7,7-8).

Na to se ne bi trebalo gledati kao na prokletstvo ili kaznu, nego kao na mogućnost da služite Bogu čitavim srcem (1. Korinćanima 7,32-36). Božja riječ nam ipak kaže da je bolje vjenčati se nego li izgarati (1. Korinćanima 7,9). Moguće je da se to ponekad primjenjuje na ponovnu ženidbu ili udaju nakon razvoda.

VIDI OVO: 5 nebiblijskih razloga za razvod: Zbog ovoga ne smijete napustiti supružnika!

Dakle, smijete li se ponovno oženiti ili udati? Ne mogu vam odgovoriti na to pitanje. U konačnici, to je između vas, vašeg potencijalnog supružnika i, najvažnije, Boga. Jedino vam mogu savjetovati da se molite Bogu za mudrost u pogledu onoga što on želi da učinite (Jakovljeva 1,5).

Molite se otvorena uma i iskreno pitajte Gospodina da vam u srce stavi njegove želje (Psalam 37,4). Tražite Gospodnju volju (Izreke 3,5-6) i slijedite njegovo vodstvo. To je najbolji savjet koji vam mogu dati.

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!