Mogu li rimokatolici biti spašeni?

Mogu li se rimokatolici spasiti? Da, mogu, ali ne ako se drže rimokatoličke teologije. Kao što vrijedi i za bilo koga drugoga, spasenje se postiže samo u Kristu.

Rimokatolici, mormoni, muslimani itd. nisu iznimka. Spasenje se postiže samo vjerom u evanđelje da je Isus umro za naše grijehe, bio pokopan i uskrsnuo od mrtvih. Ova poruka se prima samo vjerom, te nikakvo djelo ne možemo dodati onome što je Krist učinio. To je razlog zašto Biblija kaže da smo opravdani po vjeri (Rimljanima 5,1) bez djela zakona (Efežanima 2,8).

Međutim, po rimokatoličkom nauku spasenje nije samo po vjeri u Krista. U rimokatolicizmu, ono što je nužno za spasenje uključuje Crkvu (Katekizam Katoličke Crkve 846), krštenje (KKC 1257), pokoru (KKC 980), sakramente (KKC 1129), služenje i svjedočenje vjere (KKC 1816), držanje deset zapovijedi (KKC 2036, 2068, 2070), te nenavezanost na bogatstvo (KKC 2556).

Drugim riječima, rimokatolicizam uči pravednost po djelima, i zbog toga svatko tko traži spasenje unutar rimokatoličkog sustava nikada ga neće naći.

Dakle, rimokatolici se moraju pokajati od lažnog nauka Rimokatoličke crkve i pouzdati se samo u Krista, samo po vjeri za oproštenje njihovih grijeha. Nema drugog načina.

  1. „Smatramo dakle da se čovjek opravdava vjerom, bez djelâ Zakona“ (Rim 3,28).
  2. „Ta što kaže Pismo? Povjerova Abraham Bogu, i to mu se uračuna u pravednost“ (Rim 4,3).
  3. „Onomu pak koji ne radi, a vjeruje u Onoga koji opravdava bezbožnika, njemu se vjera njegova uračunava u pravednost“ (Rim 4,5).

Izvor: CARM; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!