što moliti u situacijama kada nam Božja volja nije poznata
Foto: Pixabay

Kršćani se često suočavaju sa situacijama u kojima potpuna Božja volja jednostavno nije poznata. Pa čak i u tim situacijama možemo se moliti u skladu s Božjom voljom. U takvim situacijama mogu nas tri teme voditi plodnom zastupanju.

1. Vjernik uvijek može moliti u vezi onoga što je poznato po Božjoj volji. Čak i onda kada luta u mraku u poznavanju punog božanskog plana, on poznaje pojedine njegove vidove. Tada oni postaju predmetom odvažne vjerničke molitve.

Na primjer, usred bolesti, u iskušenju ili teškoćama možemo moliti da ove teške prilike doprinesu duhovnom rastu, jer takav rast je nusproizvod iskušenja (Jak 1,2-4). Vjernik se može okoristiti takvim znanjem kao osnovom za molbu da Bog proizvede rast u vlastitom životu ili u životu drugoga. Možemo se također moliti da usred protivljenja bude prisutna i radost, jer je i ona volja Božja (1 Pt 1,6-7; Rim 5,3-5).

2. Vjernik može moliti za mudrost i rasuđivanje. Kada smo u nedoumici koja je potpuna Božja volja, trebamo moliti za uvid. Jakov piše: ”Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se.” (Jak 1,5). Bog želi odgovoriti na molitvu za

Istovremeno, vjernik treba moliti za strpljenje da ”čeka Gospodina”. Kada je Božja volja nepoznata, blizu je iskušenje da se umorimo od čekanja, da trčimo Bogu ”ispred rude” ili da nas svlada tjeskoba. Takve situacije traže počivanje u Gospodinu i pouzdanje da će Božji odgovor ipak stići. Ovdje su utješne Izaijine riječi: ”Al’ onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja” (Izaija 40,31a; usp. Fil 4,6-7).

3. Kada Božja potpuna volja još nije poznata, vjernik može moliti za voljnost da je prihvati kada mu se u potpunosti objavi. Možda Bog čeka na takav izraz osobne spremnosti kao na preduvjet da bi objavio onaj skriven vid njegovog plana.

Ponekad Bog zadržava takvo znanje jer ga vjernik još nije spreman primiti. Da je objavljenja, primatelj ne bio poslušan Božjoj volji. U takvim prilikama Bog možda ne daje uvid spoznaje božanskog plana sve dok vjernik u molitvi ne izbori spremnost da prihvati Božju još neobjavljenu volju. Bog često traži našu voljnost da budemo poslušni bez obzira kuda će nas Gospodin voditi i tek tada će svjetlost obasjati mrak.

Autor: Stanley J. Grenz