moliti za svoje srce
Foto: Unsplash

Ljudi gledaju čovjekovu vanjštinu, a Bog gleda naše srce. Evo kako sve možete moliti za svoje srce.

Kako sam godinama molio za svoje srce, sakupio sam nekoliko molitvi koje smatram korisnim. Možda će i vama pomoći.

Možete ih upotrijebiti na više načina. Možete odabrati jednu za svaki dan. Ili možete odabrati za tjednu temu i moliti kroz to. Također ćete primijetiti stih za svaku molitvu. S vremenom će vam dok molite, više stihova padati na um, i možete ih sakupiti da vam budu pri ruci dok vas Duh vodi.

Kako moliti za svoje srce?

Svaku molitvu započinjem izrazom „što god je potrebno, Gospodine“, jer nas Biblija uči da budemo hrabri i svim srcem u našoj molitvi, a ne površni. Također koristim taj izraz jer ispituje moje srce. Koliko zapravo želim Boga i sva obećanja za mene u Isusu? Želim li doista istinsku radost dovoljno da tražim Očevu disciplinu da me oslobodi od grijeha koji mi krade radost? I koliko mu vjerujem? Vjerujem li stvarno da će mi dati samo ono što je dobro kad tražim po vjeri (Luka 11,11-13)? Molitve tipa „što god je potrebno“ mi pomažu da ustrajno nastavim i izrazim djetinjasto pouzdanje u Oca.

PROČITAJTE: Molitva za unutarnji mir

Zadovoljstvo: Što god je potrebno, Gospodine, daj mi zadovoljstvo u sebi kao najveće blago u mom srcu.

„I uživaj u GOSPODU, i ispunit će ti želje srca tvojega!“ (Psalam 37,4)

Jer gdje vam je blago, ondje će vam biti i srce. (Matej 6,21)

Želje: Što god je potrebno, Gospodine, uskladi želje mog srca sa svojim.

Vi dakle molite ovako: Oče naš koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje; dođi kraljevstvo tvoje; budi volja tvoja — kako na nebu, tako i na zemlji.“ (Matej 6,9-10)

Ovisnost: Što god je potrebno, Gospodine, povećaj moju svijest o mojoj ovisnosti o tebi u svemu, tako da stalno živim po vjeri.

Ja sam trs, vi mladice. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo ploda. Jer bez mene ne možete činiti ništa.“ (Ivan 15,5)

Razlučivanje: Što god je potrebno, Gospodine, nauči me da razlučujem dobro od zla kroz strogu vježbu stalne prakse.

A za zrele je tvrda hrana, za one koji imaju iskustvom izvježbana osjetila za razlučivanje i dobra i zla.“ (Hebrejima 5,14)

Očajanje: Što god je potrebno, Gospodine, drži me očajnim za tebe jer sam sklon lutanju kad prestanem osjećati potrebu za tobom.

Prije nego bijah pritiješnjen, ja sam lutao, ali sada tvoju držim riječ.“ (Psalam 119,67)

Disciplina: Što god je potrebno, Gospodine, discipliniraj me za moje dobro kako bih mogao dijeliti tvoju svetost i donositi mironosne plodove pravednosti.

PROČITAJTE: Molitva koja oslobađa od stresa i umiruje um

„Ta oni su nas nešto malo dana — po svom nahođenju — odgajali, a On nama na korist, da postanemo sudionici njegove svetosti. A nijedno se, doduše, sadašnje odgajanje ne čini da je radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani poslije donosi mironosni plod pravednosti.“ (Hebrejima 12,10-11)

Marljivost: Sve što je potrebno, Gospodine, uvećaj moju odlučnost da činim tvoju volju sa svom gorljivošću.

Dobro dakle pazite kako živite — ne kao ludi, nego kao mudri, iskupljujući vrijeme jer su dani zli.“ (Efežanima 5,15-16)

To su samo prijedlozi. Bog vas može voditi da molite na druge načine. No kakogod nas uči, i kojegod načine smatramo korisnim, neka nam Bog svima pomogne da rastemo u vjeri dok molimo bez prestanka (1. Solunjanima 5,17) i nikad ne posustanemo (Luka 18,1).

Ostale molitve za različite prigode možete pronaći na OVOM LINKU.

Izvor: DesiringGod.org Prevedeno i objavljeno uz posebno dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za portal Novizivot.net.