Molitva za neprijatelje: Ovako se molite za one koji vam žele zlo

Molitva za neprijatelje služi kako bi pokazali Božju ljubav prema onima koji vas ne vole ili vam žele zlo.

“A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone.” (Matej 5, 43)

Možda je jedna od najtežih zapovijedi koju nam Isus daje kao svojim učenicima da blagoslivljamo, volimo i molimo za svoje neprijatelje. Ali kako se možete moliti za nekoga tko vam želi nauditi? Samo snagom Duha Svetoga, koji djeluje kroz nas, možemo moliti za naše neprijatelje.

Molitva za neprijatelje

Neprijatelj vam postavlja prepreke na putu kako bi ukrao i ubio vašu radost, ali mi znamo da je Bog veći od bilo kojeg neprijatelja s kojim se možemo suočiti.

Gospodine Isuse, po Tvom primjeru i zapovijedi, molim danas za moje neprijatelje. Najprije Te molimo da moj život prožmeš snagom Duha Svetoga. Neka Tvoja ljubav teče kroz mene.

Znajući koliko mi svakodnevno opraštaš, oslobodi me svakog neopraštanja ili osjećaja mržnje. Daruj mi mudrosti da znam kako blagoslivljati, ljubiti i moliti za svoje neprijatelje.

PROČITAJTE: Kako moliti za svoje neprijatelje?

Iz dana u dan susrećem ljude koji me nepravedno maltretiraju. Znam tko je u pozadini toga zla. Dovedi ih do pokajanja i promjene srca. Ne dopusti da na zlo odgovorim zlom, nego dobrim. Tebe su mnogi prezirali i odbacili, ali Ti si ih ljubio i dao si svoj život kao otkupninu za njih. Pomozi mi da gledam na druge Tvojim očima. Ojačaj me da živim tako da shvate koliko su njihovi postupci pogrešni. Pomozi da strpljivo podnosim čak i kada me kleveću. Ti si rekao: “Moja je osveta; ja ću vratiti onima koji to zaslužuju.” Ne dopusti da se zamaram mislima o osveti, nego mi pokaži načine kako da ljubim svakog čovjeka. Neka ta ljubav bude prilika da im svojim riječima ili djelima mogu posvjedočiti vjeru u Tebe, moga Kralja i Gospodara, amen!

Zašto trebamo moliti za svoje neprijatelje?

Zato što je i Isusu molio za one koji su mu se suprotstavljali, za one koji su smišljali zlo protiv njega, i naposljetku, dok je visio na križu, molio se Ocu da oprosti svima onima koji su sudjelovali u njegovoj smrti. Isus je pokazao bezuvjetnu ljubav i kako bismo se trebali moliti za naše neprijatelje, a zatim nam je zapovjedio da činimo isto.

Molitva je nevjerojatna disciplina i privilegija. Bog može ili ne mora odgovoriti na način na koji smo se molili, ali Bog nas često odlučuje blagosloviti i promijeniti kao rezultat naše poslušnosti. Teško je ostati ljut na nekoga za koga usrdno moliš.