Molitva za ožalošćeno srce

Molitva za ožalošćeno srce potaknut će vas da dođete Bogu u vašoj teškoj situaciji i podijelite s Njim sve što nosite u srcu.

Možda vi ili netko koga poznajete upravo sada prolazi kroz razdoblje tuge zbog smrti voljene osobe, prijatelja, susjeda ili kolege s posla.

Gubitak uvijek proizvodi tugu. Od toga se ne može pobjeći. To je jedan od razloga zašto je molitva neizostavan izvor za ožalošćeno srce.

Kako izgleda molitva za ožalošćeno srce?

Bog želi utješiti svoju djecu. To je u samoj srži srca našega nebeskog Oca. Kao što je malo dijete sa suzama dočekano u naručju svog oca, tako naš Otac čezne da mu dođemo. On pozdravlja naše jecaje, jednostavne riječi i naizgled neprikladne emocije.

1. Izlijte svoju tugu

Smiluj mi se, Jahve, jer sam u tjeskobi, od jada slabi mi oko, duša i tijelo. (Psalam 31, 9)

Molite: Bože, srce mi je slomljeno, um iscrpljen. Obraćam se Tebi i ne znam što da pitam. Sve što mogu učiniti je reći kako se osjećam i zamoliti Te da skupiš sve moje suze u svoju bocu dok ih izlijevam (Psalam 56, 8). Vjerujem da ova tuga neće vječno trajati.

2. Zatražite utjehu

Molite: Gospodine, rekao si: “Blago ožalošćenima, jer će se utješiti” (Matej 5, 4). Molim Te, daruj mi sada svoju utjehu. Ovij svoje ruke oko mene i drži me čvrsto. Obasipaj me svojom utjehom preko ljudi oko mene.

Bože, hvala ti što si “izvor svake utjehe”, kao što piše u 1. Korinćanima 1, 3. Tražim Tvoju utjehu da me sada preplavi. Ne ide mi dobro. Pomozi mi da vjerujem da ćeš biti uz mene svaki trenutak dok prolazim kroz ovo. Zahvalan sam što ovo neće trajati zauvijek i što ćeš jednog dana sve ispraviti.

3. Zatražite iscjeljenje

Molite: Bože, priteci mi u pomoć. Molim Te, ukloni tjeskobu koju sada osjećam; uzmi to od mene i drži me u svom naručju. Izliječi moje slomljeno srce i povij moje rane (vidi Psalam 147, 3).

PROČITAJTE: Molitva za srce ispunjeno tugom

4. Molite za mir

Molite: Isuse, rekao si svojim sljedbenicima: “Neka se ne uznemiruje srce vaše. Vjerujete u Boga i u Mene vjerujte … Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem. Ne dajem vam ga kao što svijet daje” (Ivan 14, 1. 27). Trebam Tvoj mir. Potreban mi je “mir Božji koji nadilazi svaki razum” da čuva moje srce i um (Filipljanima 4, 7). Treba mi miran san. Tražim mirne misli da upravljaju mojim danima i noćima.

5. Tražite nadu

Molite: Gospodine, Biblija kaže da si “blizu onima koji su slomljena srca” (Psalam 34, 18). Približi mi se i pomozi da ne tugujem poput onih koji nisu otkrili Tvoju dobrotu i milosrđe, koji nemaju nade. Podigni me i daj mi nadu još jednom. Pomozi mi da vjerujem da će sutra biti bolje – da će svaki dan biti malo lakši i da će doći dan kada ću osjetiti radost.

Podsjetnici iz Biblije za ožalošćeno srce

Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spasava. (Psalam 34, 18)

“On liječi one koji su slomljena srca i povija rane njihove.” (Psalam 147, 3)

“Blago onima koji tuguju, jer će se utješiti.” (Matej 5, 4)

“Slušaj, o Jahve, i smiluj se meni; Jahve, budi mi na pomoć! Okrenuo si moj plač u igranje, skinuo kostrijet s mene i opasao me radošću.” (Psalam 30, 11-12)

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe! On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog. (2. Korinćanima 1, 3-4)