molitva predanja
Foto: Pixabay

Duša mi je sada potresena
i što da kažem?
Oče, izbavi me iz ovoga časa?
No, zato dođoh u ovaj čas!“ (Ivan 12,27).

Jedna od velikih pjesama koje smo pjevali dva ili tri puta mjesečno u crkvi u kojoj sam odrastao bila je pjesma „Ja predajem sve“. No unatoč svim dobrim namjerama koje se javljaju kada sa svojom crkvom pjevate te stihove, postoji nešto zamamno lako kada je riječ o predanju „svega“ Isusu. Kršćani su brzi prepustiti to „sve“, ali se baziraju na generičko i teorijsko shvaćanje „svega“. Osjećaj je dobar kada se to izgovori. Uzmi sve Bože, sve. Sve predajem Tebi.

Problem nastaje kada to „sve“ postane specifično. Možda smo za predaju „svega“ Njemu, ali možda ne baš za predaju… ovoga.

Mojih stvari. Koliko velik utjecaj ono što posjedujete ima na vas? Ako se suočite s gubitkom nečega što je vama vrijedno, koliko biste se bunili životu bez te stvari?

Moje zdravlje. Koliko vremena provodite žaleći se oko toga koliko ćete dugo živjeti ili hoćete li uvijek biti zdravi? Dok se na neke od ovih stvari može utjecati određenim stilom života, mnogi aspekti onoga što će nam se dogoditi, iz medicinske perspektive, nisu pod našom kontrolom.  S koliko vjere, zahvalnosti i milosti možete predati sve povezano s vašim zdravljem?

Moja obitelj. Inače razumijemo da naš supružnik, djeca i unuci pripadaju Bogu, a ne nama. No što ako Njegovi planovi za članove naše obitelji nisu podudarni s našim željama i očekivanjima, ili našem viđenju optimalne dinamike obiteljskih odnosa?

Vidite? To je teže…. Kada je to predanje specifično, kada nije apstraktno sve, nego konkretno ovo.

Kao kada je Krist – u danima prije nego je uhićen, mućen i pred svoju smrt na križu – vidio sunce svoje patnje kako se uzdiže iznad horizonta Njegovih misli. Kada je to vidio, On je osjetio punu težinu cijene Njegovog iskupljenja. Nije ni čudo što je bio „zabrinut“ – čak ni ako je bio Božji Sin. No što je On napravio s nemirom i težinom te situacije?

On se predao. Predao je Sebe Očevoj volji. Tim nam je činom ostavio primjer, da i mi možemo „hodati njegovim stopama“ (1 Pt 2,21). Kada sve u nama govori da ne možemo učiniti ovo ili preživjeti ono – „Molim te Bože, Izbavi me iz ovoga!“ – ugledajte se na drugu Osobu Svetoga Trojstva kako gleda u zatamnjelo popodnevno nebo u Petak i pokušajte shvatiti što se može postići za Božju slavu kroz samo jednu osobu koja, ne samo da predaje sve iz daljine, nego predajte jednu točno određenu stvar iz blizine.

Molite:

Bože, hvala Ti što si nam pokazao kako izgleda potpuno predanje tebi, kroz dar Tvoga Sina Isusa i kroz predaju Njegova života za naše grijehe. Pozvao si me da predam sve svoje Tebi, i čuo si me kada sam rekao/rekla da to i namjeravam učiniti. Pomozi mi da održim to obećanje – čak i kada predaja ima točno određeno lice, oblik i cijenu. Predajem sve, a posebno tu jednu stvar jer vjerujem u ime Onoga koji je sve predao za mene. Amen.  

Autor: Dr. James MacDonald; Prijevod: Ida U.; Izvor: Crosswalk.com