7 načina kako me molitva provela kroz period intenzivne patnje (i kako može pomoći vama)

Nebrojene znanstvene studije pokazuju kako, osobito u razdobljima intenzivne patnje, molitva pogoduje vašem zdravlju, smanjuje depresiju, čini vas sretnijim, čak i ubrzava postoperativni oporavak.

Osam mjeseci nakon što smo stajali ispod 100 godina starih stabala i obećali da ćemo ljubiti jedno drugo u bolesti i zdravlju, Xylon i ja smo sjedili ispred kirurga koji nam je podijelio rezultate biopsije: „Imate rak.“ Moj muž će proći 16 kemoterapija, presađivanje koštane srži, zračenje i bezbrojne neizvjesne pretrage da bi mu nakon petogodišnje borbe liječnik konačno dopustio uklanjanje kirurške igle umetnute za njegovu kemoterapiju.

Ovo iskustvo nas je dovelo do mjesta na kojem nikada nismo mislili da ćemo biti i naučilo me mnogo toga kroz molitvu. Molila sam za mudrost tijekom liječničkih pregleda. Molila sam usred noći, dok se Xylon tresao od groznice uzrokovane oslabljenim imunološkim sustavom. Zahvaljivala sam Bogu što smo mogli gledati još jedan zalazak sunca. I vapila sam u automobilu na dugim putovanjima do bolnice.

Svaki period intenzivne patnje jedinstveno je iskustvo, ali molitva je ključ za hodanje kroz nj. Nebrojene znanstvene studije pokazuju kako, osobito u razdobljima intenzivne patnje, molitva pogoduje vašem zdravlju, smanjuje depresiju, čini vas sretnijim, čak i ubrzava postoperativni oporavak. Ovaj popis nije jedan od tih popisa. Ovih sedam razloga zašto je molitva ključ za hodanje kroz intenzivnu patnju temelje se na mom osobnom molitvenom iskustvu kroz jedinstveni period patnje. Nadam se da će vas ohrabriti i pružiti vam snagu da se suočite sa svojom boli.

1. Molitva vam pomaže da prianjate uz Božju milost usred vaše patnje.

U razdobljima intenzivne patnje, lako je zaboraviti da je Božja milost dovoljna za prolazak kroz svako razdoblje patnje. Oswald Chambers kaže: „Molitva je praksa prianjanja uz Božju milost. Nemojte reći: „Izdržat ću sve dok se ne izvučem, pa ću moliti.“ Molite sada – prionite uz Božju milost u vašem trenutku potrebe.“

U teškim vremenima često zaboravljamo da je Božja milost dovoljna da nas provede kroz sve sa čime se borimo – čak i patnju (2. Korinćanima 12,9). Kroz molitvu se držimo Božje milosti u našem trenutku potrebe i shvaćamo da je milost Božja dovoljna za danas, za ovaj trenutak, za tu potrebu.

VIDI OVO: 7 stvari za koje kršćani trebaju prestati moliti

kako me molitva provela kroz period intenzivne patnje
Foto: Unsplash

2. Molitva vam daje riječi kad nemate što reći.

Često kad sam pod stresom (a vrijeme patnje je vrijeme kada ćete biti pod stresom), ne znam što moliti. Tada mi molitve koje su napisali drugi mogu stvarno pomoći. Ponekad će molitva biti jedna rečenica, a ponekad ću čitati molitve od nekoliko stranica. Kada ne možete pronaći svoje vlastite riječi za iskustvo koje prolazite, molitve drugih, osobito one iz Svetog pisma vam mogu pomoći da pronađete riječi i izrazite osjećaje koji vas preplavljuju.

Evo 7 mojih omiljenih molitvi:

Bože, trebamo tebe.
Hvala ti, Isuse.
Gospodine, daj nam mudrosti.
Isuse, pomozi mi.
Gospodine, odvedi me do mjesta tvog najvećeg blagoslova.
Abba, mi pripadamo tebi.
Oče naš nebeski, otkrij nam se.

3. Možete reći nezamislivo Bogu.

Ponekad tijekom razdoblja patnje ne možete naći riječi za molitvu, a ponekad nećete vjerovati kakve ste molitve izrekli. Sjećam se molitve da mom mužu bude dobro da može primiti kemoterapiju. Nikada nisam mislila da ću moliti za njega da ima kemoterapiju!

Niste prvi koji se molite Bogu za nezamislivo. U 1. Samuelovoj 1,11, Hana moli jednu nezamislivu molitvu: „GOSPODE Nad Vojskama, ako doista pogledaš na nevolju sluškinje svoje i spomeneš se mene, i ne zaboraviš sluškinju svoju nego sluškinji svojoj dadneš muško čedo, onda ću ga ja dati GOSPODU za sve dane njegova života i britva neće prijeći preko glave njegove.“

Bog čuje molitve za koje smo mislili da nikada nećemo moliti.

Hana je molila pregovaračku molitvu, posljednju molitvenu nadu, molitvu koja je položila sve njezine boli pred Bogom i rekla: „Gospodine, učini nešto!“ Bog ju je čuo. I Bog joj je dao sina. Sina kojeg je Hana vratila Bogu.

Ne kažem da su pregovaračke molitve najbolji način komuniciranja s Bogom ili da je žrtvovanje naših nada i obećanje da ćemo sve predati Bogu način da dobijemo ono što želimo. Ono što govorim jest da Bog čuje naše nezamislive molitve. Bog čuje molitve za koje smo mislili da nikada nećemo moliti. On sluša riječi za koje se nadamo da nitko ne zna da smo ih tražili od Boga, kao i molitve koje doslovno jecamo kroz nebeska vrata. Bog neće zatvoriti svoje uši na slamanje vašeg srca i uzdisanje vaše duše. Gospodin vidi vašu bol i sluša.

VIDI OVO: Molitva za snagu: Jake molitve koje trebate moliti

molitva provela kroz period intenzivne patnje
Foto: Unsplash

4. Molitva vas podsjeća da je tajna Krist u vama, a ne vi u raznim okolnostima.

Ovo je teško. Mnogo sam se puta pitala kad sam vozila na liječnički pregled ili ostavila muža u bolnici, što je potrebno da Bog promijeni moj život. To nije bila želja za drugačijim životom; jednostavno sam sanjala život bez problema, bez teškoća i bez patnje. Lako je misliti da će sve biti dobro ako se vaše okolnosti promijene. Pouzdanje u Boga je teže od pouzdanja u ono što možemo vidjeti.

Ako se borite s pouzdanjem u Boga u vašim okolnostima, ova molitva može pomoći:

Gospodine Isuse, pomozi mi da stavim nadu u tebe i nigdje drugdje. Pokaži mi kako položiti moje pouzdanje u tebe umjesto u ono što vidim. Dok polažem svoju nadu u tebe, Bože, molim te, daj mi mir u srcu da se bez obzira što se dogodilo, osjećam sigurno u tvojim rukama.

5. Molitva vam može pomoći da prihvatite zahvalnost.

Razdoblja patnje su teška. Molitva preklinjanja će vam pomoći, ali i molitve zahvalnosti. Zahvalnost Bogu je ono što radimo kada ga slavimo i zahvaljujemo mu na darovima koje nam je dao. Jedno od načina povezivanja molitve i zahvalnosti jest davanje slave Bogu za sve ono što je svakodnevno dobro u vašem životu. Navedite tri stvari za koje ste zahvalni svakog dana. Održavala sam popis par mjeseci dok je Xylon primao kemoterapiju i shvatila da sam zahvalna za male stvari koje bih inače možda propustila.

6. Molitva vas podsjeća da ste voljeni od Boga.

Lako je zaboraviti da nas Bog voli, zar ne? To ne bi trebalo biti tako, ali jest, pogotovo kada je patnja vaša svakodnevna realnost. Postoji priča o 78-godišnjoj redovnici koja je seksualno zlostavljana kao dijete. Dugo je osjećala mržnju u svom srcu. Okrenula se religioznosti, ali njezino je srce bilo vrlo, vrlo slomljeno. Nakon što je poslušao njezinu priču i molio se za iscjeljenje, Brennan Manning ju je zamolio da nađe mirno mjesto i moli ovu molitvu svaki dan u sljedećih 30 dana: Abba, ja pripadam tebi.

Učinila je to. Nakon nekog vremena je podijelila da joj je srce iscijeljeno, da je oprostila svom zlostavljaču i da je prvi put u životu spoznala unutarnji mir. Molila sam ovu molitvu bezbroj puta u posljednjih nekoliko godina, i mene je promijenila. Svaki put kad se molim, podsjećam se da sam ljubljena od Boga.

VIDI OVO: Molitva za Božju snagu kada osjećate da ste napadnuti

7. Trebat će vam nada.

Nada je krhka. Mi koji smo predali naše živote Bogu imamo svaki razlog da se objema rukama uhvatimo za tu obećanu nadu i nikad ju ne ispuštamo.

Molitva stvara nesalomljivi duhovni spas, doseže samu Božju prisutnost. Sama pomisao da Isus stoji na nebu i zagovara za nas i izvodi sve za naše dobro, daje mi nadu za sutra. A ponekad je molitva dovoljna da vam pruži tu nadu.

Autorica: Wendy van Eyck; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ibelieve.com