4 molitve koje kršćani trebaju prestati moliti

Molite li ovakve molitve? Budući da nisu u skladu s Božjom voljom, što prije ih trebate prestati moliti.

Neka bude volja moja

Božja volja se uvijek ostvaruje, čak i ako nam se događaju loše stvari (Rim 8,28), tako da bismo trebali moliti da se ostvari Njegova volja, a ne naša. Božju volju ne mogu izmijeniti ili promijeniti ljudske aktivnosti, ali Bog može koristiti čak i zla ljudska djela za dobru svrhu (Post 50,20). Dakle, čak i u ljudskom spletkarenju i pakostima, Božja volja nikada nije ometena i uvijek se ostvaruje.

Drugim riječima, On može koristiti zlo kako bi ostvario svoju volju, iako sam nije izvor tog zla. Ako pogledate ka križu, vidjet ćete najveće izopačenje pravde ikada, ali Bog je koristio to veliko zlo da sebi otkupi narod putem Otkupitelja. Možemo moliti za našu volju, ali Božja volja će svejedno biti ostvarena. Što je još važnije, trebamo moliti da se Božja volja ostvari u našem životu unatoč našoj vlastitoj volji, a to znači da ćemo činiti ono što je volja Božja.

Pavao piše: „Jer ovo je volja Božja — vaše posvećenje: da se uzdržavate od bludnosti, da svatko od vas zna svoju posudu posjedovati u posvećenju i poštovanju, a ne u strasti požude kao i pogani koji ne znaju Boga“ (1 Sol 4,3-5). Molite da se Božja volja ostvari, a onda činite djela u skladu s njom najbolje što umijete.

Oprost za isti grijeh

Prva Ivanova 1,9  donijela je utjehu za puno ljudi, jer kaže: „Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde.“ Ne kaže da će nam se oprostiti ako stalno tražimo oproštenje za jedan te isti specifični grijeh. Čak i ako smo počinili strašan grijeh, naš grijeh nije veći od našega Spasitelja. Ne trebamo nastaviti moliti da nam se oprosti isti grijeh.

Zamislite da ste roditelj i vaše dijete dolazi k vama i ispriča se za razbijanje žarulje. Sljedećeg dana vaše dijete opet dođe i ispriča se za istu stvar, i tako iz dana u dan. Roditelj bi konačno rekao: „Hej, to je oprošteno. Ne moraš o tome stalno govoriti. Zar ne vjeruješ da sam ti oprostio?“ Vidite li vezu između zemaljskog oca i našeg nebeskog Oca u toj priči?

4 molitve koje kršćani trebaju prestati izgovarati
Foto: Jesper Noer/Freeimages.com

Molitva za Božji gnjev

Ono što mislim pod ovim jest da ne trebamo moliti da se nešto loše dogodi našim neprijateljima. Sjetite se takozvanih Sinova groma koji su tražili da vatra siđe s neba i uništi samaritansko selo koje je upravo odbacilo Isusa i Njegovu poruku (Luka 9,54). Na ovu opasku, Isus ih je prekorio (Luka 9,57) i rekao im da to nije način na koji trebamo reagirati.

Rečeno nam je: „Blagoslivljajte one koji vas progone, blagoslivljajte, a ne proklinjite!’“ (Rim 12,14), a nije nam rečeno da trebamo zvati vatru s neba! „Nikomu ne vraćajte zlim za zlo… nego dajte mjesta Božjem gnjevu; jer pisano je: Moja je osveta, ja ću uzvratiti, govori Gospodin“(Rim 12,17. 19 ). Naprotiv, „Ako je gladan neprijatelj tvoj, hrani ga; ako je žedan, poji ga. Jer to čineći, ugljevlje ognjeno zgrćeš na glavu njegovu“ (Rim 12,20). Drugim riječima, neka ih njihova savjest dovede na pokajanje, a pravdu ostavite Bogu.

Čekić i kamen

Ponekad, kada se molimo za ljude koji su duhovno izgubljeni, molimo za njihove probleme koji trebaju rješenje. Možda prolaze kroz financijske probleme, relacijske poteškoće ili zdravstvene probleme. Umjesto da molimo da im se problemi riješe, zašto ne molimo Boga da upotrijebi te probleme da ih privuče k sebi?

Kad pokušavamo riješiti probleme naših izgubljenih prijatelja i članova obitelji, može biti da se pokušavamo staviti između kamena (krize) i čekića (Božje ruke). Ne kažem da ne treba pomagati ljudima, ali molite da ih problemi dovedu k Bogu, tako da mogu imati vječni život u Isusu Kristu.

Zaključak

Lako je moliti „kršćanskim jezikom“, a ne običnim jezikom koji je lako razumjeti. Neke od najboljih molitvi koje sam ikada čuo došle su od djece, jer su molili iz srca i ne zanima ih što drugi misle o njihovim riječima. Bili su pošteni, iskreni i pravi, i Bog će čuti i odgovoriti na tu vrstu molitvi koje su zasnovane na vjeri.

Autor: Jack Wellman, Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Faithinthenews.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!