4 molitve za životne nesigurnosti

Donosimo četiri molitve za trenutke kada se izgubite u svojim nesigurnostima i brizi o tome hoćete li se uklopiti.

Oprezno sam hodala iz bogato uređenog predvorja jednog skupog hotela te sam slijedila ljubičaste plakate kako bih došla do konferencijske sale.

Bila sam na konferenciji za žene na koju sam putovala osam sati. Ono što se činilo kao divna ideja izdaleka je sada probudilo svaku i najmanju nesigurnost u meni.

Zamislila sam stotine žena kako sjede za lijepo ukrašenim stolovima i pitala sam se hoću li upoznati nekog novog prijatelja, hoću li se uklopiti ili će sve biti kao prvi dan škole kada nemate kraj koga sjesti u kantini.

Pitala sam se je li mi košulja previše izgužvana, jesu li mi hlače preuske i je li moja kovrčava kosa postala previše luda na toj sparini.

Otišla sam do stola za registraciju pitajući se zašto sam pomislila da je dobra ideja sama otići na to okupljanje – tada sam se sjetila da bih se mogla pomoliti.

Činilo se da sam zaboravila riječi svih molitvi jer sam bila jako nervozna.

Pitala sam se kako je drugim ženama: probudimo se i razgovaramo s Bogom o tome kako se trebamo neprestano moliti i oslanjati na Njega, no kada se svijet sruši na nas lako se izgubimo u svojim mislima.

Kada se bojimo da se nećemo uklopiti zašto ne bismo prestali brinuti o nošenju određene maske nego se zaustavimo kako bi se pomolili?

Možemo izmoliti jednu od slijedećih molitvi kako bismo ponovno uskladili svoje srce s Očevim i svoje prioritete s Očevim prioritetima. Možda trebamo maknuti oči s nas samih i sjetiti se našeg višeg poziva: pronaći nekoga koga ćemo voljeti i kome ćemo dati ljubav.

Ovo su četiri točno određene molitve za trenutke kada se izgubite u svojim nesigurnostima i brizi o tome hoćete li se uklopiti:

1. Molitva za oči da vide potrebe oko vas

Dok sam hodala prema predivnim ženama za registracijskim stolom, podsjetila sam se da je poziv moga života uvijek usmjeren na ljubav prema Bogu i bližnjima.

Zastala sam kako bih zamolila Boga za oči kako bih vidjela potrebe žena oko sebe. Ta mi je molitva pomogla da stavim cijeli taj vikend u perspektivu.

2. Molitva da vaš unutarnji fokus usmjeri vaš vanjski fokus

Kada molimo za Božje oči – za njegovu prosudbu – dok se susrećemo s drugim ljudima, On će nam pokazati potrebe osoba koje nas okružuju.

Nećemo biti zaslijepljeni usmjerenošću na sebe nego ćemo primijetiti naznake tuge, usamljenosti ili nesigurnosti na licima drugih.

Na ovaj način možemo svoja srca usmjeriti da vole druge kakvi jesu u tom trenutku: prestanemo gledati na sebe i živimo sa svrhom dok odvajamo vremena da zaista slušamo druge i da ih volimo.

3. Molitva da nam Bog pokaže kako da ohrabrujemo druge ljude

Iako se čini očitim kako odrediti na koji način ohrabriti drugu osobu, Bog ipak zna stvari koje leže ispod površine.

On zna za suradnika kojemu samo treba prijatelj, on zna za usamljenog blagajnika čiji dan može biti uljepšan jednim malim komplimentom, ili za umornu majku koja očajno treba samo nekoliko minuta razgovora s odraslom osobom.

Molite da vam Bog pokaže kako ohrabriti druge ljude koje vam On postavi na put. Uskoro ćete saznati da inače neugodne situacije i okupljanja postaju uzbudljivo putovanje voljenja drugih zajedno sa vašim Nebeskim Ocem.

4. Zahvalite Bogu što je vaš identitet ukorijenjen u onome koliko vam On voli

Mi ne možemo voljeti druge iz čistog i nesebičnog izvora ljubavi dok ne prihvatimo istinu da njihovo odobravanje nije ono što najviše vrijedi.

Kada se bojim da ću reći krivu stvar i osramotiti se, moje brige počivaju na dobivanju odobravanja od strane drugih osoba – od osiguravanja da im se sviđam.

No, kada prihvatim činjenicu da moj identitet počiva na činjenici da me moj Otac bezgranično voli, ne trebam se bojati da ću ispasti budala pred drugima jer imam odobravanje od Jedinog čije odobravanje vrijedi. Ta me ljubav oslobađa kako bih voljela druge bez straha i živjela s otvorenim pogledom na svijet.

Moj vikend na spomenutoj konferenciji bio je bogat, pun radosti i jako ohrabrujući. Kući sam se vratila sa desecima novih prijateljica i punim srcem; ne samo zato što su govornici bili odlični, a molitva duboka; otišla sam s punim srcem jer sam slušala druge, voljela druge i usmjerila se prema van, a ne prema unutra – tada me ispunila prava sreća.

Autorica: Stacey Pardoe; Prijevod: Ida U.; Izvor: Theprayingwoman.com