NaslovnicaDuhovnostMože li bolesnik ozdraviti ako vjernik položi ruku na njega?

Može li bolesnik ozdraviti ako vjernik položi ruku na njega?

Može li bolesnik ozdraviti ako netko od vjernika položi ruku na njega te se pomoli u Isusovo ime za njegovo ozdravljenje? 

Koju ulogu u Novom zavjetu ima polaganje ruku? Nalazimo da postoji pet različitih svrha polaganja ruku, koje se mogu koristiti u skladu s pravilima i primjerima iz Novog zavjeta.

To su: polaganje ruku za fizičko izlječenje, za krštenje u Svetom Duhu, za prenošenje duhovnih darova, za slanje misionara izvan njihovih lokalnih crkava, i za imenovanje đakona i starješina unutar lokalnih crkava.

Prva od njih (i jedina koju ćemo pogledati u ovoj studiji) je izravno povezana sa službom fizičkog iscjeljenja. Ovlast za nju dano je od strane samog Isusa u završnom poslanju izrečenom svojim učenicima na kraju njegove službe na Zemlji, kako je zapisano u Marku 16,17-18. U ovim stihovima Isus imenuje pet nadnaravnih znakova koji će pratiti propovijedanje Evanđelja i koje može tražiti svaki vjernik (koji objavljuje Evanđelje) kroz vjeru u ime Isusa.

Peti od ovih znakova je sljedeći: “A znaci onima koji vjeruju bit će ovi … na bolesnike polagat će ruke, i ozdravljati.” (Mk 16, 17-18)

VIDI OVO: Molitva za zdravlje: Ovako trebate moliti za ozdravljenje

Polaganje ruku u Isusovo ime

Ovdje je polaganje ruku u ime Isusa naznačeno kao sredstvo kojim fizičko ozdravljenje može biti pruženo onima koji su bolesni. Kasnije u Novom zavjetu, u Jakovu 5,14-15, nešto drugačije, je opisan sljedeći obred: “Boluje li tko među vama, neka zove starješine crkvene, i neka se oni mole nad njim i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje; molitva vjere pomoći će bolesniku i podignut će ga Gospodin, a ako je grijehe počinio, oprostit će mu se. ”

Ovdje je opisan obred pomazanja bolesnih uljem u ime Gospodnje.

Oba ova obreda podjednako su učinkovita samo ako se izvode po vjeri i u ime Gospodina Isusa. U slučaju pomazanja uljem, posebno se navodi da molitva (i ispovijedanje grijeha) mora pratiti ovaj čin. U odlomku o polaganja ruku na bolesne u Markovom evanđelju, nema posebnog spominjanja molitve. Međutim, u većini slučajeva bilo bi prirodno da se moli za bolesne osobe, pri polaganju ruku na njih.

Opet, kada se vrši pomazanje bolesnih uljem, prirodno je, zaista, gotovo instiktivno – da se i polože ruke na njih, u to isto vrijeme.

Na ovaj način dvije odredbe su kombinirane u jednu. Međutim, to ne mora biti tako. Sasvim je biblijski da se polože ruke na bolesne, bez pomazanja uljem. Isto tako, sasvim je biblijski da se bolesnik pomaže uljem bez polaganja ruku.

Autor: Derek Prince