Jeste li mudar ili običan roditelj? 7 razlika između običnog i mudrog roditelja

Mudar ili običan roditelj – koja je razlika? U ovom tekstu doznajte što razlikuje običnog od mudrog roditelja. Informacije će vam biti vrlo korisne. 

Svi smo proživjeli djetinjstvo, ali često zaboravljamo na to. Duboko u sebi znamo kako pravilno postupati u vezi s djecom, ali u svakodnevnici nam nedostaje strpljenja i mudrosti da bismo to i ostvarili.

U ovom članku prikupili smo 7 važnih stvari koje bi pomogle, kako djetetu za formiranje osobnosti, tako i roditeljima u procesu odgoja.

Napomena svakom roditelju

1. Običan roditelj je uvjeren da cijelo slobodno vrijeme treba biti u potpunosti posvećeno djetetu, pri tome svoje interese on stavlja u drugi plan.

Mudar roditelj sposoban je samostalno brinuti za sebe, tome uči i svoju djecu.

2. Običan roditelj provodi večeri pomažući svom djetetu oko domaće zadaće.

Mudar roditelj, u odgajanju djeteta, pridržava se sljedeće strategije: dijete odgovara za napravljenu ili nenapravljenu domaću zadaću, i samo je odgovorno za to.

3. Običan roditelj pokušava iskupiti osjećaj krivice, koristeći različite poklone i novac.

Mudar roditelj regularno daje djetetu novac za džeparac, koji treba rasporediti na takav način da samostalno može kupovati sebi stvari ili igračke, koje nisu uključene u obiteljski budžet.

4. Običan roditelj ne pokušava shvatiti zašto se njegovo dijete loše ponaša, kao da ga nedovoljno sluša u danom trenutku.

Mudar roditelj svim snagama pokušava saslušati svoje dijete, kako bi razumio što se krije iza njegovog lošeg ponašanja, te iznašao mogućnost da pomogne svom djetetu.

VIDI OVO: 12 ključnih stvari za odgoj djece na kršćanski način

5. Običan roditelj kod odgoja djeteta ima za cilj odgojiti pristojnog čovjeka.

Mudar roditelj čini sve kako bi izgradio bliski odnos sa djetetom.

6. Običan roditelj gaji svoje dijete u atmosferi popustljivosti, ponekad mu dozvoljavajući da mu se popne na glavu.

Mudar roditelj shvaća da ima potpuno pravo na osobni prostor, hobi i vrijeme, provedeno bez djeteta. On poštuje kako svoje, tako i granice svog djeteta.

7. Običan roditelj pokušava zaštititi svoje dijete od svih životnih poteškoća, radeći ono što i ne mora.

Mudar roditelj dozvoljava djetetu da greške, a zatim, zajedno sa njim, razgovara o tome koju pozitivnu lekciju dijete može izvući iz nastale situacije.