Mudar kršćanin odbija ovu đavolsku laž

“Pazite da vas tko ne odvuče mudroljubljem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja na predaju ljudsku, na počela svijeta, a ne na Krista!” (Kološanima 2,8)

Od riječi prevedene u gornjem retku kao “mudroljublje” potječe riječ “filozofija”. U osnovi znači ljubav za mudrost, ali njeno značenje se dodatno još proširilo pa podrazumijeva potragu za stvarnošću i svrhom života.

Većina ljudske filozofije izražava se kompliciranim, ispraznim jezikom. Izdiže se iznad običnog čovjeka. Privlačna je onima koji vole koristiti svoju intelektualnu moć da ljudske spekulacije zaodjenu u teško razumljive riječi.

Iskreno govoreći, ljudska filozofija je manjkava. Phillips o njoj govori kao o “intelektualizmu i razmetljivim besmislicama”. Ona se temelji na ljudskim idejama o prirodi stvari i podcjenjuje Krista. Zabilježeno je da je jedan tako slavni filozof kao što je bio Bertrand Russell krajem svog života rekao: “Filozofija se za mene pokazala potpunim neuspjehom.”

VIDI OVO: Mudrost dolazi od Boga: Kako je primiti?

Mudrog kršćanina neće prevariti razmetljive besmislice modernog intelektualizma. On se odbija pokloniti pred svetištem ljudske mudrosti. Umjesto toga on shvaća da se u Kristu nalazi sve blago mudrosti i znanja. On svu ljudsku filozofiju provjerava na temelju Božje riječi i odbacuje sve što se suprotstavlja Pismu.

Ostaje nepomičan kad su novine pune filozofa i nekog njihovog novog napada na kršćansku vjeru. Njegova prosudba je dovoljno zrela da shvaća kako od njih ništa bolje niti ne može očekivati.

On se ne osjeća inferiornim što s filozofima ne može razgovarati dugim riječima ili ih pratiti u njihovom zamršenom rasuđivanju. Nepovjerljiv je prema njihovoj nesposobnosti da svoju poruku izlože na jednostavan način te se raduje što je evanđelje takvo da ga došljaci i pridošlice, premda ludi, mogu pojmiti.

VIDI OVO: Biblijski recept za mudrost: Kako postati mudar?

U modernoj filozofiji on prepoznaje zmijin mamac: “… i bit ćete kao bogovi” (Postanak 3,5). Čovjek je u napasti da svoj um uzdigne ponad Božjega uma. Ali mudar kršćanin odbija đavolsku laž. On obara ljudske mudrolije i svaku uznositost koja se podiže protiv spoznaje Boga (2. Korinćanima 10,5).

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com