Mudra priča koja će vas naučiti velikoj životnoj istini
Foto: Pixabay

Dirigenta i skladatelja Leonarda Bernsteina jednom su upitali: „Gospodine, recite, koji instrument je u orkestru najteže svirati?“

Bernstein je odgovorio: „Najteže je svirati drugu violinu. Mogu naći mnogo prvih violinista ali naći nekoga tko s istim oduševljenjem svira drugu violinu ili drugi francuski rog ili drugu flautu, stvarno je problem. Kada nitko ne bi svirao drugu violinu, u orkestru ne bi bilo sklada.“

Ne samo u glazbi već i u stvarnom životu nije lako biti drugi. Lako je isticati svoje sposobnosti i za to biti nagrađen pljeskom, čašću, slavom, novcem. Ali tko još danas želi raditi i pomagati drugome da taj drugi bude više cijenjen. U sportu svi pamte one koji zabiju gol, rijetko se spominju oni koji nesebično dodaju loptu.

Danas je važno biti poznat, slavan, sposoban, zapažen te veći i bolji od drugih. Kroz Stari zavjet, nižu se slični izvještaji; Kain i Abel, Ezav i Jakov, Josip i njegova braća… pa sve do Novog zavjeta gdje čak Isusovi učenici raspravljaju tko je među njima veći, bolji i važniji Isusu.

A što nas Isus uči? Što Biblija kaže?

Budite kao djeca!

Čašću jedan drugoga većim činite!

Ne daj se zlu nadvladati, nego nadvladaj zlo dobrim.

Iskreno, ovo nije lako ostvarivo. Možda i zvuči zanimljivo ako zamislimo da nama netko služi i iskazuje nam čast ali kada mi moramo sebe poniziti da bi se drugi uzvisio, nismo više tako zagrijani za te vrijednosti. Tada tražimo pravdu, poštenje, ravnopravnost.

Zamislite samo kako bi dosadno skladbe zvučale kada bi svi instrumenti svirali samo prvi glas. Prava umjetnost je s jednakim oduševljenjem svirati drugu violinu i to daje sklad cijelom orkestru. Veliki dirigent imao je pravo. Veliki Bog Stvoritelj još više ima pravo.

Živi po njegovim vrijednostima i tvoj život će biti najljepša skladba za tvoje najbliže.