Trebaju li muškarci čuvati djecu i obavljati kućanske poslove?

Jesu li muškarci pozvani na čuvanje djece i sudjelovanje u kućanskim poslovima? Evo zašto je odgovor odlučno DA! 

Alice je kiptjela od bijesa dok je s jedne strane pokušavala smiriti svoje pospano dijete, a s druge je miješala lonac. “Ne mogu vjerovati da se Mike neće ponuditi da odvede Jasona u krevet. Zašto mora čekati da ga pitam?”

Bila je uzrujana. Mike, njezin suprug, izvaljen na kauču, gledao je nogometnu utakmicu. Alice je radila skraćeno radno vrijeme u osiguravajućem društvu i uvijek je bila kod kuće prije svog muža, koji je radio s punim radnim vremenom. S obzirom na to, obavljala je sve kućne poslove. Osim ako ga nije zamolila, Mike se ne bi približavao kućanskim poslovima.

Kasnije tijekom noći, premorena, srušila se za stol u blagovaonicu, jedva pojevši večeru. “Čemu loše raspoloženje?” Upitao ju je Mike. U tom trenutku nije bila sigurna što ju je više ljutilo; činjenica da on nije preuzeo nikakve kućne poslove ili da nije mogao shvatiti zašto je uzrujana. Nažalost, naše društvo je još uvijek pomalo stereotipno kada su u pitanju radovi u kućanstvu. Brojne studije pokazuju da žene provode više vremena u kućanskim poslovima nego njihovi muževi. To je neovisno o tome rade li žene u kući ili izvan kuće.

Studija objavljena u The Atlanticu otkrila je da su žene obavljale više nego dvostruko veći broj kućanskih poslova u odnosu na muškarce. Doduše, ista studija je primijetila da se uključenost muškaraca u kućanske poslove i brigu o djeci gotovo udvostručila u posljednjih nekoliko desetljeća u SAD-u. To je nešto što vrijedi slaviti. Ali i dalje se postavlja pitanje: jesu li muškarci pozvani na čuvanje djece i sudjelovanje u kućanskim poslovima? Evo zašto je odgovor odlučno DA! 

1. To obogaćuje brak. 

Iznenaditi svoju ženu cvijećem sjajna je gesta. Ali to joj ništa neće značiti ako je premorena od kućanskih poslova, dok vi ležite na kauču i tipkate po svom pametnom telefonu. Žene imaju duboko ukorijenjene emocionalne potrebe i glavna među njima je njihova potreba za ljubavlju. Iskazivanje privrženosti svojoj ženi možete učiniti ako joj pokažete da vam je stalo fizičkim gestama. 

Kada žena dobije zdravu dozu naklonosti od svog muža, osjeća se voljeno, zaštićeno, utješeno i sigurno u svom braku. Sve sumnje koje su je možda grizle nestaju. Kada pazite na vašu djecu i kada čistite svoj dom, time svojoj ženi pokazujete da vam je stalo do nje i da joj nećete dopustiti da se ona umara od poslova, dok vi ležite i ljenčarite. S druge strane, ako je prepustite svim poslovima i brizi za djecu, to će je samo ozlojediti i izazvati ogorčenost. Želite kvalitetan brak? Razmislite o preuzimanju svog dijela kućnih poslova i gledajte kako vaš brak postaje sve kvalitetniji. 

2. Pozvani smo na služenje jedni drugima.

„I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga. Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.“ (Matej 20, 27-28)

Bog traži od nas da potrebe drugih stavimo iznad svojih (Filipljanima 2, 3-4). Krist je izjavio kako nije došao da drugi Njemu služe, nego kako bi On služio. Njegova izjava vrlo je zapanjujuća. Sin Božji, koji je bio jednak Bogu, izabrao je prirodu sluge. U istom dijelu, zapovjedio je onima koji su željeli biti prvi neka postanu robovi. Evo u čemu je stvar: mnogi muškarci udaraju se šakama u prsa, dok nastoje nametnuti svoj autoritet u vlastite domove. Žele da ih članovi kućanstva priznaju kao vođe. Krist nas, međutim, uvodi u drugačiji način postizanja veličine; služenje drugima. 

U Ivanovom evanđelju 13, čitamo o tome kako Krist kako pere noge svojim učenicima, na veliku zbunjenost Šimuna Petra. Zatim upućuje učenike neka se pridržavaju iste prakse (Ivan 13, 14). Možda se kao muž često osjećate kao da su neki zadaci za vas previše ponižavajući. Ne želite da vas se uhvati dok perete posuđe ili dok mijenjate pelene. No znate što? Ako je Krist mogao oprati prljavštinu s nogu svojih učenika i vi možete izribati tu kupaonicu. Zapamtite da nijedan sluga nije veći od svog gospodara (Ivan 13, 16). 

3. Muževi su pozvani na iskazivanje požrtvovne ljubavi prema svojim ženama.

„Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju“. (Efežanima 5, 25)

Krist je tako snažno volio Crkvu da je dao svoj život kao konačnu žrtvu, umirući na križu. Čineći to, ostavio je smjernice muževima o tome kako bi trebali voljeti svoje žene; požrtvovno. Voljeti svoju ženu požrtvovno znači da ste spremni zadovoljiti njezine potrebe čak i kada vam se to ne sviđa. To stavlja njezine interese iznad vaših. Hoće li se ona zbog vaše brige o vašem domu i o djeci osjećati voljenom? Onda se pokrenite i očistite taj dom, kao da vam život ovisi o tome. Komunicira li joj provođenje vremena s vama ljubav? Ako da, potrudite se da svakog tjedna odvojite svoje vrijeme samo kako biste uživali u međusobnom društvu. Potrudite se da je oduševite.

4. Čineći tako, time postavljate primjer svojoj djeci.

Kroz mnoštvo situacija, naši brakovi oblikuju nacrt budućih brakova naše djece. Kao roditelj uvelike utječete na svjetonazor svoje djece, a njihov pogled na brak nije iznimka. Djeca koja odrastaju osjećajući sreću, ljubav i jedinstvo među svojim roditeljima vjerojatnije će replicirati iste osobine u svojim brakovima. Dječak koji odraste gledajući svog oca kako sudjeluje u kućanskim poslovima, u budućnosti će to činiti bez otezanja. Djevojčica čiji je tata veselo preuzeo kućanske obaveze uskočit će u brak s uvjerenjem da joj je muž ravnopravan partner, kada su u pitanju poslovi. Što postavlja pitanje: koje biste stavove željeli da vaša djeca prikažu u svojim brakovima? Gotovo je sigurno da i sami želite da vaš sin jednoga dana bude odgovoran tata, kojeg ne treba nagovarati na sudjelovanje u kućanskim poslovima. Jedini način da prenesete ovu neprocjenjivu praksu svojoj djeci jest da to i sami činite. Zapamtite, djeca će raditi ono što vi radite, a ne ono što im zapovjedite da čine. Budite oprezni s ovime i pokažite im primjer kroz djelovanje. 

„Ugledajte se na mene, kao i ja na Krista!“ (1. Korinćanima 11, 1)

5. Muževi su pozvani na življenje sa svojim ženama s razumijevanjem. 

„Tako i vi, muževi, obazrivo živite sa svojim ženama, kao sa slabijim spolom, te im iskazujte čast kao subaštinicima milosti Života da ne spriječite svojih molitava.“ (1. Petrova 3, 7)

Da se razumijemo, žene žongliraju s mnogim loptama. Briga o domu i djeci uz brigu o njihovoj karijeri nije lagana stvar. U gornjem stihu Petar traži od muškaraca neka “obazrivo žive sa svojim ženama”, budući da su one slabiji spol. Nije li to istina u svakom smislu te riječi? Muškarci su općenito tjelesno jači od žena, što ih poziva neka iskoriste tu mušku snagu, kojom ih je Bog obdario, kako bi život svoje žene uvelike olakšali. Olakšajte joj kućne poslove što je više moguće. 

Iz gornjeg stiha također primjećujemo da muževi, koji ne žive sa svojim ženama s razumijevanjem, riskiraju da njihove molitve ne budu uslišene. To je užasno visoka cijena. 

Autorica: Keren Kanyago; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: