žumanjci
Foto: Pixabay

Još uvijek mislite da žumanjci povisuju kolesterol? Pročitajte ovo.

„Smanjen unos kolesterola iz hrane je gotovo nebitan kada je riječ o zdravoj razini kolesterola u krvi i zdravlju srca“, kaže dr. Donald K. Layman, profesor znanosti o hrani i ljudske prehrane na Sveučilištu Illinois.

Desetljećima je većina toga što su znanstvenici znali o prevenciji bolesti srca sezala iz Framinghamove studije iz 1940-ih, koja je povezivala visoku razinu kolesterola u krvi s većim rizikom od obolijevanja od bolesti srca i srčanog udara.

Dakle pri pokušaju da se smanji razina kolesterola u krvi, medicinari su predložili da se smanji unos hrane bogate kolesterolom, poput cijelih jaja.

Ali ovako stvari stoje: „Manje od polovine sudionika studije sa srčanim problemima je imalo visoku razinu kolesterola u krvi“, kaže Laymann. “Visok kolesterol nije mogao predvidjeti bolesti srca isto kao niti bacanje kovanice u zrak.“, piše Menshealth.hr.

Kolesterol iz hrane jedva da pomiče iglu koja pokazuje razinu kolesterola u krvi – osim kod ljudi koji ga ne mogu probaviti, kaže dr. Patricia Vassallo, kardiologica u Northwestern Memorial bolnici.

Kako biste na prirodan način popravili razinu kolesterola u krvi, trebali biste prestati unositi trans masti, unostiti više omega-3 masnih kiselina i više vlakana, prema klinici Mayo.

Na žalost svih ljubitelja jaja, tek u 2015. je objavljeno da nema potrebe sa smanjenim unosom jaja kao biste snizili razinu kolesterola u krvi.

Ako ste zdravi ne morate jesti kolesterol. Vaša jetra će nadoknaditi sav manjak kolesterola iz prehrane. Ali, nema posebnog razloga zašto ga ne biste jeli – pogotovo kada je riječ o žumanjcima.

Na kraju krajeva, jaja su br. 1 među prirodnim izvorima proteina, a to znači da vaše tijelo može bolje apsorbirati protein iz jaja nego iz ostale hrane, kaže Patton.

Cijelo jaje sadrži oko 6 do 7 grama proteina, ovisno o njegovoj veličini. (Tako je: i žumanjci sadrže protein.)

U međuvremenu, istraživanje britanskog Sveučilišta Surrey pokazalo je kako jaja imaju najmanji omjer kalorija, s obzirom na hranjivosti koju pružaju, od bilo koje druge hrane. Žumanjci su posebno bogati fosforom, cinkom, vitaminima B skupine, kolinom i antioksidansima.

Svi ovi nutrijenti zajedno pružaju više energije, smanjuju broj upala, olakšavaju mršavljenje, dobivanje mišićne mase i pametniji mozak.

U stvari, u studiji časopisa American Heart Journal, provedenoj među ljudima koji već boluju od bolesti srca, čak su i tri jaja dnevno bila u redu.

Sada brzo u kuhinju i smućkajte jaja za omlet.

Izvor: Menshealth.hr