pravi muškarci vole jake žene
Foto: Pixabay

Čuo sam to previše puta: “Svaki muškarac bi volio imati tihu ženu.” “Dečki ne reagiraju dobro na pametne djevojke.” “Obrazovane žene su previše zastrašujuće za dobre muškarce.”

Razumijem zašto vjerujemo u ovo. Dobra je priča. Ima smisla da je uspjeh nekih žena da nađu muževe, a neuspjeh ostalih u tom istom. Kao kršćani (kao ljudi), osjećamo se vrlo pametno kada uspijemo odrediti uzrok i lijek nečije samoće. “Previše ste samovoljni.” “Previše ste žestoki.” “Žena bi trebala biti mala, tiha i nježna.”

Ipak, lako je zaboraviti usred svih naših dijagnoza: je li žena “zastrašujuća” je faktor muškog shvaćanja, a ne ženske osobnosti. Bismo li htjeli da žene budu manje zastrašujuće? To je pitanje koje bi trebali postaviti muškarcima koji ih doživljavaju tako, i samo možemo čekati da ti muškarci odrastu. Pravo pitanje koje trebamo postaviti je: Bismo li htjeli da žene budu slabe? I odgovor mora zauvijek ostati, na temelju Pisma, “Neka nikad ne bude tako.”

Jake žene su bitne koliko i jaki muškarci za Božju svrhu u Crkvi. Zašto?

1. Jake žene će razotkriti zle muškarce

Ne mogu govoriti umjesto svih kršćanina svugdje, ali mogu govoriti za sebe, i za mnoge muškarce iz Biblije: Pobožnost je privlačna i muškarcima i ženama (Izreke 31,30). A često, pobožna ženstvenost zahtjeva od njih da budu snažne, čak i zastrašujuće. Pogledajte Jael u Sucima 4. Jaelin muž Heber, “se odvojio od Kajina” i “razapeo je svoj šator kod Hrasta u Saananimu, nedaleko od Kedeša.”

Zato kada je Sisera, kananski vojni zapovjednik pod Jabinom kraljem Hazora – neprijatelj naroda Božjega – pokušao naći utočište, otišao je do Heberovog šatora, “jer između Jabina, kralja hasorskog, i kuće Hebera Kenijca bijaše mir.” (Suci 4,17) . Ali Sisera je našao Jaelu kod šatora i odmah joj je počeo naređivati, “Daj mi malo vode.” “Stani kod otvora šatora.” Kao odgovor ona, “uze šatorski klin i čekić u ruke, tiho mu se približi i zabi mu klin kroza sljepoočice tako da se zario u zemlju.” (Suci 4,21). Debora je kasnije pjevala Jaelinu pjesmu, “Blagoslovljena među ženama bila Jael … Rukom lijevom za klinom segnu, a desnom za čekićem kovačkim.” (Suci 5,24-25).

Hvala Bogu da Jael nije bila blaga i pokorna te puna poštovanja prema prijatelju svog svojeglavog muža. Ona nije bila ona koju bi mogli gaziti. Jake žene odbacuju zahtjeve zlih muškaraca.

2. Jake žene ukoravaju dobre muškarce

Kada je David otišao ubiti Nabala – drskog i divljeg čovjeka koji je bio utjelovljenje čiste muške gluposti – Nabal žena Abigajila mu je ponudila stotine smokvinih kolača, kruhova i mjehove vina Davidu. Ipak, ona koristi priliku da upozori Davida kako bi trebalo da “ne bude na smutnju ni na grižnju savjesti mome gospodaru da je ni za što prolio krv i da je sebi pribavio pravdu svojoj rukom.” (1. Samuelova 25,31). Drugim riječima, Abigajla ga je upozorila: “Budi pažljiv. Ne koristi svoju moć na način zbog kojeg ćeš se osjećati krivim.”

David odgovara, ””Neka je blagoslovljen Jahve, Bog Izraelov, koji te danas poslao meni u susret! Neka je blagoslovljena tvoja mudrost i blagoslovljena bila ti što si me danas zadržala da ne svalim na se krvnu krivicu i da ne pribavim sebi pravdu svojom rukom.” Nabal je ubrzo poslije umro od srčanog napada.” Potom David posla poruku Abigajili da će je uzeti za ženu. “(1 Samuelova 25,39).

Davida je privukla ova jaka žena svojom snagom, ukorom i svojim karakterom. Abigajla je otežala život Davidu. I David je, u trenutku milosti, bio sposoban vidjeti da to što je Abigajla stajala na njegovom putu je bio dar čistoće njemu. Tog dana, David je tražio pravdu za sebe, ali mu je taj dar dao Bog u vidu Abigajle, koja, iako je bila u Davidovoj milosti mu je rekla što je morao čuti.

Jake žene ukoravaju dobre muškarce, kojima je potrebna pomoć u njihovim slabostima, i kojima je potreban netko da im pomogne kako bi vidjeli koliko jaki mogu biti.

3. Jake žene odgajaju vjerne muškarce

Ne postoji snažniji, postojaniji podsjetnik Evanđelja u mom životu od moje mame. Pavao govori nešto veoma slično Timoteju: “imajući na pameti neprijetvornu vjeru koja je u tebi – onu vjeru koja je najprije prebivala u tvojoj baki Loidu i tvojoj majci Eunika, a uvjeren sam, iu tebi.” (1. Timoteju 1,5).

U idealnom svijetu, muškarci i žene bi bili zajednički spojili svoje snage. Ali živimo u svijetu gdje su nam potrebne jake žene koje bi mušarce načinile jačima, jer ponekad nema muškarca koji bi to učinio. Otac moje mame je umro kada je ona imala 9 godina, a moj tata nije bio dovoljno prisutan u mom životu kako bio otac . Zato je ona radila posao oba roditelja – posao oba učenika – za moju sestru i mene. S Timotejem i Pavlom, radujem se da nam je Bog dao dar jakih žena da preživimo nepostojanu prisutnost i posljedice “jakih” muškaraca.

Naravno, neke od najpobožnijih majki su imale najbezbožniju djecu i obrnuto. Ali u vremenu gdje očevi često ne uspijevaju daju dar vjere svojoj djeci, budućnost ćesto ovisi od snage žene da odradi taj evanđeoski posao.

Bez obzira jesu li u pitanju djeca ili učenici, jake žene odgajaju vjerne muškarce.

Ljepota i snaga vjere

Živimo u vremenu u kojima žene nadvladavaju muškarce u mnogim dijelovima profesionalne i osobne kompetencije. I muškarci imaju dva izbora: da smatraju žensku snagu očaravajuće privlačnom, ili da budu nesigurni i uplašeni. Pravi muškarci vole snažne žene, jer je Božja slava lijepa, a “žena je slava muževa” (1. Korinćanima 11,7).

Isuse, daj muškarcima milost da vide ljepotu slavne ženske snage. Daj ženama snagu da ostanu jake dovoljno dugo, kako bi ih pravi muškarci smatrali lijepima iz pravih razloga. I pomozi i muškarcima i ženama da se zaljube u dokazanu, iskrenu vjeru, koja je, “dragocjenija od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša” (1. Petrova 1,7).

Autor: Paul Maxwell; Prijevod: Ivana R.; Izvor: DesiringGod.org