Na svijetu postoje tri duhovne grupe ljudi: U kojoj se ti nalaziš?

Priča o sinu rasipniku koju nalazimo u Evanđelju po Luki pokazuje nam tri slike ljudi, odnosno tri grupe ljudi. Ovo nije jedino tumačenje ove priče, ali je svakako jedan prikaz koji vidimo dok čitamo. Pogledajmo zajedno i prepoznajmo u kojoj se od ovih tri grupa nalazimo.

Izgubljen čovjek

Luka 15,13-16 „Nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje potrati svoja dobra živeći razvratno. Kad sve potroši, nasta ljuta glad u onoj zemlji te on poče oskudijevati. Ode i pribi se kod jednoga žitelja u onoj zemlji. On ga posla na svoja polja pasti svinje. Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao.“

Nešto što je čovjek oduvijek želio, čak od vremena Edenskog vrta pa sve do danas, jest da bude neovisan. Želio je živjeti odvojeno od Boga, biti sam svoj bog. S tom se željom svatko od nas rađa. Našim dolaskom na ovaj svijet svi smo izgubljeni i daleko od Boga u duhovnom smislu. Kako smo svakim danom sve stariji, sve se više i više udaljavamo od Njega i gradimo naš život kao kulu od karata koja se prije ili kasnije mora srušiti. Kao i mlađi sin, uzimamo naše nasljedstvo, uzimamo „naš“ život koji je dar od Boga i putujemo daleko. Na kraju, živeći raskalašeno, sve potrošimo, i naše zdravlje, i našu snagu, i naše godine… A tada nastane duhovna glad. Nikako ne možemo zasititi potrebu da stvarno budemo sretni. Život nam se nalazi u ruševinama. Da bismo nekako zasitili tu potrebu za srećom i istinskim ispunjenjem, počinjemo raditi razne stvari koje nikada nismo ni sanjali da ćemo raditi, i na kraju završavamo u prljavštini naših loših odluka, i dalje gladni sreće… Ovo je život osobe koja je daleko od Boga. Svi smo bili u ovakvoj situaciji, ali mnogi su iz nje izašli.

Spašen, ali daleko od Boga

Luka 15,25-32 „A stariji mu sin bijaše u polju. Kad se na povratku približio kući, začu svirku i igru pa dozva jednoga slugu da se raspita što je to. A ovaj će mu: ‘Došao tvoj brat pa otac tvoj zakla tele ugojeno što sina zdrava dočeka.’ A on se rasrdi i ne htjede ući. Otac tada iziđe i stane ga nagovarati. A on će ocu: ‘Evo, toliko ti godina služim i nikada ne prestupih tvoju zapovijed, a nikad mi ni jareta nisi dao da se s prijateljima proveselim. A kada dođe ovaj sin tvoj koji s bludnicama proždrije tvoje imanje, ti mu zakla ugojeno tele.’ Nato će mu otac: ‘Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje – tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!’“

Ovdje vidimo osobu koja je spašena, osobu koja služi Bogu, koja radi za Boga, ali čije je srce daleko od Nebeskog Oca. U 31. stihu, otac kaže ovom sinu: ‘Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje – tvoje je.’ Sin je uvijek s ocem, i sve što otac ima, to je i njegovo. Ali i pored toga vidimo da ovaj sin ne razumije očevo srce. Kada je vidio na koji način je otac prihvatio i dočekao mlađeg brata, stariji brat se naljutio. Često su puta vjernici ljubomorni ili čak sujetni kada vide novoobraćenika kojeg Bog obilno blagoslivlja, iako je prije toga bio „veliki“ grešnik, zaboravljajući da smo svi bili isti. Umjesto da vremenom jačamo u vjeri i poniznosti, upravo je suprotno. Zbog naše samopravednosti raste i naš ponos, i potpuno nam je neprihvatljivo da nekakvog lopova, alkoholičara ili narkomana Bog blagoslivlja više nego nas. Jer ipak smo mi već dugo s Njim, zar ne? Ako ikada pomislimo ovako nešto, to znači da smo se jako udaljili od Njega. Ne razumijemo Njegovu ljubav i milost za svaku dušu koja se kaje, i kolika je radost na Nebu kad se samo jedna osoba pokaje. I umjesto da se i mi radujemo što je oživio netko tko je bio mrtav, mi mislimo samo na sebe. Ovo je osoba koja je spašena, ali čije je srce daleko od Boga. Neki od nas su bili ovakvi, neki su još uvijek takvi, ali važno je pokajati se i izaći iz ovoga.

Spašen i blizu Boga

Luka 15,17-24 „Došavši k sebi, reče: ‘Koliki najamnici oca moga imaju kruha napretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svomu ocu i reći mu: ‘Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od svojih najamnika.’ Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin će mu: ‘Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.’ A otac reče slugama: ‘Brzo iznesite haljinu najljepšu i obucite ga! Stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite pa da se pogostimo i proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!’ I stadoše se veseliti.“

Na kraju vidimo osobu koja se urazumila, što znači da ranije nije bila pri zdravom razumu. Vidimo osobu koja se pokajala u srcu, riječima i djelima. Vidimo osobu koja se ponizila. I vidimo osobu koja je ustala iz ruševina svog života i krenula nazad svome Ocu. Ovakve osobe Otac nikada nije odbio, već naprotiv, dočekuje ih s velikim slavljem, te im daje svoje najbolje. Ovo je osoba koja je bila mrtva, ali je oživljena; osoba koja je bila izgubljena, ali je nađena. Ovo je osoba koja je spašena i koja je blizu Boga.

Neki od nas su se nalazili u sve ove tri grupe ljudi, neki samo u dvije, dok se neki još uvijek nalaze u prvoj grupi. Ako se nalazite u prvoj grupi, ako ste u dalekoj zemlji i želite živjeti neovisno od Boga, ali se vaš život raspada u vašim rukama, još uvijek nije kasno da se pokajete. Kod Nebeskog Oca najamnici odlično žive, a kamoli Njegova djeca. Urazumite se, pokajte se i krenite ka Bogu iskrenog srca, i On će vas primiti.

Ako ste spašeni, ali je vaše srce daleko od Boga, također je potrebno pokajanje. Sjetite se gdje ste vi bili prije nego što ste došli Bogu, jer nekada ste i sami bili sin rasipnik. Nije dovoljno da samo radite za Boga, potrebno je da ga upoznate. Sve što je Njegovo je i vaše. Ali, je li sve što je vaše i Njegovo? Dajte mu sve.

Ako ste spašeni i blizu ste Boga, radujte se! Ostanite tu gdje jeste, uvijek ponizni, uvijek svjesni gdje ste bili i koliko vam je oprošteno. Uvijek nosite najbolje haljine koje vam je On dao, koje označavaju Njegovu pravednost, kao i sandale koje označavaju Njegov put i prsten koji označava vašu pripadnost Njemu. I veselite se zajedno sa cijelim Nebom!

Autor: Zoran Tornjanski

NAJNOVIJE!