Način da smirite svoje uznemireno srce

Postoji način da smirite svoje uznemireno srce. Kada svoj fokus s teških okolnosti prebacite na Isusa, On vam obećava svoj mir.

Svi se ponekad osjećamo anksiozno. Isus je rekao da ćemo se suočiti s nevoljama. Ali u tim trenucima možemo pronaći utjehu i mir, znajući da je On pobijedio svijet (Ivan 14, 6).

Ipak, naučiti se nositi s anksioznošću nije lak posao. To uključuje nekoliko važnih koraka, pa otkrijte recept za mir koji je osmislio sam Stvoritelj.

Ovo je način da smirite svoje uznemireno srce

Filipljanima 4, 6-7 kaže: “Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.”

Pročitajte ponovno ove stihove. Primijetite da je zahvalnost glavni sastojak u receptu za mir. Dok izlažemo Bogu svoj teret, zabrinutost i strahove, istinski mir doživljavamo tek nakon što svojoj molitvi dodamo zahvalnost.

Zahvalnost je jednostavno “izraz zahvalnosti, posebno Bogu”. Pokušajte izgovoriti naglas svoju zahvalnost i možda ćete postati svjesniji Božje prisutnosti u vašoj borbi s tjeskobom. Njegova prisutnost je poput balzama za uznemireno srce.

Mir je suprotnost tjeskobi. Mir je nešto za čim žudimo i što trebamo. Zadovoljava naše strahove, naše brige, naše sumnje. Pravi mir, onaj o kojem Pavao piše u Filipljanima, ne temelji se na našim okolnostima ili našim sposobnostima. Mir Božji je dar od Boga.

Kako izraziti zahvalnost Bogu?

Dakle, kako svoje uznemireno srce pozicioniramo da budemo zahvalni?

1. Promijenite svoju perspektivu

Kada osjećamo anksioznost, često smo usredotočeni na sve stvari oko nas. Kada su okolnosti izvan naše kontrole, strah nas zaslijepi.

Istina je da je Isus s nama u bilo kojoj situaciji s kojom se suočavamo. Isus je iskusio tjeskobu i On razumije kako se osjećamo. Pronalazimo snagu da nastavimo dalje kada svoj fokus s okolnosti prebacimo na Njega.

To je poruka Hebrejima 12, 2. Gledajte na Isusa i kako je On reagirao. Mogao se nositi sa svime što mu je bilo na putu: križ, sram, bilo što drugo. A sada je On tamo, na mjestu časti, pored Boga Oca.

2. Otvorite srce za Boga
Foto: Unsplash

2. Otvorite srce za Boga

Otvorite svoje srce istini Božje Riječi i Njegovih obećanja. Sve dok vjerujemo da sami možemo podnijeti svoj strah, nikada nećemo pronaći slobodu od tjeskobe.

No, kada se ponizimo kako bismo čuli Boga, naša srca postaju meka i poučljiva. Počinjemo shvaćati da Biblija nije istinita samo za druge ljude, već i za nas. Psalam 46, 1 govori nam: “Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji.”

Bog također često šalje nama drage ljude da nas podsjete da nismo sami. Bog ne odustaje od nas kada se borimo. Dovršit će dobro djelo koje je započeo u nama, baš kao što je i obećao u Filipljanima 1, 6.

3. Izrazite zahvalnost

Apostol Petar kaže da svoje terete predajemo Bogu, jer se on brine za nas (1. Petrova 5, 7). Zar vam nije drago što vas Bog toliko voli da želi čuti za sve naše strahove, brige i strepnje?

Anksioznost nas više ne drži zarobljenima, već nas tjera da svoje terete dijelimo s Bogom koji nas voli. Nešto se snažno događa unutar nas kada izgovaramo svoje molitve, umjesto da ih držimo u svom srcu. Ako niste sigurni kako izraziti svoju zahvalnost Bogu, pokušajte izgovoriti ovu molitvu:

Hvala Ti, Bože, što si me spasio od grijeha i smrti kroz Isusa. Hvala  što imam bogat, blizak odnos s Tobom. Ti si Liječnik moje duše i tijela. Blizu si mi kad se osjećam tako usamljeno.

Molim Te da Tvoje svjetlo zasja na tamnim mjestima u mom srcu. Želim osjetiti Tvoju iscjeljujuću ljubav. Zbog Tebe više ne živim u strahu od smrti.

Ti si dovoljan. Tvoja milost je dovoljna, tako da u ovom trenutku kada se osjećam toliko obuzet strahom od nepoznatog, sa zahvalnošću priznajem ono što znam: da si dobar, vjeran i da u Tebi nalazim mir. Hvala što smiruješ moje uznemireno srce. U Isusovo ime, amen.

PROČITAJTE JOŠ: