10 biblijskih načina za smanjenje stresa u vašem životu

Često ste pod stresom? Ovih 10 biblijskih načina za smanjenje stresa mogu vam biti od velike pomoći.

Odnos između stresa i ljutnje nije neobičan. Što smo više pod pritiskom, iscrpljeni, opterećeni ili zauzeti, to će se više bijesa nakupljati u nama da eksplodira u svakom trenutku.

Ključ za smanjenje naše ljutnje je sposobnost da smanjimo stres. Što smo pod većim stresom, veća je vjerojatnost da će se ljutnja pojaviti. Naš cilj je smanjiti stres.

Stručnjaci se slažu da vaša okolina utječe na razinu tjeskobe i stresa. Zato preporuke za smanjenje stresa uključuju prilagodbu okoline, poput paljenja svijeće ili slušanja umirujuće glazbe, kao što predlaže Healthline. Isto tako, naš pogled je ključan: gledamo li na okolnosti u pozitivnom ili negativnom svjetlu. To će nedvojbeno utjecati na našu reakciju i, u konačnici, na razinu stresa.

10 biblijskih načina za smanjenje stresa

Nakon što sam proveo godine živeći pod stresom, od mnogih sam mudrih ljudi naučio načine za smanjenje stresa i postizanje više mira.

1. Doživite Boga

Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno. (Sefanija 3, 17)

Doživjeti Božju bezuvjetnu ljubav i prihvaćanje je iscjeljujuće. Redovito molite Boga da vas podsjeti na ovaj stih. Dolazite u Njegovu prisutnost i zahvaljujte na svim milostima koje vam svaki dan daje.

2. Smanjite očekivanja

Često su naša očekivanja tako visoka i pod pritiskom smo. Zato ljutnja izlazi van. Tko vas prisiljava da u svakom trenutku imate besprijekornu kuću? Gdje piše da na svaki poziv ili poruku morate uzvratiti isti dan? Procijenite i postavite realna očekivanja.

3. Naučite reći NE

Nemojte dopustiti da osjećaj krivnje upravlja vašim rasporedom i kvari vam raspoloženje. Kako biste smanjili stres, vježbajte svoje ljubazno “ne”.

4. Budite milosrdni

Volite svoje neprijatelje i činite im dobro. Ne brinite o osveti; ona je Božja.

“Nego, ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajuć’ se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostiv i prema nezahvalnicima i prema opakima. Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan.” (Luka 6, 35-36)

5. Priznajte pogreške i nesavršenosti

Ako zabrljamo, priznajmo to. Bez isprika, bez okrivljavanja drugih. Shvaćate li pod kolikim ste stresom što težite nekom savršenstvu?

6. Više se smijte

Veselo je srce izvrstan lijek, a neveseo duh suši kosti. (Mudre izreke 17, 22)

7. Znajte što izaziva vašu ljutnju

Što kvari vaše raspoloženje? Upravo to zaobilazite u širokom luku.

8. Pazite na sebe

Važan si, dragocjen i voljen. Ne morate biti neki “freak” za zdravim životom ili profesionalni sportaš da biste iskusili dobrobiti dobre prehrane, kretanja i sunca. Mislite na ove stvari.

PROČITAJTE: 10 biblijskih stihova koji pomažu u smanjenju stresa

9. Molite se za sve

Kada molite, vaša percepcija Boga je veća. Zauzvrat, percepcija vaših problema će postati manja.

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu. (Filipljanima 4, 6-7)

10. Vjerujte Bogu i Njegovoj suverenosti

Prepustite suverenom i moćnom Bogu kontrolu nad vašim životom. Ne trebate držati sve konce u rukama.

“S kime ćete mene prispodobit`, tko mi je ravan?” – kaže Svetac. Podignite oči i gledajte: tko je to stvorio? Onaj koji na broj izvodi vojsku njihovu i koji ih sve zove po imenu. Zašto kažeš, Jakove, i ti, Izraele, govoriš: “Moj put sakriven je Jahvi, Bogu mom izmiče moja pravica.” Zar ne znaš? Zar nisi čuo? Jahve je Bog vječni, krajeva zemaljskih stvoritelj. On se ne umara, ne sustaje, i um je njegov neizmjerljiv.” (Izaija 40, 25-28)