10 načina na koje žene iskazuju nepoštovanje prema muževima (i kako to spriječiti)

Poštovanje na sve načine govori puno muškarcu i često rezultira time da se on osjeća vrijednim ljubavi svoje supruge. Kako žene iskazuju nepoštovanje prema muževima?

Već sam ranije spominjala da jednako kao što žene imaju potrebu biti voljene, muškarci podjednako žele biti poštovani. Poštovanje na sve načine govori puno muškarcu i često rezultira time da se on osjeća vrijednim ljubavi svoje supruge.

Kao što ste mogli i zamisliti razgovor o ovoj temi sa suprugom dovelo je do vrlo važne rasprave među nama i drago mi je da je tako bilo. Ponekad nas naši nedostaci mogu toliko zaslijepiti da si trebamo uzeti vremena i upitati svoje supružnike da ih hrabro i u ljubavlju podijele s nama.

1. Emocionalna manipulacija

Koristite li kada vaše raspoloženje kako biste dobili odgovor od svoga muža? Na primjer: jeste li ikada odgovorili s ”Ne, sve je u redu, nema problema”, a zapravo nije sve u redu i postoji neki problem? Krivnja, korištenje riječi ”uvijek” i ”nikada”, iskazana ili pasivna agresija, ignoriranje, izricanje ultimatuma, plač kao potreba za žaljenjem ili pretjerano razočaranje – ovo su načini na koje žene emocionalno manipuliraju svojim supruzima.

VIDI OVO: 5 načina na koje žene uništavaju supruga i brak, a toga nisu svjesne

Prijatelji, želim vas ohrabriti da koristite svoje riječi. Budite iskreni kada ste razočarani ili tužni u vezi toga što osjećate. Nitko ne kaže da trebate suspregnuti svoje osjećaje. No, postoji granica koja određuje ono što se izgovara kako bi se pomoglo braku između onoga što se izgovara kako bi se kontroliralo.

2. Ponašanje kao da ste majka, a ne supruga

Ok dečki, mogu biti takva majka – u svakom smislu te riječi. No to je loše za odnose, pogotovo za brak. Došli smo do situacije kada sam prepoznala ovo pogrešno ponašanje i sada oprezno biram svoje riječi i djela, no to nije uvijek slučaj. I vjerujem da se u velikom broju brakova supruge prema svojim supruzima ponašaju kao majke. Ipak, zato što ona smatra da je nešto ”najbolje”, ona izbjegava problem i iz svoga supruga cijedi neovisnost i radost.

Ako i sami redovito svome suprugu govorite ono što je ”najbolje za njega” ili ako svoja uvjerenja pretvarate i u njegova uvjerenja, vrlo je vjerojatno da ste u ulozi majke, a ne supruge. Sve ovo uzrokuje da se vaš muškarac osjeća manjim i manjim kao zaštitnik.

3. Agresija

Upotreba agresije kao načina argumentiranja ili da bude ”po vašemu” od našeg supružnika uvijek čini gubitnika. Ako odgovori mlako ili ne kaže ništa, od njega radimo kukavicu. Ako odgovori s ljutnjom, od njega činimo nasilnika. Ako trebate prostora nakon svađe iz razloga što često iskazujete agresiju, uzmite si to vrijeme prije nego što opet počnete razgovarati. Drage sestre i braćo zapamtite ovo: „Znate, ljubljena braćo moja: Neka bude svaki, čovjek brz čuti, a spor govoriti i spor srditi se. Jer srdžba čovječja ne čini pravde Božje“. (Jakovljeva 1, 19-20)

VIDI OVO: 10 stvari koje bi svaki muž trebao činiti za svoju ženu

4. Gušenje

Jesse i ja imamo politiku ”otvorenog telefona” i prevelikog kompenziranja kada se radi o postavljanju teških pitanja i izgovaranja teških istina. Ipak, postoji period kada ”otvorenost” postane opsesija i kada ”postavljanje pitanja” postaje gušenje. Uvijek sam govorila da ako jedna strana u braku zaista želi prevariti svoga supružnika, neće postojati ništa što će to moći spriječiti.

No ono što je još važnije jest da se trebate boriti za svoj brak. Ako se mučite s problemima povjerenja, nemojte gušiti jedno drugo sa napornim pitanjima i tako činiti da se vaš supružnik osjeća kao da je učinio nešto loše samo zato što vi pretpostavljate da jest. Prvo – molite za njegovo srce i predajte ga Bogu. Drugo- razgovarajte s nekoliko savjetnika s kojima ćete moći razgovarati u povjerenju o problemu koji vas muči.

5. Kritiziranje

Ovo govori samo za sebe. Ako većinu svog vremena provodite kritizirajući stvari koje je vaš supružnik učinio loše umjesto da pohvaljujete stvari koje je učinio dobro, vrlo je vjerojatno da što god da on učini, vaš supružnik za vas nikada neće biti dovoljno dobar. Vaše riječi imaju snagu da izgrade ili unište. Dajte si izazov svakoga dana da za jednu kritiku navedete deset pozitivnih stvari vezanih za vašeg supruga.

VIDI OOV: Komunikacija u braku: Što muževi i žene trebaju reći jedno drugome kad je u pitanju seks?

6. Podcjenjivanje

Ovo je velik problem u velikom broju brakova. Podcjenjivanje vašega supruga, pogotovo kao oca, uči vašu djecu da on nije kompetentan i da ga se ne treba poštovati. Neslaganje s njegovom odlukom ispred djece ne samo da će ih učiti da ga ne trebaju poštovati, već će to u vaš dom donijeti neslaganje umjesto mira i jedinstva. U istoj smo momčadi i kada mislimo da činimo ”ispravnu stvar” zbog toga što podcjenjujemo muževljevo mišljenje ili ono što on kaže, ono što mu činimo jest da mu ne dajemo drugog izbora nego da se on polako makne i da sve dužnosti roditelja ostavi nama.

7. Žudnja i flert s drugim muškarcima

Ovo bi trebalo biti očito, jer ona žena koja otvoreno ili tajno flertuje s drugim muškarcima od svoga muža čini to da se on osjeća manje vrijednim, osramoćeno ili omalovaženo. U trenutku kada smo se vjenčali za našeg supružnika on je postao naš ”jedini tip”; vi pripadate vašem suprugu i on pripada vama. Razgovor o drugim muškarcima ili davanje naznaka da vas drugi muškarac privlači je ponižavajuće i znak nepoštovanja prema vašem supružniku te stvara nesigurnost u njegovom srcu.

8. Izbjegavanje problema

Zlopamćenje svega onoga što je vaš suprug rekao ili učinio loše umjesto razgovaranje o stvarima i izražavanje onoga što vam je zaista na umu će voditi do ogorčenosti i ravnodušnosti kod obje strane. Ako nastavite dopuštati da se gorčina širi u vašem srcu, u svaku novu situaciju donositi ćete stare stvari, što će kod vašeg supruga dovesti do osjećaja kao da nikada nije došlo ni do kakvog napretka.

VIDI OVO: 10 načina na koje žena čini da se njezin muž osjeća kao gubitnik

9. Provociranje

Provocirate li svoga muža? Stajete li mu namjerno na živac kako biste privukli njegovu pozornost ili kako biste vidjeli hoće li vam on odgovoriti? Prigovarate li mu kada uđe u kuću zbog toga što vam ne pomaže dovoljno iako radi svaki dan, šest dana u tjednu? Provociranje se definira kao postupak koji se radi kako bismo nekoga naljutili, povrijedili ili izazvali. Vjerojatno nećemo nikada otvoreno priznati da provociramo svoje muževe, ali ako se samo sjetimo svojih komentara od proteklog tjedna trebamo se zamisliti – jesu li oni bili izrečeni za izgradnju ili za nešto drugo?

10. Zavist prema drugim brakovima

Posvećenost je ogromna stvar. Kada god pokažemo nezadovoljstvo u svome životu, naši supruzi odmah osjećaju kao da trebaju sve popraviti. I oni popravljaju sve dok se ne iscrpe i dok ne požele odustati. Što više vremena i energije potratimo na uspoređivanje naših brakova (ili supružnika) s drugima i na govor tko on nije i tko bi trebao biti, to ćemo više propustiti predivne ljepote i darove koje nam je Bog dao u našim brakovima.

Autorica: Lindsey Maestas; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithit.com

NAJNOVIJE!