Kako mogu nadvladati strah
Foto: Unsplash

Kada se bojite, dobro je prisjetiti se da vas Bog nikada neće ostaviti niti zaboraviti, čak i ako tako izgleda. Evo kako možete nadvladati strah.

Jeste li znali da Biblija govori i Bogu koji ide ispred nas? To znači da „Bog ide ispred nas i priprema nam put“ i piše: „Gospodin ide ispred vas. On će biti s tobom. Neće te ostaviti ni zaboraviti. Ne boj se i ne budi obeshrabren“. (Ponovljeni zakon 31, 8)

Nakon Mojsijeve smrti Bog je ohrabrivao Jošuu, novog izraelovog vođu govoreći mu: „Nisam li ti zapovijedio? Budi snažan i hrabar. Ne boj se i ne budi obeshrabren, jer Gospodin Bog tvoj s tobom je gdje god pođeš“. (Jošua 1, 9) S obzirom na to da kaže ”kamo god pođeš”, to uključuje i mjesta gdje još niste bili.

Bog će biti ondje prije nego što vi ondje dođete. On ide ispred nas sve do kraljevstva, stoga “ne plaši se stado, jer svidjelo se vašem Ocu dati vam kraljevstvo“ (Luka 12, 32) čak i ako to još ne možete vidjeti.

Apostol Pavao našu sigurnost stavlja u Krista na ovakav način: „Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem“. (Rimljanima 8, 38-39) Pavao zna da se nemamo čega bojati, u sadašnjem vremenu ili vremenima koja dolaze.

Bog ide s vama

David je, pišući Psalam 23, znao puno o mračnoj dolini smrti, jer ga je kralj Šaul lovio nekoliko godina, pokušavajući ga ubiti. No čak i u najtežim trenucima David je znao „Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni“. (Psalam 23, 4)

Bog ga nije poveo preko doline, niti okolo doline; On je prošao dolinu smrti s njime. Isto će učiniti i s vama uz obećanje: „Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom“. (Izaija 41, 10)

PROČITAJTE: ”UMRIJET ĆU”: Dan kada mi je Bog pokazao što znači odbaciti strah

Izaija je možda u jednima od najviše nadahnjujućih stihova napisao: „Sada ovako govori Jahve, koji te stvorio, Jakove, koji te sazdao, Izraele: “Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj! Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće“. (Izaija 43, 1-2)

Kakva radost je čuti kako nam Bog govori: „Jer ja, Jahve, Bog tvoj, krijepim desnicu tvoju i kažem ti: “Ne boj se, ja ti pomažem“. (Izaija 41, 13)

On brine za vas

Isus kaže svima koji čuju: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim“. (Matej 11, 28-29) Drugdje On govori: „Ne bojte se dakle jer ste vredniji od mnogo vrabaca“. (Matej 10, 31)

Isus ukazuje na to da ako se Bog brine i za najmanja stvorenja, da će se za nas brinuti neograničeno više. Isusovi učenici zabrinuli su se kada im je Isus rekao da ide svome Ocu.

PROČITAJTE: 21 biblijskih stihova o tome kako se Bog brine za vas

No, pogledajući ih rekao im je: „To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet“! (Ivan 16, 33) Čak i za vrijeme najtežih progona naš Gospodin kaže: „A kažem vama, prijateljima svojim: ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a nakon toga nemaju više što učiniti“. (Luka 12, 4)

Najgora stvar koja vam se može dogoditi jest da budete ubijeni zbog svoje vjere i da odmah budete u prisutnosti Isusa Krista. O ne! Šalim se. Ne bi li to bilo izvanredno? Ne da budete ubijeni, već da budete s Isusom! On ukazuje: „Ne bojte ih se dakle. Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati“. (Matej 10, 26)

On utapa naše strahove

Isus i njegovi učenici popeli su se na čamac, kada ih je zadesila snažna oluja. Učenici su bili preplašeni, mislili su da će se utopiti, stoga im je Isus rekao: „Zašto se bojite malovjerni? Nakon toga je ustao, prekorio vjetar i more, nakon čega se sve umirilo“. (Matej 8, 26) Isus je bio u čamcu s učenicima usred oluje.

Jesu li zaista mislili da će ih Isus iznevjeriti i jesu li vjerovali da će se i Isus utopiti? Naravno da ne! To strah čini. On nas ponekad čini nerazumnima. Tada moramo „vjerovati u Gospodina svim svojim srcem i ne osloniti se na vlastito razumijevanje. U svemu se uzdajte u njega i On ćr poravnati naše staze“. (Izreke 3, 5-6)

PROČITAJTE: Kako pobijediti strah od smrti?

Strah je disfunkcionalan. Ustvari „Strah čovjeku postavlja zamku, a tko se uzda u Jahvu, nalazi okrilje“. (Izreke 29, 25) Idući put kada osjetite da vam se trah približava, recite sami sebi: „Ali neka je daleko od mene, da ih se bojim, jer u tebe se uzdajem! U Boga, čijom se riječi dičim, u Boga se uzdam, ne bojim se: što mi mogu učiniti ljudi“? (Psalam 56, 3-4)

Zasigurno „nismo dobili duha ropstva kao bismo pali natrag u strah“, (Rimljanoma 8, 15) je li tako? Ako razmišljamo biblijski, onda „u ljubavi nema straha, već savršena ljubav istjeruje svaki strah. Jer strah je povezan s kaznom, a svatko tko se boji nije savršen u ljubavi“. (1. Ivanova 4, 18)

Zaključak

Apostol Pavao je rekao: „Bog nam je dao duha ne straha, već duha moći ljubavi i samokontrole“ (2. Timoteju 1, 7) i znamo da možemo učiniti sve po Kristu (Filipljanima 4, 13) ono što ne možemo učiniti u svojoj snazi. To uključuje zamjenu straha povjerenjem.

PROČITAJTE: Najbolji način da pobijedite mučne misli straha koje Sotona šalje

Što više čitamo Božju Riječ, to više vjerujemo Bogu. Što više vjerujemo Bogu, manje se bojimo. Što se manje bojimo, imamo više ljubavi. Zapamtite, Bog je uvijek ovdje. Znate li što sam ja učinio prošlog puta kada me zadesio strah? „Tražio sam Gospoda: on me usliši, izbavi me od svih tjeskoba mojih“. (Psalam 34, 4) Bam! Odgovorena molitva, stoga dopustite da vas Gospodin izbavi iz vaših strahova.

Oslobođenje od strahova možete dobiti kroz Božjeg Duha i Božju Riječ. Vjerujte Njegovoj Riječi, a ne onome što bi se ”moglo” dogoditi sutra.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com