Koja je svrha postojanja nagrade u raju?

Biblija spominje nagradu u raju čak nekoliko puta (Mt 5,12; Lk 6,23, 35; 1 Kor 3,14; 9,18). Ali, zašto je nagrada uopće potrebna? Nije li samo prebivanje s Bogom u raju dovoljno?

Doživljavanje Boga, Njegove slave i radosti Neba je samo po sebi predivno, stoga je teško razumjeti zašto je potrebna dodatna ‘nagrada’. Osim toga, budući da naša vjera počiva na Kristovoj pravednosti, a ne na našoj vlastitoj (Rim 3, 21-26), zvuči čudno da naša djela zaslužuju plaću ili nagradu.

Bog će davati nagradu sa svog prijestolja ili sa sudišta Kristova, temeljem naše vjernosti u služenju Njemu (2 Kor 5,10). Nagrada će pokazati stvarnost našeg sinovstva (Gal 4,7) i Božje pravednosti (Heb 6,10). Bog će nam udijeliti nagradu s ciljem da ispuni zakon sjetve i žetve (Gal 6,9) i održi obećanje po kojem naš trud u Gospodinu nije uzaludan (1 Kor 15,58).

Jedan od razloga za nagradu u Nebu je činjenica da Isus dijeli svoju nagradu s nama. Pavao je rekao: „Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene.“ (Gal 2,20). Naši su životi ‘skriveni’ s Kristom, koji sjedi zdesna Bogu (Kol 3, 1-4). Mi umiremo s Njim, živimo s Njim pa i dijelimo Njegovu radost (Rim 6,8; Mt 25,21). U Nebu ćemo boraviti s Njim (Iv 14,1-3).

Naši su životi nerazrješivo povezani s Kristovim životom. Nagrada koju On prima, dijeli se sa svima nama: „Ako pak djeca, onda i baštinici, baštinici Božji, a subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo, da se zajedno s njime i proslavimo.“ (Rim 8,17).

Naša nagrada u Nebu ovisi o Božjoj dobroti i snazi. Kristovim uskrsnućem mi postajemo baštinici raja; na zemlji se naša vjera prokušava te rezultira hvalom, slavom i časti o objavljenju Isusa Krista (1 Pt 1, 3-9). Stvari koje činimo u ovom životu su trajne (što znači da ih ‘nosimo’ sa sobom u raj) samo ako su izgrađene na dobrim temeljima – a ti su temelji Isus Krist (1 Kor 3, 11-15).

Nagrada koju primamo u Nebu nije kao plaća koju zarađujemo ovdje na zemlji. Mi često pomišljamo na materijalne termine – palače, dragulje itd. Ali ove su stvari samo prikaz istinske plaće koju ćemo dobiti u raju.

Kada dijete u natjecanju u sricanju Spelling bee osvoji trofej, ono ga ne cijeni zbog toga što je to trofej, već zbog onoga što trofej znači.

Isto tako, bilo koja nagrada ili čast koju primimo u Nebu bit će nam dragocjena jer ona nosi težinu i značenje našeg odnosa s Bogom – i zato što nas podsjeća na ono što je On učinio za nas na zemlji.

Na ovaj način, nagrade u Nebu proslavljaju Boga i nas ispunjavaju mirom, radošću i čudesnošću ukoliko uzimamo u obzir Božje djelo u nama i po nama. Što smo prisniji s Bogom u ovom životu, što se više usredotočujemo na Njega i Njegovu prisutnost, što smo  više ovisni o Njemu, što više žudimo za Njegovom milošću, to ćemo više slaviti u Nebu.

Mi smo poput likova neke priče koji pate od sumnje, gubitka i straha, pitajući se hoćemo li ikada ispuniti želje svoga srca. A kada nastupi sretan kraj i kada se ispune sve želje, slijedi dovršenje. Priča ne bi bila zadovoljavajuća bez tog dovršenja. Nagrada u Nebu je dovršenje naše zemaljske priče, i tom ćemo plaćom vječno bit zadovoljeni (Ps 16,11).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Suzana Z.

NAJNOVIJE!