Rođena je kao najmanja djevojčica na svijetu, a nedavno je napunila 15 godina

Charlotte je rođena kao najmanja djevojčica na svijetu, a nedavno je napunila 15 godina.

Emma Newman i njezin suprug Scott nisu znali da će se njihova četvrta kći roditi s bolešću. Testovi nisu pokazali nikakve abnormalnosti.

“Kada su mi doktori rekli za to, pozvala sam mamu i Scotta i svi smo sjeli i plakali. Nikad prije nisam čula za takvu bolest. Nismo imali pojma s čim imamo posla, samo smo čuli da nam je kći bolesna i nismo znali što će se dalje dogodi”, prisjeća se majka.

Najmanja djevojčica na svijetu

Ispostavilo se da Charlotte pati od primordijalne patuljastosti. Kada je djevojčica rođena, bila je teška samo 900 grama. Osim niskog rasta, ističe se karakterističnim izgledom lica – male uši, mala lubanja i rijetka kosa na glavi. Bolest je popraćena kratkim prstima i visokim glasom.

Ljudi poput Charlotte rađaju se vrlo mali i tijekom života neće narasti kao zdrava djeca. Većina njih niti ne doživi svoje tinejdžerske godine.

Liječnici su upozorili Emmu i Scotta da bi njihova kći mogla umrijeti ubrzo nakon rođenja. Beba je odvedena na intenzivnu njegu nedonoščadi. Charlotte je u bolnici provela više od tri mjeseca.

Emma se prisjeća kako su druga djeca reagirala na njihovu sestru.

“Plakale su i željele su znati kada će narasti. Znale su da je mala i objasnili smo im da bi to moglo značiti da ima problema i da bi nas jednog dana mogla ostaviti. Morali smo biti pošteni. Bilo je to teško vrijeme za sve nas”, kaže majka.

“Bila je toliko mala da smo je mogli nositi u torbi. Kada je bila malo starija, doslovno sam je mogla staviti u džep”, naglašava. Pelene veličine kreditne kartice izrađene su za djevojčicu po posebnoj narudžbi.

Pravi ratnik

Kada je Charlotte napunila dvije godine, pojavili su se ozbiljni zdravstveni problemi: ciste na jetri i ozbiljne komplikacije u radu imunološkog sustava. U dobi od četiri godine imala je samo 58 cm. Roditelji su je obukli u dječju odjeću i neprestano se molili da njihovo voljeno dijete ne umre.

Unatoč invaliditetu, djevojčica je išla u školu. Vršnjaci su je prihvatili. U svakodnevnim obvezama uvijek su joj pomagale sestre. Majka zna da je Charlotte jedinstvena. Prošla je toliko toga u životu. Toliko pretraga i obilazaka bolnica, ali ona je sve hrabro izdržala.

Majka Emma kaže: “Možda je mala, ali svatko tko ju je upoznao reći će vam da ima sjajnu osobnost. Od dana kada je rođena, ona donosi nešto posebno u naše živote.”

Charlotteini roditelji kažu da su jako ponosni na svoju kćer. Cijene njenu veliku volju za životom.

“Još uvijek raste i jedva čekamo vidjeti što nam donosi iduća godina”, ističu Emma i Scott.

U listopadu ove godine Charlotte je napunila 15 godina i dosegla gotovo metar visine, što je teoretski nedostižno za osobe s primordijalnim patuljastim rastom. Neka ju Gospodin blagoslovi u nastavku života.