NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeNajtužniji umirovljenik na svijetu: Nema obitelj, svaku večer ostavlja poruku, sjedi u...

Najtužniji umirovljenik na svijetu: Nema obitelj, svaku večer ostavlja poruku, sjedi u mraku jer nema struju

Najtužniji umirovljenik na svijetu John Foster (76), nekadašnji radnik u brodogradilištu, koji živi sam jer je izgubio sve članove obitelji.

U nedavnom intervjuu za Channel 4, ispričao je svoju tužnu životnu priču. Foster je svake večeri ostavljao oporuku na stolu u slučaju svoje smrti, a pored vrata je stavljao tetrapak s mlijekom kako bi se ohladio i tako štedio na računima za struju.

Foster je sudjelovao u emisiji “Britain’s Forgotten Pensioners” u kojoj je priznao da je isključio prazan hladnjak i sjedi u mraku noću kako bi smanjio potrošnju struje koju ne može platiti.

Najtužniji umirovljenik John Foster
Snimka zaslona: Channel 4

Umirovljenik živi sam u kuću u kojoj je nekada živio s roditeljima

Ovaj 76-godišnjak iz Sunderlanda živi sam u kući u kojoj je nekada živio sa svojim roditeljima, braćom i sestrama. Novinarima je opisao svoju svakodnevnu borbu s izolacijom i financijskim pritiscima uzrokovanim rastućim životnim troškovima.

“Potpuno sam sam. Svi članovi moje obitelji su preminuli, osim mene. Samo postojim”, rekao je Foster u emisiji dok su prikazani kadrovi na kojima postavlja oporuku na stol u slučaju svoje smrti.

“Počeo sam to raditi nakon što je umrla moja sestra. Nemam obitelj, svi su već mrtvi, pa nitko drugi ne bi mogao obaviti tu dužnost umjesto mene. Ako netko uđe u kuću nakon što odem s ovog svijeta, to će biti prva stvar koju će vidjeti. Nazvat će pogrebnike, koji će doći i sve će biti riješeno”, objasnio je 76-godišnjak.

Tužni umirovljenik
Snimka zaslona: Channel 4

“Tužan sam cijelo vrijeme.”

Kada su ga novinari pitali osjeća li se tužno zbog svega toga, Foster je odgovorio: “Trebat ste me pitati osjećam li se ikada sretno. Jer sam tužan cijelo vrijeme.”

Foster je objasnio da mu je brat, rudar, preminuo četiri dana prije svog 41. rođendana, a sestra prije pet godina. U međuvremenu su mu majka i otac preminuli u razmaku od 27 sati.

“Nemam obitelj, nikad se nisam oženio, nemam djece. Gubitak jednog ili dva člana obitelji je teško, ali izgubiti sve je noćna mora. Osjećaj je nevjerojatan kada shvatite da ste jedini preostali”, rekao je Foster.

U dokumentarcu se također pojavljuje Karen Noble iz lokalne dobrotvorne organizacije koja pomaže Fosteru ostvariti određene beneficije kao umirovljeniku kako bi mogao pokriti troškove režija i hrane.

Noble je uspjela osigurati dodatnih 131,25 funti tjedno koje Foster nije znao da mu pripadaju.

“Sada dobivam puno više novca na koji sam već nekoliko godina imao pravo, ali nisam to znao”, rekao je Foster, sretan što si sada može priuštiti odlazak u kupovinu i više se ne mora oslanjati na britanske banke hrane.

Problemi s kojima se umirovljenici suočavaju

Anketa koju je Channel 4 proveo za potrebe dokumentarca otkrila je probleme s kojima se starije osobe u Britaniji suočavaju zbog visokih računa za plin i struju. Podaci su pokazali da jedna od pet starijih osoba starijih od 65 godina ide ranije spavati kako bi uštedjeli na grijanju, dok je 1,8 milijuna ljudi ove zime isključilo grijanje kako bi smanjili troškove. Troje od pet starijih osoba izjavilo je da manje koriste grijanje nego prije.

Ovaj program bi trebao potaknuti važnu raspravu o tome kako osigurati da svaka starija osoba može živjeti dostojanstveno i bez straha od financijskih problema, zaključila je Caroline Abrahams, članica dobrotvorne organizacije, a mi također primjećujemo da ima previše sličnih situacija kao što je Fosterova i u Hrvatskoj i regiji.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare